Мерил Стрийп vs Уолт Дисни | webcafe.bg
Webcafe

Мерил Стрийп vs Дисни

Lifecafe
10.01.2014, 14:25 (обновена 15.01.2014, 18:14)
мерил стрийп

Мерил Стрийп може да си позволи всичко, дори да нарече Уолт Дисни "расист"

Американската актриса и трикратен носител на "Оскар" Мерил Стрийп накара всички да ахнат с изобличителната си реч срещу Уолт Дисни, произнесена на филмова церемония в Ню Йорк, когото определи като човек с "расистки наклонности" и "подкрепящ антисемитски лобистки групи и фанатик по отношение на половете".

Като доказателство Стрийп прочете писмо от 1938 г., в което Дисни отказва на жените правото да правят анимационни филми.

"Уоу, тя не искаше да го прави!"

Актрисата се снима в адаптация на мюзикъла "Into the Woods", която студиото Дисни прави за големия екран и ще бъде пусната за следващата Коледа. Стрийп участва в церемонията, за да връчи награда на британската актриса Ема Томпсън, която играе Мери Попинз в силния конкурент на филма със Стрийп "Спасяването на г-н Банкс" ("Saving Mr. Banks"), където Том Ханкс прави впечатляваща поддържаща роля.

"Мислех си: Уоу, тя не искаше да го прави. Връчи награда на Ема Томпсън за филм, който е нещо като обяснение в любов на Дисни! Но тя е Мерил Стрийп и може да каже всичко, което си поиска!", казва филмов консултант, който е присъствал на церемонията. Друг член на американската филмова академия обаче е на друго мнение: "Глупава жена! Как, по дяволите, можа да го каже?! Да се нахвърлиш върху човек, който е мъртъв и когото не си познавал?"

Не се доверяваше на жените и котките

По отношение на сексизма, Стрийп цитира Уорд Кимбъл, който казва за Дисни: "Той не се доверяваше на жените и котките" и прочете писмо от 1938 г., написано от Дисни.
В него се казва по повод кандидатка за работа, че жените не са креативни по отношение на анимационните филми и затова предпочита млади мъже.

"Поради тази причина, момичетата не са подходящи за обучени. Единствената работа, на която могат да бъдат наемани, се състои в рисуване на контурите на героите на целулоидни листове с туш, а след това попълване с бои на обратната страна в съответствие с инструкциите".

Докато нападките на Стрийп се разпространяват с бързината на горски пожар, филмови критици отбелязват, че нейният филм August: Osage County така или иначе няма да получи номинация за най-добър филм. "Спасяването на г-н Банкс"остава претендент за най-добър филм, за най-добра актриса - Ема Томпсън, и най-добра поддържаща роля на Том Ханкс.

Идолите ни може да имат ценности, различни от нашите

Според член на Националната филмова академия, която е жена, анти-Дисни забележките на Стрийп няма да навредят. "Аз съм голям фен на г-жа Стрийп, на г-жа Томпсън и на стария антисемит г-н Дисни и освен това съм една еврейска феминистка", казва тя.

"Отдавна разбрах, че моите идоли често притежават ценности, твърде различни от моите собствени, и съм ОК с това. Не би ме възпряло да гласуват за който и да е от "Спасяването на г-н Банкс, това е сигурно".

В действителност точно така направи и Мерил Стрийп. Докато наричаше приятелката си Ема Томпсън "дива човекоядна феминстка", тя твърдеше, че изкуството може да изкупи предразсъдъците на един художник, и Дисни, с всичките му недостатъци, "донесе радост на милиарди хора по света".

Oще: ема томпсън  мерил стрийп  реч  уолт дисни 


Още от Животът

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани