Котките са най-голямото зло | webcafe.bg
Webcafe

Котките са най-голямото зло

Webcafe.bg, по slate.com
27.01.2013, 15:01 (обновена 30.01.2013, 08:10)
котка

Снимка: © carolinlauer.de

В Нова Зеландия искат да ги забранят, за да опазят природата

Знаете ли кое животно става за домашен любимец? Никое.

Кучетата ще ви хапят до смърт, след това ще ви оглозгат до кокал. Змиите ще ви задушат, след което ще избягат, ще се навъдят по блатата и ще изядат всички бозайници, до които се доберат. Папагалите поощряват търговия, която пречи на развитието на екосистемите, а хамстерите са носители на опасни болести. 

От екологична гледна точка обаче най-опасният домашен любимец е котката, твърдят властите в Нова Зеландия

Домашните котки са "паразити" по човешката цивилизация, заявяват те. За разлика от другите видове - и разбира се, за голяма тяхна полза - те сами са привикнали към домашния живот. Когато хората са започнали да отглеждат зърнени култури, семената са привлекли гризачите, а те от своя страна - котките.

Така тези диви животни се превърнали в домашни и в продължение на хиляди ходини са били полезни, тъй като са унищожавали пренасящите безброй болести плъхове и мишки и са защитавали хранителните ни запаси.

Ала днес, когато фермерството вече е индустриализирано и разполагаме с надеждни складове за хранителни продукти, но най-вече със защитени от гризачи домове, според новозеландците котките са станали чисто и просто "непотребни паразити". Е, вярно - игриви и любвеобилни паразити, особено чаровни, когато са по-малки, но "това не ги прави по-малко безполезни".

Икономистът Гарет Морган от Нова Зеландия наскоро направи предложение държавата, чрез институциите си, да елиминира котките, за да защити застрашените видове сред птиците. Разбира се, той предлага "елиминация" по възможно най-хуманния начин: съществуващите котки трябва да бъдат кастрирани и да изживеят живота си докрай, но раждането или вносът на нови котки да бъдат забранени на всяка цена.

Разбира се, той не проповядва тровенето на дивите котки, както го правеше бивш изследовател от националния зоопарк към института "Smithsonian" преди няколко години. Икономистът също така се противопоставя и на стрелянето по котките, което е особено популярна практика сред някои орнитолози. 

Според него, "подобни действия вече биха били прекалени" 

Морган посочва, че домашните котки "всъщност са дружелюбни квартални серийни убийци". Може би това го кара да звучи като някой вманиачен и покварен герой на Джонатан Францен, ала неговият проект "Cats To Go" е напълно сериозен.

В рамките на проекта той кара хората да кастрират котките си, да ги държат единствено в домовете си, без да ги пускат навън, и да не си вземат нови след тяхната смърт. Статистиката показва, че котките са глобално разпространяващ се вид. Те убиват милиони птици всяка година, немалко от които са от редки и изчезващи видове.

Котките се хранят със застрашени птици, гнездящи по земята, като например калифорнийския дърдавец, жълтокраката попадийка и малката рибарка, които въпреки първосигналните реакции с нищо не са по-малко красиви от кош, пълен с котенца.

Проучване в САЩ отпреди няколко години констатира, че в някои квартали (в които особено много домакинства пускат котките си да обикалят свободно), домашните котки изяждат малките пиленца почти веднага, след като се излюпят от яйцата си. 

Според еколозите, котките са особено вредни в островните екосистеми, които са дом на изключително редки видове, срещани единствено в тези райони

Много островни птици и бозайници са еволюирали при отсъствието на хищници от семейството на котките. Те гнездят на земята и не разполагат със защитни механизми срещу инвазивните видове, които първо си играят, а след това обезглавяват жертвите си.

Според учените, котките са застрашили или изтребили напълно много видове птици в Хаваите, Австралия, архипелага Чатъм и Нова Зеландия. Морган посочва, че 40% от наземно-гнездящите птици в Нова Зеландия вече не съществуват, а 37% от оцелелите видове са застрашени - и огромна част от заплахата за тях идва точно от мъркащите животинки в човешкия скут.

Хората са отговорни за повечето изчезнали животински видове, независимо дали това е станало чрез ловуване, разрушаване на техния хабитат, отглеждането на вредни хищници или други екологични намеси. Ако се откажем или поне контролираме котешката популация, дивите животни вероятно ще имат по-голям шанс.

Oще: диви животни  животни  котки  нова зеландия  популация  учени  хищници 


Още от Животът

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 25.01.2012, 18:03

30 паяка | 29.01.201318:29

Както си гледах и слушах в ютубето музика и попаднах случайно на любимия ми плаж! Ей го Амолофито. Много щастлив

http://www.youtube.com/watch?v=-ayKj-5h7do
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 08.05.2011, 14:05

29 YOLE | 29.01.201316:55

Не е вярно . Ти си птицата.
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 13.01.2011, 14:17

28 lele male | 29.01.201316:37

ммм дааа... животът е птица. Насере те и отлети…
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 08.05.2011, 14:05

27 YOLE | 29.01.201315:05

Нека живеят и котките, и птиците на Нова Зеландия !

Снощи, докато ме снеговалеше и снегопокриваше по еднокилометровия път до дома, не успявайки да падна / само жена ми два пъти /, се замислих в следното : Какво би станало, ако Някой се беше постарал динозаврите, и най - вече месцеядните, да не изчезнат? Дали сега нямаше да интернетим бягайки или хвъркайки. а?
   

оценка

+2 -0

Регистриран на: 18.07.2010, 15:13

26 Harry | 29.01.201312:05

Какъв глупак е тоя, по-добре да си мълчи, най-голямата напаст за Австралия и островите около нея са англосаксонците - пришълци, ТЕ трябва да бъдат кастрирани защото унищожиха обществата и културите на местното население.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 25.01.2012, 18:03

25 паяка | 29.01.201311:30

""Движение за доброволно изчезване на човешкия род с цел да се възстановим първичната гордост на планетата"... е те това е то радикалното решение. "
Бялата раса май е прегърнала тази идея и се старае да я осъществи, обаче на жълтите и черните не може да се разчита. Не само, че я бойкотират, ами и са плъзнали навсякъде всред бледоликата цивилизация.
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 07.09.2010, 10:02

24 Любо | 29.01.201310:49

Нова Зеландия, страна с изключителна и уникална природа, , заселена не много отдавна от странстващи полинезийци, е била първо подложена на пълно изгаряне на горите и изтребване на всички големите не летящи птици като моа, които са били добра и лесна храна. В допълнение неволно на техните лодки с храната са пътували и плъхове, които са се размножили и опустошили по-дребните видове. После са дошли цивилизованите колонизатори. Те не са били изядени защото на местното вече население им е приседнало, а защото срещу модерно оръжие не се рита.Те пък само за да бъде по-културно са въвели редица животински видове оказали се вредители, островите превърнали в огромно пасбище, а завареното население неутрализирано и минимизирано. Сега пък някой си е активен и търси изкупление за всички грехове като унищожи домашните котки тъй като вече унищожението на туземците е политически не коректно. Идеята се посреща враждебно от местното население, още повече, че е общо прието и с разбиране, че домашните любимци се скопяват за да се избегне разпространяване на бездомни животни.
Някъде на Интернета бях видял сайта на "Движение за доброволно изчезване на човешкия род с цел да се възстановим първичната гордост на планетата"... е те това е то радикалното решение.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 15.09.2011, 21:28

23 Лудколю Деликолев | 29.01.201309:34

Ако имат проблем с котките да си внесат бургаски гларуси. Тея зверове ципестоного-дългоклюни гонят котките, като НКВД - враг на народа. Съвсем сериозно - спретват си групички по два-три гларуса, избират си една котка и почват целенасочен тормоз. Единият и налита, котката настръхва и съска, оня подхвръква на два-три метра и в този момент отгоре и пикира другият хулиган и я дялва един туц с оная ми ти човка, дето е като тесла малък номер. Има само един малък проблем - гларусите ще изпоядат това, което котките не са успели. Па и като те насере гларус, ставаш направо biohazard - ХЕИ-то да идва и да те запечатва в оловен варел, на дъното на някоя солна мина.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 07.05.2010, 04:54

22 MacAllister | 29.01.201300:23

Fedar, хич не са безмозъчни, ноооо умни птици има там където има и умни хищници. Ако ти изпадне и имаш време да зяпаш седни и гледай гарваните какво правят - ще се шашнеш. Както и да е по ония земи има доста поизостанали с матр'яла животни и ако трябва да се опазят наистина трябват ограничения в определени територии. Само че бедата отдавна е сторена, всички знаят за зайците и прословутите rabbit proof fences из Австралия, а далеч не са само те - то не бяха жаби, кучета, всъщност единствено котките не са предизвиквали тотална катастрофа, макар че са се намъкнали в пустинната екосистема и избутват други видове. Все пак с тях това поне се случва плавно ... но така или иначе в Австралия наситина има места, които имат нужда от специално опазване (Ако искаме да ги опазим де). За Нова Зеландия е малко лицемерие да се говори така - страна асоциирана с овце - една съвсем "местна" порода. Овцете там са превзели ландшафта до такава степен , че човек може да види едни уникални кръгли ферми, където оградата се върти по радиуса, за да накара стадото да се мести към неопасаното - виждат се и от спътник - и да, не са кръгове направени от извънземни Плези се

Само че, реакцията ми е главно срещу унизителното за учен разсъждение за ползата от един вид - едностранно и примитивно. Вид, който е с нас от самото начало на градския живот не може да няма обратно влияние върху нас самите. Само очевидния въпрос колко стотици милиони хора живеещи в стоманените пещери на мегаполисите никога не биха обикнали природата без шанса да я имат в къщи - е, дори само тоя въпрос трябва да те накара да замълчиш, ако ти идва да правиш прибързани изводи за ползата и вредата. Какви птици ще опази човечество, на което не му пука за друго освен за собствените му пещери? Освен другото след като преди десетина години гледах един научно популярен филм за "вредата" от уличните котки си направих труда да броя жертвите им и резултатът въобще не ги представя като серийни убийци - дори (за тяхно съжаление) не и като кой знае какви ловци. В градовете за тях е далеч по-изгодно да ровят по кофите вместо да ловуват, а в горите доколкото мога да преценя не могат да презаселят територията - никой подобен хищник не може да създаде прекалено плътна популация и да се превърне в заплаха освен на места, където местните животни са имали милиони години на липса на конкуренция.

Еволювията е конкуренция и дори умните птици дължат съществуването си на нуждата да оцелеят в трудни условия, за които и някои видове котки имат принос, а контекста на Австралия и Нова Зеландия не включва разсъждения за тоталната излишност на един вид, с който сме се срастнали. Ако човека има слабост по птиците - добре, ето и аз се заинтересовах от гаргите напоследък, но трябва ли да зачеркнем всичко друго? Кучетата убиват всяка година някоя котка, която малко или много броя за приятел - да искам да ги премахнат ли? Не не си и помислям такова нещо въпреки, че предпочитам котките, а колкото до гаргите, ако общуването ми с мустакатите мъркащи не беше ме накарало да погледна на животните сериозно още от малък никога нямаше и да отделя внимание, за да забележа какво правят. Всичко е свързано и ние самите сме част от природата, а котките за добро или зло са ни прилъстили и не ни дават да я забравим, увлечени в строежа на бетонни коптори, интересно е, че те са и поне индикатор, а може би и малко стимул за свободата ни от силната власт на човешките ни общества - погледнете назад в историята - всяка прекалено силна власт е посягала на котките и нищо хубаво не е последвало от това.
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 06.09.2010, 15:20

21 Manuela Gerenova | 28.01.201323:46

Зависи каква котка гледаш...
   

оценка

+0 -0

Най-коментирани