Наклонената кула на PISA | webcafe.bg
Webcafe

Наклонената кула на PISA

Невена Събева
16.01.2012, 18:30 (обновена 20.01.2012, 06:45)
Училище

Когато политиците, а не експертите вземат решения

Тази година седмокласниците ще се явят на изпит по математика с нов формат. Включени са две задачи "по формата на PISA" (Международното сравнително проучване на постиженията на учениците).

Подобни задачи няма в учебниците по математика. Внимателно следих за отзиви, но не попаднах на нито един, в който да се задават най-близките до ума въпроси:

Защо се променя формата на изпита в средата на учебната година?
Защо се включват задачи, които реално не се изучават в училище?

Учители в училища и школи бързат някак да се пренастроят към новите изисквания. Не роптаят, защото "от Министерството винаги така правят" и "нищо не може да се промени".

Но докога цялата тази общност от интелигентни хора ще търпи арогантното и неграмотно поведение на министерството? Докога експерти и учители, хора с висока професионална квалификация, ще мълчат и ще правят само каквото им се нареди?

Защо формата на изпита по математика се определя от заместник министър, който няма математическо образование? Като педагогически опит Милена Дамянова е посочила, че в периода 1995 - 2008 г. е била частен учител по унгарски и френски език (CV на страницата на Министерството на образованието, младежта и науката.) 

Значи решението за формата не изпита не е взето на експертна основа, а е чисто политическо.
Защото съм сигурна, че всеки експерт знае основния принцип: изпитваме само за това, което сме учили.

Навярно включването на тези две задачи "а ла PISA" цели да насочи на вниманието на учители и ученици към типа задачи, на които ще ни изпитват тази година.

Да припомня, че международното проучване PISA (Programme for International Student Assessment) се провежда през 3 години. При последното изследване през 2009 г. постиженията на българските ученици бяха изключително слаби. Около една четвърт от учениците бяха под най-ниското възможно ниво.

И понеже се оценява по критерии и материали, разработени за принципно различна от нашата система на образование, слабата оценка е всъщност за нашата образователна система. Но е ясно, че не могат да се очакват по-добри резултати, като набързо се включат подобни задачи, при това не в учебниците, а направо в теста за външно оценяване.

Все пак, да видим защо напоследък чуваме толкова често за PISA. Причината е, че анализите на това международно изследване се цитират в докладите на ЕС. И едни по-добри евентуални резултати ще са предизборен плюс за правителството. Към тях се цели МОМН.

Но получаването на висока оценка отвън не може да е реална цел на една образователна система. Няма как подобни временни офанзиви да скрият липсата на национална образователна стратегия.

Отдавна вече корабът на българското образование се люшка без посока, подвластен на политическите ветрове. Само мираж остават идеи като "изграждане на култура на учене, развиване на творчески, независими и отговорни личности" и т.н., и т.н.

Изкушавам се да погледна към една от страните-отличнички на PISA, Финландия. Образователните реформи във Финландия започват преди 40 години и са ключови в националния план за икономическо възстановяване на страната. А когато през 2000 г. стартира програмата PISA, финландските ученици се оказват най-добри по четене, след 3 години - по математика, след това по природни науки.

На фона на тези успехи обаче финландското общество реагира доста сдържано - никой не разгласява особено и не аплодира високите резултати на учениците. Тяхното образователно министерство също слабо се интересува от PISA. "Не това ни е работата", казва един експерт, "ние подготвяме учениците да се научат как да учат, а не как да вземат даден изпит."

Смятам, че такъв образователен аристократизъм е възможен само при наличие на ценностна йерархия. Националните ценности определят образователни приоритети и цели. И едва след това се търсят подходящи средства за постигането им.

Този път трябва да се извърви и нито една стъпка не може да бъде прескочена. България е още в самото начало.

Oще: pisa  експерти  задачи  изпит  математика  министерство  образование  седмокласници  училище  учители  формат 


Още от Животът

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 12.01.2011, 17:43

30 Voin | 27.01.201200:53

Мисля, че няма нужда да се коментира повече...

http://a1.sphotos.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-ash4/426875_141823175935419_106122552838815_180055_1469212993_n.jpg
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 07.07.2011, 12:03

29 Дракон с кисело зеле | 19.01.201218:52

Или, най-добре, матура просто да няма.
И без това нито замества приемните изпити в университета, нито нищо.
Аз бях май от последния випуск, за който матури нямаше, и много се радвам, че не ми съсипаха здравето с подготовка за тая глупост. Учих в техникум, да му се не знае, щеше да е адски тъпо да ме мерят със същия аршин, с който биха мерили учениците от езиковите гимназии.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 18.10.2010, 15:44

28 Любима Стайкова | 19.01.201210:35

Леле Мале, благодаря добре де, добре , аз знам, че ти си разумен човек и знаеш какво казваш, затова и с усмивка те апострофирах Усмивка, Маджести, така е, има вид дискриминация, защото и едните, и другите държат матура на един и същ материал. Аз това съм го споделяла и с родители, и със самите ученици, казвали сме го и на инспекторката. А аз си мисля, че всеки го знае, но с и трае, защото е по-лесно, наче трябва да има два матуритетни формата - за профилите и за общообразователните паралелки.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 23.10.2010, 20:21

27 корейче | 18.01.201216:32

Естествено, че преди да се явиш на конкретен изпит, трябва да си подготвен за самия формат и с изискванията, най-малкото за да не се стресираш, като ти поднесат нещо напълно ново.
Не знам защо битува мнението, че не бива да се задават въпроси на учителите. Ами аз винаги съм задавала въпроси и са ми отговаряли повечето. Тези, които не са искали, са по-скоро изключения (има и такива, да). А с учителката ни по литература в гимназията (най-добрата учителка) практиката беше тя да ни задава въпросите по произведенията и ние сами да стигаме до изводите (е, тя помагаше, когато е нужно).
А положението в училище става все по-зле. Системата е тотално сбъркана. Програмата е абсолютно несъобразена с броя на часовете. Учениците са ужасно недисциплинирани. Учителите имат ограничени правомощия. Безсилни са срещу ученическата агресия и неуважително поведение, защото парите за едно училище се отпускат според броя на учениците. Да не забравяме и "високите" заплати на учителите - ми кой млад човек ще е мотивиран да работи това? Аз пробвах за малко, работата ми харесва, но не мога да се обрека на мизерия, затова предпочитам да си работя като секретарка... Не знам кога управниците ще се сетят, че не могат да плащат толкова малко на тези, от които зависи бъдещето на нацията.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 24.03.2011, 16:53

26 My Majesty | 18.01.201215:26

До lele male: И аз така предполагам. Но нали всички ученици държат задължително матура по български език и литература? Чуди се Ако не е задължителна, няма дискриминация, но щом е задължително, учениците не са равнопоставени. Затова има и ходене по частни уроци.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 13.01.2011, 14:17

25 lele male | 18.01.201215:20

@ 22 Любима, сетих се за теб и за това добавих един послепис @19 Намига
Май Маджести, предполагам, че класовете с хуманитарна насоченост имат повече часове по литература. Но, Любима е човекът, който може най-точно да ти отговори.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 24.03.2011, 16:53

24 My Majesty | 18.01.201215:11

До Любима Стайкова: Радвам се, че има учител, който може да казва неща от кухнята. Прочетох ти поста и ми стана интересно, та затова ще те питам. Защо един клас има 12 часа литература, а другите класове не? Естествено, че първите ще са много по-добре подготвени. Защо министерството допуска това? Предполагам, че е тяхно дело, защото няма логика да е избор на децата, тъй като те всички ЗАДЪЛЖИТЕЛНО ходят на матура по литература Чуди се
Предварително благодаря за отговора. Много щастлив
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 18.10.2010, 15:44

23 Любима Стайкова | 18.01.201214:56

А, относно системата "на изчакване". Аз лично не я практикувам, гледам да работя за умните, знаещи и амбизиозни деца, другите да ги настигат. И съм получавала критики за това. Но аз така го виждам, на по-слабите давам индивидулани задачи, които са им по силите. Все някак трябва да се сработим със системата, която не предполага разделяне на учениците по класове на основата на успеха, както доколкото знам е в САЩ.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 18.10.2010, 15:44

22 Любима Стайкова | 18.01.201214:51

А, Леле Мале, този път ще съм ти опозиция Усмивка. Не е вярно, че учителите не искаме да ни бъдат задавани въпроси. Въпросът е въпросите да са смислени, както каза Дракона. Аз много обичам да си обсъждам с децата. С моя клас имаме 12 часа седмично литература, защото са профилирана подготовка, и постоянно имаме разговори, провокирани от творбите. Е, вярно, с другите два класа време за това няма, но ако някой ученик остане след часа, за да пита нещо или да сподели, аз го изслушвам. Много са ми интересни някои от тях. А те винаги питат интелигентните деца, така че си заслужава човек да им обърне внимание. Сега, друг е въпросът дали това, което се изисква да се знае, е адекватно на международните изисквания, в което се съмнявам.
За тестовата форма на изпитване съм съгласна с изказаното вече мнение.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 13.08.2011, 12:42

21 Ближи си сладоледа | 18.01.201214:16

Такаа, по въпроса за теста като форма на проверка на знанията на учениците искам да споделя следното, много пъти неподготвен ученик се явява на тест и произволно задрасква отговори примерно от тип "в" или "а" все тая. И.... взима теста, защото има процент вероятност тези отговори да са верни и те наистина са такива. Значи ли това, че ученикът е подготвен? Не е, според мен.
   

оценка

+0 -0

Най-коментирани