Къде си бе, селфи | webcafe.bg
Webcafe

Къде си бе, селфи

Нора Найденова
06.05.2014, 18:01 (обновена 10.05.2014, 17:56)
селфи

Снимка: © Getty Images

Младите майки с децата откриха още един начин да ни дразнят

Едва ли е останал технологично грамотен човек, който да не е разбрал, че думата selfie официално е призната и е влязла в Оксфордския речник. Това са стари новини. Вероятно са много малко и хората, които не са си правили селфи никога през живота си. Вероятно познавате такива. А със сигурност познавате и такива, които си правят по 5-6 на ден, ей така, за отскок.
В това няма нищо лошо, разбира се. Човек е преценил, че се чувства достатъчно красив, за да се снима с телефона си и да качи снимката в социалните мрежи - супер, чудесно.
Интересна е обаче една специфична група хора, които си правят селфита - а именно младите майки с малки деца. Да, същите млади майки с малки деца, които с радост филтрирате във Facebook, така че да не ви известяват за всеки килограм и сантиметър, с които са пораснали отрочетата им.

Суетата и прекаленото споделяне на информация не са чужди на тази група

Напълно нормални потребителки, кефещи се на миймове и котки довчера, днес те буквално ни заливат с всякаква неадекватна и неподходяща информация, свързана с бебетата им и майчинските им изживявания.
Да ви кажа честно, разбирам ги, защото и аз съм майка. И аз правя същите магарии от време на време. Детето ти изглежда толкова сладко и неповторимо, а малките неща, които прави толкова забавни и необичайни, че просто няма как да не ти се прииска да споделиш своята радост с целия свят. И го правиш, без да ти пука дали ще останеш неразбран. На мен дори ми се е случвало да блокирам една позната заради злобния й коментар под една снимка, че не е очаквала да бъда *ТАКАВА* майка.

И после се усетих, че може би наистина прекалявам на моменти. Така помислих малко и преминах в другата крайност - абсолютно никакви снимки и информация около детето ми.
Животът продължи, а останалите млади майки около мен също продължиха да си щракат селфита с децата си. Което ме кара да се замисля за нещо друго - какви ли ще станат тези деца, когато пораснат?

Ако изключим останалите аспекти на възпитанието и се съсредоточим върху поведението на родителите като пример за подражание, какво влияние ще окаже постоянното правене на селфита върху формирането на една нова личност?
На първо място, селфито е израз на човешката суета - на желанието не само да бъдеш красив, но и на това другите да го виждат и признават. Затова не е достатъчно просто да си направиш селфи - трябва да го споделиш във всички социални мрежи, в които си регистриран.

На въпроса защо ни е да правим това, трябва да отговорим, разкривайки още една типично човешка черта - желанието да получиш одобрението на другите. Любимото ми донякъде научно твърдение е, че човекът е социално животно. Като такова, то има нужда да бъде "асимилирано" от обществото, да стане част от него. За да се случи това, ни е необходимо общественото одобрение.

Сами се сещате, че еквивалентът на общественото одобрение в социалните мрежи е не друго, а "харесването". Затова на нас не ни е достатъчно просто снимката ни да фигурира в профила ни - тя трябва да бъде харесана.

И колкото повече "харесвания" , толкова по-добре се чувстваме

Малко е тъжно, че до толкова голяма степен имаме нужда от одобрението на другите. Това е знак за огромна несигурност. А несигурността разделя хората, което пък от своя страна е малко иронично, имайки предвид, че живеем в ерата на "мрежовите връзки".
Но още по-тъжно, а и дори леко плашещо е, че демонстрирайки това поведение пред децата си, ние ги възпитаваме да бъдат също толкова неуверени в себе си, суетни и искащи постоянно внимание, колкото сме ние самите.

Навремето си казвах, че никога няма да допусна да бъда същия родител като майка ми и баща ми. Обаче сега не съм убедена, че това е най-страшното, което може да ми се случи. Най-страшното, което може да ми се случи като родител, е да не успея да възпитам дете, което да ме надмине по някакъв позитивен начин - като човешко същество, като успех, въобще да ме надмине като цяло.
И ако щракането на селфита означава детето ми да се превърне в ненадмината кифла - дори по-голяма от самата мен - тц, не мерси, предпочитам да си цъкам на старата нокийка без камера.

Oще: възпитание  деца  майки  психология  селфи 


Още от Животът

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 21.06.2013, 00:54

6 Pancho Madzharov | 16.05.201412:49

Нов сайт за "селфи" : selfielifes.com Посетете новият БЪЛГАРСКИ сайт за селфита,можете да съхраните вашите селфита и да поканите приятели и да ги споделите !
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 02.10.2012, 11:42

5 скучко | 07.05.201415:10

Разхождат се дядо и внук в мол-а и внучето пита:
- Дядо, ти правил ли си "селфи"?
- С елфи не съм, синко, само с едно джудже и с оня вампир баба ти....
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 13.10.2011, 07:32

4 pepe | 07.05.201411:47

Какво е общото между селфитата и техническата грамотност не можах да схвана.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 18.09.2013, 11:56

3 Citizen X | 07.05.201405:51

А в беге-мотама лигайш ли се?
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 11.03.2014, 22:06

2 Kiril Manilov | 06.05.201420:30

Физиономиите на децата на снимката ми приличат малко на тези , които правят циганетата в някоя махала като видят телевизионен екип с камера "... какооо , батеее, снимай ма"
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 09.03.2011, 10:49

1 Rodrigo Diaz de Vivar | 06.05.201419:38

Майче, щом продължаваш да разсъждаваш над казуса Facebook и той да е в критериите ти за възпитание ... няма да те надминат чааветата, ще са същата летва като теб. Интелектуално и емоционално имам предвид, физически може и да си готянка, сгодна женица.
   

оценка

+2 -0

Най-коментирани