Защо ни боли да гледаме некадърници | webcafe.bg
Webcafe

Защо ни боли да гледаме некадърници

Lifecafe
09.05.2011, 11:13 (обновена 12.05.2011, 10:45)
иван ангелов

Най-мъчително е, когато хората не подозират, че се излагат

Някога случвало ли ви се е да се свивате в агония, докато гледате надъханите кандидати в Music Idol, които дори не подозират, че не могат да пеят? Ако това е така, значи вероятно сте много съпричастна личност, способна на силна емпатия - или поне така твърди ново проучване, публикувано в академичното издание "PloS One".

Чуждата некадърност понякога предизвиква почти физическа болка

Една от основните констатации на проучването е, че усещането за косвено изживяно чуждо неловко положение въздейства на същите области в мозъка, които реагират, когато съчувстваме на нечия физическа болка.

Проучването е част от нарастващия брой публикации, според които физическата и емоционалната болка се регистрират от едни и същи области на мозъка. Може би това е причината, поради която определяме себе си като "наранени" не само когато сме си счупили крак, а и когато гаджето ни е зарязало.

Е, оказва се, че вече можем да добавим към списъка със споделени емоционални травми и гледката на човек, разхождащ се със залепнало парче тоалетна хартия върху обувката.

Някои изживяват неловкия миг наравно с жертвата на присмех

Според новото проучване хората не само са така съпричастни към чуждото притеснение и неловкост, както и към болката, но и изживяват косвено тази емоция - независимо дали човекът, към когото е насочено това чувство, осъзнава затруднителното социално положение, в което се намира.

В рамките на проучването, проведено от Сорън Крач от университета "Филипс" в Марбург, Германия, 480 жени и 139 мъже са били запитани как биха се почувствали, ако самите те изживяват някаква неловка случка, или наблюдават други хора в същата ситуация. Сред неприятните сценарии са били включени изживявания като заекване по време на реч, или подхлъзване и падане в калта - някои от тях представляват чиста случайност, докато други са умишлено нарушени социални порядки, като например силно оригване. В посочените примери, както публиката, така и злочестият участник, са осъзнавали унижението.

Освен тези са били посочвани и примери, в които лицата в неприятната ситуация не са съзнавали своето унижение - например хора, които вървят с разкопчан цип на панталона, без да подозират.

Най-мъчително е, когато хората не подозират, че се излагат

Когато участниците в проучването си представят самите себе си в деликатна ситуация, те споделят, че се чувствали най-неудобно в унизителните ситуации, в които всички други били наясно с проблема - освен самите те. Когато обаче са помолени да си представят други хора в подобна ситуация, съпреживяното смущение на участниците е било още по-голямо, особено когато става дума за случаите, в които хората не са забелязвали унижението си.  

Колкото по-високи са били индивидуалните оценки на участниците по скалата на емпатия, толкова по-голям дискомфорт са изпитали те от чуждото унижение. Фактът, че тази тенденция се запазва дори при ситуациите, в които хората не са съзнавали своето положение, показва, че съпричасността на участниците е била израз на очакване на откриването на унижението - те са проектирали емоцията напред в момент, в който въпросният човек примерно би установил, че изнася реч с разкопчан панталон.

Човешкият мозък не прави особена разлика между болка, неловкост и отвращение

Тъй като по-състрадателните хора не са оценили своето притеснение като по-голямо в ситуациите, в които те са се приемали като потенциален субект на унижение, техният дискомфорт от чуждите изживявания може да бъде обвързан с реална съпричастност, вместо по-голяма вероятност да се почувстват в неловко положение.

Втори експеримент от същото проучване e включвал сканиране на мозъка на 32 участници, 17 от които жени. Отново по-съпричастните хора са демонстрирали по-голямо съпреживяно смущение.Освен това при тях са били налице и по-високи нива на активност в областта на мозъка, наречена предна инсула, която е отговорна за възприемането на неприятни емоции, свързани с болка (но не и за определянето на местоположението и вида на болката). Тази област от мозъка се активира и при чувството за отвращение.

Проучването помага да разберем защо можем буквално да се свием от болка или притеснение, без значение дали става въпрос за нашите постъпки, или постъпките на някой, който дори не съзнава, че е в унизително положение.

Oще: болка  емоции  емпатия  мозък  неловко  проучване 


Още от Животът

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 08.05.2011, 14:05

9 YOLE | 10.05.201119:38

кък коментар 2 Като не ти харесва ,не си ври носа в чужди задници . Не е работа на магарето какво прави коня , след като не му пречи .
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 12.10.2010, 11:52

8 Dimitar Stamboliyski | 10.05.201119:15

Боли, боли, боли-и... Накъдето и да се врътнеш Плези се
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 01.11.2010, 16:52

7 Thea Atanasova | 10.05.201118:50

Ниро веднага и ти ми стана много симпатичен с това изказване... ДА!
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 12.02.2011, 09:09

6 Niro Bs | 10.05.201115:46

Аз пък Теа си я харесвам, както и много други - всеки с това е интересен - да каже СВОЕ си мнение, независимо как ще го приемат другите. А всеки е в различна възрастова група, занятие, разбирания и т.н. Тя е открита, има и добро чувство за хумор, което /за съжаление/ не всеки разбира. Усмивка
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 11.05.2010, 18:26

5 Крив Макарон | 09.05.201122:35

Да, наистина интерестно.
Предполагам, че хората способни на състрадателност са свободно мислещи хора, а не от хората пречупващи всичко през собственото си нещастие, т.е. по логиката: щом на мен ми е зле, нека и тоя/ония да е зле. И когато друг е зле изпитват задоволство. Един вид скрити мазохисти, които изпитват удоволствие при собственото си унижение.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 18.08.2010, 20:27

4 Оня Дето Го Трият | 09.05.201120:48

Съгласен съм с написаното.
И аз изпитвам болка....
като гледам БГ артисти
като гледам БГ футбол
като слушам БГ-Радио
И от някои ВИП-персони изпитвам болка - боли ме....(кхм, кхм) за тях...
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 10.01.2011, 12:17

3 Скапаняк | 09.05.201120:27

"Чуждата некадърност понякога предизвиква почти физическа болка"
---------------
Ярък пример са българските депутати и правителства, довели страната до пълен разгром...
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 03.02.2011, 13:02

2 caffeine | 09.05.201118:20

^ както и защо на мен ми е толкова неудобно като чета твои коментари
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 01.11.2010, 16:52

1 Thea Atanasova | 09.05.201114:14

Това обяснява, защо бабите се скъсват от рев, докато гледат как Хасан бие Айшето в "Листопад". Смее се
   

оценка

+0 -0

Най-коментирани