На юг, където е най-големият студ | webcafe.bg
Webcafe

На юг, в Антарктида

Lifecafe
31.07.2013, 14:07 (обновена 06.08.2013, 16:58)

1 от 9 снимки Назад Напред

ice lab

Снимка: © artscatalyst.org

На Антарктида се строят уникални полярни станции, които са архитектурни чудеса не само като проектиране, но и от гледна точка на икономията на енергия и запазване на околната среда. Те бяха показани на изложбата Ice Lab в Лондон от Британския съвет.

Според замисъла на организатолите експонатите представляват пет високотехнологични проекта, които са открити в Антарктида или ще се открият в близките години. Това са станциите Halley VI (Великобритания), Princess Elisabeth Antarctica (Белгия), Bharati Research Station (Индия), Jang Bogo (още е проект, Южна Корея), Iceberg Living Station (още е проект, Дания).

Индийската база Bharati Research Station, построена от германската компания Architekten/IMS, се състои от 134 технически "подобрени" транспортни контейнера, "опаковани" във фолио. Пусната е през март 2012 г.

Проектът Iceberg Living Station, който се разработва от датската компания MAP Architects, е с амбицията да стане най-екологичният за цялата история на строителството на Антарктида.

Според замисъла на архитектите изследователската станция трябва да бъде построена в самите ледници, които ще се дълбаят с помощта на гъсенични ескаватори. Подобно решение, смятат авторите на проекта, премахва проблема с рециклирането на отпадъците.

Белгийската станция Princess Elisabeth Antarctica, която управлява Световният полярен фонд, е първата, която е постигнала нулеви емисии в околната среда.

Стените й са конструирани по такъв начин, че оптимизират вътрешното отопление, а енергийните нужди осигурява енергия от слънцето и вятъра. Станцията работи от февруари 2009 г.

Halley VI на Британския национален център за изучаване на Антарктида (BAS) е първата напълно мобилна станция, която се състои от отделни модули, поставени на ски.

Строителството й отне четири антарктически сезона, а средствата за проекта достигнаха 25.8 милиона паунда (около $40.3 милиона). Пускът й беше през февруари 2013 г. Предвижда се Halley VI да издържи около 30-40 години.

Oще: антарктида  архитектура  изложба  станции 


Още от Животът

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани