Доктор Хаус лекува с чесън и извара | webcafe.bg
Webcafe

Доктор Хаус лекува с чесън и извара

Цветелина ВътеваЦветелина Иванова
10.07.2015, 17:40 (обновена 15.07.2015, 07:32)
Д-р Хаус

Преставете си БГ мама на преглед при д-р Хаус

„Вчера се оказах с много висока температура, болки в гърлото и главоболие. Температурата я свалих, но другите симптоми са все още налице. Бихте ли споделили методи за лечение, тъй като категорично отказвам да ида на лекар, както и да пия хапчета. Пробвах чай с джинджифил, обтриване на гърлото с етерични масла, ще пробвам и гаргара".

Следват коментари, над 50. Само един от тях съдържа съвет дамата да отиде на лекар, след което другите го нападат.

Един от първите коментари препоръчва лечение с чесън.

Съветникът е жена на средна възраст. На профилната й снимка е със сина си, cover photo - тя и синът й, има и галерия от снимки на нея и сина й (около 10-годишно момче). Това само по себе си е достатъчно ясен индикатор за патология. Но никой не възразява.

Отдолу валят други съвети - за мед, джинджифил, глад, компрес с извара, лимон, прополис, невен - неща, които и лекар не би отхвърлил като подпомагащи лечението средства.

Клонинги на доктор Хаус обаче разсъждават, диагностицират и дават идеи за разнообразна терапия, въпреки че никой от тях не е включил диплома за завършено медицинско образование в профила си.

Четенето с премрежен поглед на напъните за медицинска гениалност, отричаща традиционните методи на лечение, води до кулминацията на пороя от съвети:

B.Z. "Как са се получили тези симптоми? Ако те е надухал климатик, болестта се лекува с отстраняване на досега между тялото ти и духащия климатик. При настинка може да се затоплиш с чайове и вана и да чакаш, но предполагам го знаеш. Чувала си за чесъна, джинджифила и пчелните продукти.. Така че остава вариантът, ако си хванала някакъв незнаен вирус, който води до множество усложнения - за него ще ти трябва лекар".

Отстраняването на досега между тялото и духащия климатик при „болест от климатик" несъмнено е важно. Все пак едва ли е универсално решение. А до каква степен човек може да разчита на собствената си преценка що се отнася до здравословни проблеми е въпрос, на който трябва да се обърне внимание.

Все пак само три пункта е разликата между 37 градуса температура, което не е повод за ходене на лекар, и 40 градуса, когато белтъците се преципитират и компресът с извара може да се положи постмортем.

Вероятно членовете на групите за самолечение предполагат, че в едно модерно, здраво общество няма да има болести - и съответно нужда от лекари, а само от хора, които четат и мислят здравните въпроси.

Нещо като специалисти по онлайн диагностика, които ще осъществяват превенцията и лечението на всички възможни болести.

Ще спестим някой и друг лев от здравеопазване, но какво ако станем безсмъртни?

Притеснявам се, че в такъв случай може чесънът да не стигне за всички...

Онлайн самодиагностиката е едно от най-слабите звена на здравеопазването. Отказът от конвенционални терапии е абсолютно право на личен избор на всеки пациент, но често представлява пробойна в и без това болното тяло на общественото здравеопазване.

Защо?

Защото отговорността за здравето не лежи единствено върху рамената на боледуващия, а и върху тези на лекаря, респективно и на държавата.

Демокрацията и свободната воля позволяват човек да лекува шипа на петата си с компрес от урина, но сблъсъкът между липсата на ефективност на нестандартното лечение и убедеността, че лекарствата са дяволски оръжия, води до едно неистово прехвърляне на отговорност от типа на „Пикая върху петата си вече три месеца и не ми минава, а докторът не каза нищо...не ме спря, а като отидох при него каза, че трябва да се направи рентгенова снимка. Аз на тия лъчения няма да се подлагам..."

И ето ни в задънена улица.

Може би освен за преструктуриране на здравни заведения, д-р Москов трябва да помисли и за силни информационни кампании, които да убедят хората, че истината, както обикновено, е някъде по средата.

Народната медицина е доказала своята ефективност през годините, но и своята безпомощност при определени случаи.

Там някъде, между сиропа от смокиня, полепнал по кокоши трън, и блъскането с аулин за всеки намек за главоболие, се е скрила срамежливата трезва мисъл.

Стремежът към здравословен начин на живот е хубаво нещо. Опазването на черния дроб също. Разбира се, че не е добре да се пият антибиотици за всяко прокашляне и да се вика лекар през нощта за 37 градуса температура.

И все пак, отричането на напредъка на медицината е огромна крачка назад.

Днес се притесняваме за космическите отпадъци, евентуалната вреда от ваксините и некачествената храна - и се тревожим по 60 секунди в минутата. По улиците не гният чумави тела. Можем ли да си изкривим душата, че медицината не е спомогнала това да е така?

Повечето възрастни хора живеят с по шепа медикаменти на ден. И не, не могат да ги заменят с корени и билки - те имат нужда от животоподдържащи лекарства, за да дишат. И не фармацевтичната мафия ги е разболява, а времето.

Със сигурност нездравословният начин на живот е част от проблема, но постфактум да се търкаме с чесън, вместо да отидем на лекар, едва ли ще помогне повече.

Обществото ни се оказва по-благодатно от чернозем за всевъзможни алтернативни лечения и отказ от традиционната медицина. Лекарите са мафиоти, фармацевтичната индустрия ни разболява, кемтрейлс ни убиват от въздуха, ваксините са модерен геноцид...тези мнения се формират в утробата на новите "healthy livers" , раждат се на бял свят и започват да крещят с пълно гърло.

Докато растат на територията на Facebook групи, всичко е наред, но когато пуснат корени там, където живеят истинските хора, се събужда и истинската опасност.

Затова бъдете нащрек - някъде там има хора, които ядат тученица и готу кола.

Oще: facebook  болести  домашно лечение  домашно лечение на болести  здравеопазване  интернет  информация  лекари  медицита  народна медицина  самолечение  съвети по интернет  форум 


Още от Животът

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 29.12.2010, 13:30

8 Божидар Гюлмезов | 12.07.201517:50

Всъщност въпроса е защо се сещат за чесъна само когато вече са болни, това е една много добра профилактика, особено когато огромната част от миризмата му може да се скрие например в таратор...

Иначе като цяло статията е балансирана, но почва много недъгаво. Това да се ходи на доктор в момента в който се почувстваш леко отпаднало и имаш някаква температура е много тъпа идея, особено ако си човек в активна възраст и с развита имунна система...

От това ходене за щяло и нещяло до доктори едно че има гигантски опашки, ами и докторите гледат да се отърват набързо, предписват за всяко нещо антибиотик и накрая всички бактерии стават свръхрезистентни...

Правилният начин на действие, поне според мен, е да се гледа колко са тежки симптомите, и дали ще изчезнат за няколко дена до към седмица, и след това вече да почва да се мисли за ходене до лекаря, когато вече е явно че народната медицина няма да помогне в този случай.
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 11.05.2010, 18:26

7 Крив Макарон | 12.07.201509:50

Лекарите непрекъснато говорят с разни неразбираеми термини, и ни изписват лекарства. Човек се уморява от техните непрекъснати опити да го натъпчат с разни химически бъркочи, и да го разхождат по лаборатории, където ту трябва да се подлага на болезнени убождания, ту да се съблича пред непознати хора.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 20.11.2010, 20:35

6 Георги Тотев | 11.07.201523:53

Вие пък за чесъна се хванахте!

Мен ме хвана идеята за климатика и великата българска мъдрост : "Българина се страхува да не настине и да не се мине"!

Моят съвет не ходете по доктори, има телевизионни и интернет лечители! Слушайте тхения съвет!
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 07.07.2011, 12:03

5 Дракон с кисело зеле | 11.07.201523:43

Статията е тъпа и тенденциозна, още повече, че при гугълиране на текста в началото излиза единствено самата статия - т.е. има немалка вероятност съответната да започва с лъжа.

Иначе съм съгласен с това, което авторът се опитва да внуши, но така няма да стане.
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 21.02.2012, 17:37

4 mima | 11.07.201520:24

Тогава сигурно не знаеш, че чесънът има бактерицидни свойства и го познаваш само като подправка в имам баялдъта в Турция.

Примерът в статията е идиотски. Та кой разумен човек би пратил друг на лекар при подобни оплаквания. Има къде по-красноречиви в бг-мама, но авторът го е мързяло да търси. А и при тях обикновено 90% от коментарите са: "Иди на лекар". Тогава и статията няма да се получи някак...
   

оценка

+2 -1

Регистриран на: 26.05.2014, 19:51

3 Виктория Пенелопова | 11.07.201519:12

Коментарът на Мима и кристалното доказателство, че "чесновото"/като обобщение/ лечение има здрави корени. И не само в бг-мама. Блажени са невежите! "Човек вижда само това, което знае"!!
   

оценка

+2 -0

Регистриран на: 21.02.2012, 17:37

2 mima | 11.07.201517:12

42 градуса е смъртоносната граница за температурата, даже малко отгоре. От опит мога вече да потвърдя, че при 5 дена с почти постоянна температура 40 градуса не се умира.

А чесънът е супер и понякога успява наистина да излекува болно гърло. Човек трябва да знае кога и за какво се ходи на лекар и кога не - това трябва да е част от образователната кампания. Един ден температура и болки в гърлото не ми се струват достатъчна причина за такова посещение при възрастен човек.
   

оценка

+4 -2

Регистриран на: 18.01.2015, 20:48

1 MarkModel13 | 11.07.201510:40

Готино, браво ! Между другото, да си намериш добър лекар е цяло изкуство. Ако идеш при първия попаднал - резултатът ще е поредния порой от негативизъм, излят в горепосочената Мека на неособено заетите майки с малки деца. Та добрият лекар се търси - дълго, старателно, упорито.
   

оценка

+3 -0

Най-коментирани