Да живее новата технологична плът | webcafe.bg
Webcafe

Да живее новата технологична плът

Големият Лебовски
13.11.2014, 18:08 (обновена 20.11.2014, 08:27)
Smartphone addicted

Снимка: © Getty Images

Прибери за малко смартфона и не бъда такава епична антитеза на значението на първата дума от любимото си технологично словосъчетание

В страхотния осемдесетарски body horror шедьовър на Дейвид Кроненбърг "Видеодрум" има една натрапчива реплика, ознаменуваща тревожното биомеханично сливане на човешкия организъм с технологията. Лозунгът е "Да живее новата плът!".

Класическият "кроненбъргизъм" предсказа интригуваща реалност, в която медийните носители са се превърнали в продължение на тялото и съзнанието - и сами стават тяло и съзнание.

Глобалната революция на смартфоните драматично измени културния климат, динамизира бизнеса, моделира медийното съдържание, огъна представите за време, пространство и отключи пълния потенциал на информационно-ексхибиционистичната оргия, която стартира преди време с все по-лесния достъп до интернет и разгръщането на социалните мрежи.

Днес целият свят е продължение на ръката под формата на смарт устройство

Въпросът е - не започва ли в един момент това устройство да води по-вълнуваща и органична екзистенция от своя притежател и как се отразява на човешката идентичност пълната отдаденост на прекрасния нов смарт-свят?

Положителните измерения на технологичния напредък са добре познати и прилежно опаковани в подходящо банален и стерилен корпоративен език. Сега няма да се спирам на тях. Нека не си губим времето с кухия жаргон на постиженията, престижа, прогреса и самоусъвършенстването.

Този текст трябваше да бъде нещо като "Пет признака да познаем, че сме се превърнали в смартфон маниаци", но като във филм на Кроненбърг претърпя лека мутация и сега включва пет съвета към всички смартфон фетишисти и зомбита. Трябваше да са десет, но още на шестата точка завършения сматфон консуматор щеше да е затворил материала, за да влезе в Instagram профила си, където да ъплоудне "артистично" фото от обяда си.

Живеем в културната доминация на свръхсоциалното "Ти"-поколение затова обръщението е второ лице, единствено число, мъжки род. И не, не съм сексистка свиня. Всички дами са поканени да се припознаят в посочените примери.

Да започваме.

1. Свали смартфона или таблета, или и двете, просто изгледай концерта с очите си

И без това пречиш на останалите. Дал си 725 лева за билет, пътувал си два дни до друг континент, за да посетиш един от (вероятно) последните концерти на "Ролинг Стоунс" и смяташ, че гледането през малкия екран на скапаното смарт устройство се брои за исторически лайв? Помисли пак. И спри да публикуващ коментари в социалните мрежи колко е велико всичко, което ти се случва по време на шоуто.

Току-що изпусна солото на Кийт и лудешките движения на Мик. А записът ти си остава аматьорско видео, което няма никаква стойност въпреки, че е HD.В крайна сметка май не ти, а таблетът или телефона ти гледаха "Стоунс", а?

Това съображение се отнася и за всички туристи, които правят 843 снимки на архитектурни или природни шедьоври, но не се сещат да възприемат величието със собствените си сетива. Отдали са правото на запис и съхраняване на своето преживяване на малки машинки, които ще отидат по дяволите при първото поливане с вода или изпускане на земята. И да, знам за waterproof моделите, но това не променя много нещата, нали?

2. Това че си постоянно в интернет, не означава, че си по-информиран

Социалните мрежи и постоянното им експлоатиране създават илюзия за познание. Непрестанната връзка с интернет ще ти помогне да провериш дали наистина Леонардо Ди Каприо още няма "Оскар" след свиреп спор с приятели, но защо, по дяволите, сподели оня малоумен материал, в който се обясняваше, че еболата е заговор на ЦРУ.

Не ми цитирай джънк-наука и изфабрикувани авторитети, само защото някои хахо с профил "LudiaJoker17" ги е постнал във Facebook и събира харесвания като селскостопанска реколта в добър сезон.

И спри да замърсяваш виртуалното пространство с цитати от Букай и Ванга, снимки на дядо Добри, фаст-фууд философски проблясъци, сладки пухкави котенца, народняшки мъдрости и откровени интелектуални свинства. Повярвай ми, това не е много смарт.

3. Не, 104-те лайка за 16-ата ти нова профилна снимка от тази седмица не те правят значима личност

Осветлението в тоалетната на мола определено не е създало студийни условия за благоприятно експониране на съмнителното ти физическо очарование.

Престани да се щракаш и да експериментираш с Instagram. Това си е същото генетично предизвикано лице, а псевдо-арт филтрите от поточната линия не са качествена пост-продукция.

Порочната колаборация между технологичния комфрот на смартфоните и ексхибиционистичната платформа на социалните мрежи ражда чудовища.

4. Изключи телефона си в киното. Нямаш представа колко незначителни за нас са досадните ти обаждания и чат-сесии

Съжалявам, че трябва точно аз да ти го кажа, но ти не си Ричард Брансън, който току-що научава, че космическата совалка на "Върджин" е в пламъци. Нищо спешно и драматично не се е случило, жена ти се чуди какъв хляб да вземе за вечеря и ти звъни през шест минути за професионален съвет.

Не превръщай битовата драма в публичен комуникационен спектакъл. Прибери за малко смартфона и не бъда такава епична антитеза на значението на първата дума от любимото си технологично словосъчетание.

5. Финална препоръка

Поздравления, вие стигнахте до №5. Ако четете това през смартфона си, можете да използвате устройството, за да споделите материала, докато се обаждате на приятели, на които да го препоръчате и дори ще имате време да си изтеглите най-новия и горещ app срещу интернет обсесия.

Освен ако не сте заети да отговаряте на съобщения на хора, които са лайкнали 17-ата ви профилна снимка за седмицата. Това също е много важно.

Oще: facebook  instargam  внимание  его  идентичност  комуникация  телефон  технологии 


Още от Животът

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 01.04.2014, 05:38

6 Ommanipadme Hum | 15.11.201404:10

жалък опит за писане. твърде хеитърско и някво даже неаргументирано. на кривия макарон е 100 пъти по добра статията (коментара) от на аФтура
   

оценка

+1 -1

Регистриран на: 01.07.2011, 15:53

5 KingoftheROAD | 14.11.201412:47

Кой туй смартсифон? Изненадан
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 13.10.2011, 07:32

4 pepe | 14.11.201411:48

Забравих да допълня, че освен това могат да предложат и ефективен и сравнително безболезнен и хуманен и със сигурност законен начин да се отстранят излишните 9/10-ти от човечеството. Усмивка
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 13.10.2011, 07:32

3 pepe | 14.11.201411:43

Хората, които пишат подобни статии напълно недооценяват мащабите на явлението и последиците от него.
И определено им липсва и размах на мисълта и въображение.
Гледайте концерт на живо дрън, дрън, смертфоните д. д.
Освен augmented reality, като допълващи сетивата технологии, или до голяма или пълна степен заместващи ги, това са и животоподдържащи, -спасяващи, асистиращи и подобряващи технологии; медицински доказано е, че електрическо и магнитно стимулиране на мозъка може да подобри /или влоши/ неговата работа или определени нейни аспекти, което означава освен augmented sense също и augmented thought със всичките възможни положителни и отрицателни последствия от това...
   

оценка

+1 -2

Регистриран на: 11.05.2010, 18:26

2 Крив Макарон | 14.11.201411:18

От както открих Смартфона аз преживях възход, и космическата енергия изпълни закоравелите ми сетива. Те горките изтъркани от ежедневно ползване, бяха загубили усет за красивото. Сега Смартфона гледа, слуша, и живее вместо мен. Аз съм просто Негов скромен слуга, които го пренася от събитие на събитие. И съм щастлив, защото така поне моите приятели виждат и преживяват случващото се с моя Смартфон. Те харесват това, което Той вижда и чува, защото Той по-добре от мен пресъздава атмосферата на събитията. Приятелите ми харесват имен, защото аз покорно Му служа, и давам път чрез него всички да станат свидетели на пробата на нови дънки, плащането на кенче бира, и пипането на... хм, хм. На нещото.
Какъв е смисълът от пътуване в метрото, от посещението на друг град, или пиянството с приятели, ако Той не види и не документира всичко това? Нима алкохола, жените, и новите дрехи имат смисъл? Категорично не! Те са отживелица на ретроградното минало, ако не бъдат засвидетелствани от Него. Смартфонът е живот, и животът се е родил благодарение на Смартфонът.
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 14.09.2012, 17:17

1 Xaoc | 14.11.201410:53

Темата е изтъркана и прекалено дълго предъвквана, отколкото е необходимо.
   

оценка

+1 -1

Най-коментирани