"Ако той публикува тези снимки, с живота ми е свършено!" | webcafe.bg
Webcafe

"Ако той публикува тези снимки, с живота ми е свършено!"

webcafeLifecafe по BBC
09.08.2018, 15:04 (обновена 11.08.2018, 16:07)
Криси Чеймбърс и нейната кампания срещу порното за отмъщение

Снимка: © www.change.org/p/protect-victims-end-revenge-porn-now

Организацията, която помага на жертвите на порно отмъщения

"Ако той публикува тези снимки, с живота ми е свършено!" Тези думи с почти истеричен глас се чуват от слушалката на линията за помощ на жертви на т.нар. "порно отмъщение".

Случаят на тази жена далеч не е единственият подобен. Разделя се с приятеля си, в един момент той започва да я заплашва, че онези голи снимки, които тя доброволно му е пращала по време на връзката им, ще се появят в интернет. И оттам започва паниката - ами ако семейството й ги види? Ако колегите й попаднат на тях?

Подобна заплаха може да доведе човек дори до мисли за самоубийство...

С такива проблеми се сблъскват огромен брой хора. В по-голямата си част това са жени, но не са малко и мъжете, които стават жертва на онлайн тормоз, изнудване с голи снимки и клипове.

И макар у нас този проблем също да има своята почва и то най-вече сред тийнейджърите, където жертвите приемат в пъти по-тежко тази емоционална травма, обособени програми и мерки за справяне с домашното порно като форма на отмъщение все още няма.

Във Великобритания обаче на този проблем вече гледат изключително сериозно. От 2015 г. насам в Англия и Уелс публикуването на голи снимки, видеа със сексуален характер и въобще подобни компрометиращи материали без изричното съгласие на хората, които се появяват в тях, се смята за престъпление на закона и то се наказва с до 2 години затвор.

Нещо повече обаче, самата държава спонсорира подобни телефонни линии на доверието, които отговарят на жертви на подобен род тормоз. Тяхната цел е да предостави помощ на онези хора, които са пострадали от това, което се нарича днес "снимково базирано сексуално насилие".

Макар да не изглежда като нещо чак толкова сериозно, на нея звънят хора, чийто по-интимни снимки или видеа са се озовали онлайн без тяхното изрично съгласие.

Порно отмъщението не е нeщо ново. Още от въвеждането на линията за помощ първите обаждания са с идентични истории.

Един от първите случаи е за жена, която се оплаква от бивш партньор, тъй като той продължава да качва нейни голи снимки и/или видеоклипове в различни блогове, социални мрежи и сайтове за възрастни.

В продължение на 7 години тя се опитва да ги свали от интернет като пише писма до сайтовете, докладвайки публикаци и т.н., но без резултат. Дори подава жалба в полицията, но там не знаят как да реагират на случая. Съответно тя изпада в дълбоко отчаяние и депресия.

И до ден днешен подобни случаи включват предимно бивши гаджета.

Има два основни типа случаи. При първия става въпрос за злоупотреби след тежка раздяла, в която бившето гадже наистина иска да си отмъсти. При тези случаи най-често се включват заплахи, че тези видеа или снимки ще бъдат изпратени до колеги в работата на жертвата, до семейството й, до приятели и т.н.

При втория тип извършителят иска да посрами бившия си партньор максимално. Това най-често става като се публикуват компрометиращите материали в порно сайтове с голям брой посетители или като цяло в множество порно сайтове.

Звънейки на такава линия за помощ, повечето хора първо търсят помощ за най-належащия проблем - как да свалят видеата или снимките от сайтовете, в които са качени. За жалост от такива линии не могат да гарантират нищо в тази посока, тъй като с някои от порно сайтовете са изключително трудни за комуникация.

Само за първата си година една от тези линии на доверието във Англия събира над 3000 случая на тормоз чрез порно отмъщения.

За три години позвъняванията и имейлите от различни жертви вече са над 12 хил. Според експертите там обаче не става въпрос за ръст в този род онлайн тормоз, а по-скоро за повече яснота за проблема и повече хора, които се престрашават да потърсят помощ.

"Хората имат идеята, че порно отмъщенията засягат само "Селфи поколението". Вероятно сте чували историята: момичето си прави гола снимка, изпраща я на гаджето си, двамата късат и той я споделя онлайн. Това наистина се случва, но често нещата са много по-сложни", споделя Лаура Хигинс, управител на една от тези телефонни линии на доверието.

"Ние оказваме подкрепа на много млади хора, но също така и на хора около 40-те или 50-те си години. Наскоро с нас се свърза човек на около 70 години, притеснен, че е жертва на изнудване чрез клип със сексуално съдържание", коментира още тя.

Жертви на подобен тормоз има от всевъзможни браншове и професии, както и от всички нива на работа - от обикновени служители до ръководни кадри. В такива ситуации от линията за помощ предоставят не само правни, но и различни HR съвети, които могат да са от ползва, свързват се и със самата фирма, ако тя е засегната, и помагат да решаването на проблема.

Макар мнозинството от жертвите да са жени, около 1/4 от позвъняванията са от мъже. Най-често при тях става дума именно за онлайн изнудване.

През социалните мрежи или през акаунти за запознанства фалшиви женски профили се свързват с мъжете, следва малко флирт, който преминава във видео чат. След това следват и заплахите, че видеото ще бъде качено онлайн, ако не бъде платен откуп за видеото.

Проблемът тук е, че веднъж платила жертвата, изнудването става постоянно, тъй като извършителят вижда, че са податливи на шантаж.

Хигинс споделя, че друг често срещан проблем е воайорството и следенето. "Получаваме обаждания от хора, които са били заснети как се къпят в банята или в спалнята им. Понякога става въпрос за познати, друг път са съвсем неизвестни хора", разказва тя.

Друг проблем е с разбиването на профили онлайн, подобно на големият случай с изтичане на голи снимки на знаменитости отпреди няколко години, в който бяха засегнати Дженифър Лорънс, Селена Гомес, Кейт Ъптън и редица други знаменитости.

В такива случаи, особено при по-известни лица, възможността да се свалят компрометиращите снимки и клипове става изключително трудна, веднъж обиколили те през различните сайтове и новината за това се появи в медиите.

Оттам съветват хората да бъдат особено внимателни за съдържанието на по-интимни кадри в личните телефони и техниката като цяло. Макар защитата на новите телефони да става все по-добра, все още я има опасността при откраднат телефон някой да разбие тези защити и съдържанието му да стане достъпно.

В такива ситуации някои престъпници прибягват до изнудване, а други директно публикуват снимките или видеата онлайн.

Понякога дори самите извършители се свързват с линията на доверието, измъчвани от чувство за вина. Хигинс разказва за един подобен случай, в който мъжът се разкайвал за това, че е публикувал снимки на бившето си гадже в специален сайт за порно за отмъщение. От организацията репортват видеото и то е свалено, макар и след известно време.

По нейни думи особено важно е в такива ситуации, когато човекът, качил снимките, търси помощ, да не се подхожда осъдително към него, въпреки че е сгрешил. Все пак се съобщава, че е нарушен законът и че човекът може да се окаже подсъдим, но в крайна сметка е решение на жертвата дали да подаде жалба и да заведе дело.

Oще: revenge porn  голи снимки  изнудване  линия за помощ  линия на доверието  онлайн тормоз  помощ за жертви на онлайн тормоз  порно  порно за отмъщение  порно отмъщение  телефонна линия на доверието 


Още от Животът

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 07.07.2011, 12:03

1 Дракон с кисело зеле | 09.08.201820:41

Ъхх...
Първо, The Fappening не беше отмъстително порно, а хакване на частни профили на знаменитости и кражба на материали от там, последвана от пускане на въпросните материали в публичното пространство. Гнусна работа, обаче няма на практика нищо общо с разискваната в статията тема.

Второ, ако човек не иска негови голи снимки да се появят в Нета, да не си прави такива или поне да не ги споделя с хора, на които не вярва на поне двеста процента. Не че нещо, обаче трябва да си бая тъп, за да дадеш на абсолютен непознат компрометиращи - по какъвто и да е начин - снимки или видеоматериали само след няколко ЛС-та на сайт за запознанства, какъвто е един от примерите в статията. Не че това оправдава изнудвачите по някакъв начин, ама, егати, с малко повече мозък жертвите нямаше да са жертви.
   

оценка

+3 -0