Нещо повече от надрусани хомеопати | webcafe.bg
Webcafe

Нещо повече от надрусани хомеопати

Webcafe.bg
12.09.2015, 15:27 (обновена 13.09.2015, 18:48)
Александър Шулгин, бащата на екстази

Снимка: © Getty Images

Лекарите смятат, че предрусалите ще се възстановят напълно

Злощастната хомеопатична конференция в Германия, приключила с масови халюцинации, повръщане, спазми и силно неадекватно поведение от страна на 29 делегати, предизвика смях в социалните мрежи, но седмица по-късно нещата се оказаха сериозни.

Стефка Вейланд, собственик на наетата сграда с хотелска част в Хандело, където се разиграха събитията, все още е „шокирана из основи", затова иска разследване и смята да съди организаторите на „образователния семинар" за морални щети.

Тя е сред първите, които се оказват на място, защото чува странни викове и плач от градината. Описва гледката като от филм на ужасите - обезумели хора, множество игли със следи от кръв, плач и т.н. Обажда се на властите и набързо пристига лекарски и полицейски екип от 160 души, отвел в болница надрусаните, някои в много тежко състояние, с дихателни проблеми, високо кръвно налягане и конвулсии.

Може да си представите как изглежда това в тихо градче с 2500 жители, скътано в провинция Долна Саксония.

Тестове на кръв и урина показват, че всички делегати са приели забранено синтетично вещество, подобно на LSD, т.нар. 2C-E.

Халюциногенът, известен в Германия като Aquarust, е извън закона от края на миналата година. Стефка Вейланд смята, че става дума за експеримент, а блогъри и коментатори в сайтове за алтернативна медицина подозират, че пострадалата група, представяща се като Heilpraktikers, са нарочно натровени.

Асоциацията на лечителите в Германия обаче, част от която са също хомеопати и натуралисти, побърза да се дистанцира от срамните събития. „Организаторите на тази неясна конференция са неизвестни за нас. Ние се отвращаваме от такива постъпки", каза неин говорител.

Дебатът сега се върти около темата дали това не е целенасочен удар срещу хомеопатията, която съвременната научна общност и фармацевтичната индустрия разглеждат като лъжлив и неефективен метод на лечение, основно разчитащ на плацебо ефект.

Остава неясно защо възрастни хора, любители на алтернативната медицина и здравословния начин на живот, са взели наркотика.

Торстен Паси от държавната комисия по наркотичните вещества обясни, че става дума за предозиране, което оборва тезата на някои участници, че са знаели за рисковете на субстанцията преди да я приемат. Има подозрения, че става дума за насилствено приемане на дрогата.

 

Твърди се, че дрогата е създадена от митичния американски химик Александър Шулгин, Бащата на екстази и откривател на 280 психоактивни съставки.

Според британския наркотичен класификатор това е сравнително нов психеделичен стимулант, с действие като комбинация от LSD и екстази - предизвиква халюцинации, сексуална възбуда, безпокойство и други ефекти, "по-интензивни и неконтролируеми" с повишаване на дозата, като параноя.

Смята се, че веществото „пуска" след около 6 часа, дори повече. Това прави 2C-E един от най-силните халюциногени. Шулгин почина през юни миналата година на 88-годишна възраст.

На Острова 2C-E също е забранен, както и в повечето европейски държави и САЩ, но от съвсем скоро, което показва, че германските надрусани хомеопати всъщност са част от нова тенденция в употребата на наркотици.

Oще: lsd  александър шулгин  алтернативна медицина  германия  дрога  екстази  масови халюцинации  надрусани хомеотапи  наркотици  наркотичните вещества  предизвиква халюцинации  сексуална възбуда  хандело  хомеопатична конференция в германия  хомеопатия 


Още от Животът

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.