Хърмаяни е венчана за цял Хогуортс | webcafe.bg
Webcafe

Хърмаяни е венчана за цял Хогуортс

Lifecafe, по Independent
05.02.2014, 14:57 (обновена 06.02.2014, 14:51)

1 от 6 снимки Назад Напред

ема уотсън

В дебрите на фен фикшъна Хърмаяни отдавна не е само с Рон или Хари...

Вярно ли е, че персонажите са собственост на своите автори? И ако един писател се намеси в съдбата на обичан герой със закъснение, трябва ли феновете да му обръщат внимание?

Силни чувства пламнаха и магически пръчки изпопадаха сред поклонниците на Хари Потър, след като авторката на хитовата поредица Джоан Роулинг направи неочаквано признание (внимание, спойлери): че не е трябвало да събира Хърмаяни с Рон накрая на последната книга „Даровете на смъртта".

Вместо това самият Хари трябвало да свърши в обятията на очарователната зубрачка. „Измислих връзката между Хърмаяни и Рон за да удовлетворя свое собствено желание", каза Роулинг в интервю за сп. Wonderland.

"По причини, които имат твърде малко общо с литературата и са повече свързани с първоначалната ми идея за сюжета, Хърмаяни в крайна сметка се събра с Рон".

Тази буря в Хари Потър вселената предизвиква подигравки сред страничните лица, които уместно предлагат на феновете най-сетне да се поосвободят от влиянието на Хогуортс. Но болката и гневът сред почитателите са разбираеми и си заслужава да се замислим от какво точно са причинени.

Контрол върху марката

Още от дните на „Илиада" и „Одисея" епосите са се радвали на различни тълкувания и възможности за развитие на познатите сюжети.

Читатели и слушатели винаги са превръщали митовете на разказвача в свои собствени - това тече с пълна сила и до днес с фен фикшън уебсайтовете, които пренаписват книгите на Джейн Остин с герои-вампири или комбинират персонажи от напълно различни истории в странен (и обикновено доста безвкусен) микс.

Тъй че трябва ли Потър феновете да се тормозят чак толкова, дори Джоан Роулинг да реши да промени напълно края на историята? Вероятно трябва, и то не само защото тя е създател на цялата вселена, а и защото подбудите й за нещо такова са от голямо значение.

Те най-вероятно са свързани с яростната й битка за защита на авторските права и запазване на контрола върху марката. Още покрай ранните й сблъсъци с търговци, които продаваха изплагиатствани Хари Потър продукти, да не говорим пък за пиратските издания на самите книги, Роулинг се научи да следи зорко този аспект.

Потър порталът

Днес тя залага изключително много на разширяването на Хари Потър вселената чрез допълнителни продукти след края на основната история.

Това е най-видно през сайта Pottermore, появил се през 2012 г., който в сътрудничество със Sony обяви амбиции да бъде официален портал, предлагащ всичко необходимо на отдадените Потър последователи.

Те получават достъп до нови подробности от основната история, съобщения за последните продукти и интерактивни забавления като правене на заклинания, впускане в дуели и т.н.

Освен това Pottermore стана единственият дигитален дистрибутор на книгите на Роулинг - концепцията му просто нямаше как да не сработи за болшинството от феновете. При цялото им покорство, те логично биват хвърлени в смут, когато майката на цялата марка изрази колебания относно развръзката на основната история.

По стъпките на Дикенс

Естествено, тя не е първият автор на бестселъри, който прибягва до подобен ход. В друг популярен случай Чарлз Дикенс - един от първите модерни примери за световен писател, чийто герои заживяват свой живот в поп културата - преработи края на „Големите надежди".

Неговият приятел, писателят Едуард Булуър Литън, го помолил да събере Пип и неговата ледена кралица Естела, като подкрепил идеята си с толкова убедителни доводи (както казва самият Дикенс), „че аз се реших на тази промяна... Опитах се да я направя с колкото може по-малко думи и не се съмнявам, че с нея романът ми ще бъде по-приемлив".

От заека Питър, през Еркюл Поаро и Шерлок Холмс, та чак до Джеймс Бонд, най-доходоносните герои на съвременната литература отдавна са в ръцете на големи корпорации и бранд мениджъри. Но Хари Потър и приятелите му от Хогуортс започнаха да носят милиони от маркетинг едва няколко години след появата си.

Самата Роулинг е педантично бдителна към всеки допълнителен продукт - филмите, видеоигрите, Лего сериите и всичко останало. Вероятно затова някои недоволни фенове се страхуват, че авторката има властта да промени вече написаното и да съсипе тайните им фантазии за любимите персонажи.

Но само най-покорните могат да бъдат засегнати от нещо такова. Останалите ще посетят да речем harrypotterfanfiction.com и ще открият близо 82 000 истории от Хогуортс и околностите, написани изцяло от фенове.

Там може да се случи всичко и възможните любовни конфигурации (включително с партньорите на Хърмаяни) отдавна са реализирани - каквито и промени да измисли, Роулинг няма да ги задмине.

Oще: автор  бестселър  блокбъстър  джоан роулинг  книга  писател  роман  рон  роулинг  сюжет  фен фикшън  хари потър  хогуортс  хърмаяни  чарлз дикенс 


Още от Животът

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани