Интернет войната за женските тела | webcafe.bg
Webcafe

Интернет войната за женските тела

Lifecafe, по Forbes.com
18.10.2012, 17:26 (обновена 20.10.2012, 09:00)
Жена с цигара

Един скандал със снимки на непознати жени и обществените нрави

Какво се случва, когато извратеняци публикуват чужди сексуални снимки в социалните мрежи, посочват реалната си самоличност, след което някой решава да събере тези реални самоличности на едно място?

Очевидно настъпва Интернет ад 

Малко предистория: Reddit е своеобразна социална мрежа с приблизително 35 милиона потребители. Членовете й могат да създават т.нар. "subreddits" - или субредити (форуми, разделени по определена тема), като някой от най-известните субредити са "Аз съм..." и "Питайте ме всичко", в който наскоро взе участие дори президентът на САЩ Барак Обама.

По-голямата част от членовете на услугата са мъже, предимно вманиачени на тема технологии. Мрежата не е толкова голяма и популярна (може би именно заради спецификата на членовете си), колкото са други услуги от този род. Но пък си има своите периоди на силно мейнстрийм влияние, като например кампанията, чрез която събра купища пари за пострадал шофьор на автобус по-рано тази година.

Reddit е известен поддръжник на политиките, защитаващи свободата на словото. Това означава, че Reddit създава пространство за всякакви (наистина всякакви) дискусии по теми, които са неприемливи и неудобни на всяко друго място в Интернет и публичното пространство: расизъм, женомразие, педофилия и други.

Те съществуват наред с фундаментални субредити, посветени на феминизма, социалната несправедливост и котките. Като цяло услугата прилича на една доста разширена версия на Дивия запад на форумите в Интернет. 

Наскоро обаче, един конкретен подфорум в Reddit се превърна в център на всеобщо вниманието: "Creepshots", или "извратеняшки снимки" 

Това обикновено са снимки на жени, заснети на обществени места, без тяхно знание или съгласие, които показват разголени части от телата им. Често тези части от тялото са били разголени неволно, но невинаги е така.

Снимките изпод полата поли вероятно са най-известния тип подобни снимки. Такива кадри вероятно съществуват от самото начало на преносимите камери, ала заради изобилието от телефони с камери и възможността за анонимно публикуване в Интернет, крийпшотовете стават масово явление едва наскоро.

Този тип изображения са като отворената кутия на Пандора когато става въпрос за сексуалност, права върху снимките на чужди хора, публично потребление и лична неприкосновеност. Ако жените са снимани на обществени места, това автоматично ли означава, че трябва да бъдат показвани по Интернет?

Редно ли е да се гаврят с тях по този начин на улицата? Хората, които правят тези снимки и ги публикуват в Интернет, нарушават ли неприкосновеността на жените? Сайтовете, които позволяват качването на подобни изображения на сървърите си, носят ли отговорност за съдържанието им?

Ако крийпшотовете бъдат забранени по какъвто и да е било начин, какво ще означава това за всяка друга снимка на публично място, която може да се използва за иначе положителни цели - като например документирането на престъпление?  

Феминистките отвръщат на удара

Една жена, която счита тази практика за проява на насилие, решава, че й е писнало и това не може повече да продължава така. Тя създава блог в Tumblr, наречен Predditors (който вече е изтрит, но кешираната версия в Google можете да намерите тук: http://bit.ly/Qm3KWk), целта на който е да събира и публикува информация за всички потребители, публикуващи крийпшотове в подфорума на Reddit.

Самите хора, които публикуват подобни снимки, с готовност споделят личните си данни чрез линкове към профилите си в други социални мрежи, като например Facebook, където се идентифицират с истинските си имена.

Следват драматични събития. Членове на Reddit започнаха масово да опитват да забранят линкове до уебсайтовете на медийната група Gawker. Модераторите на "Creepshots" затвориха форума а няколко участници и модератори в него дори се самоизтриха от Reddit. Според непотвърдени данни, един от потребителите, които са били разкрити в блога Predditor, е бил нападнат преди няколко дни.

Коментарите в Tumblr насърчават и други видове насилие към въпросните "извратеняци". Самият блог Predditor изчезна, макар че не е ясно дали неговият автор го е премахнал доброволно или администраторите на Tumblr са го затворили принудително. Неясна информация по въпроса се споделя през броени секунди, така че все още е трудно да разберем границата между факти и измислица. 

Каква е голямата картина и защо всичко това е важно? 

На първо място, крийпшотовете и сходните форми на публично сексуализиране на жените без тяхното съгласие са голям индикатор за публичните роли, които сме възприели за жените. Поне в САЩ, хората приемат за даденост факта, че не можеш да очакваш неприкосновеност, когато се появяваш на обществено място.

Ала също така трябва да бъде даденост и фактът, че не можеш да очакваш да бъдеш експлоатиран или тормозен, дори и чрез нежелани снимки. Когато жените излизат навън, нашата култура възприема телата им като пасивни рецептори на всякаква оценка и употреба, която мъжете биха могли да си позволят в даден момент. Можем да ги наричаме дебели, да се гаврим с тях на улицата и да ги снимаме, без да искаме тяхното разрешение. Журналистката Кийра Кокран обобщава най-сполучливо ситуацията:

Ние нямаме никакъв проблем с това жените да бъдат сексуални, стига да са пасивни обекти и да можем да ги включваме и изключваме, да ги сваляме от нета и да ги изтриваме след употреба. Ала щом жените поискат да имат изключителни права върху своята интимност, ние започваме да ги мразим и умишлено да ги превръщаме в уличници.

На второ място, спектърът на поведението, което възприемат тези извратеняци, е притеснителен: за тях липсата на съгласие у жените е възбуждащ фактор

Отново ще си позволим да цитираме по въпроса Кокран:
"Това, което обединява крийпшотовете, голите снимки на Кейт Мидълтън и порно сайтовете за отмъщение на бивши гаджета е, че всички те фетишизират сексуалните действия с жени, които не са дали своето изрично съгласие за това, до които нямаме никакъв достъп, или които са ни отказали всякакъв бъдещ достъп. А всичко това е продукт на агресия и собственическо чувство".

Леко спорно е дали точно усещането за собственост и притежание провокира толкова много женомразко поведение - онлайн и офлайн. Чувството за собственост върху женските тела ни подсказва, че имаме правото да казваме на жените какво мислим за тях на улицата, да искаме те да покриват телата си, когато смятаме разголеността им за "опасна", да ги докосваме и дори да проникваме в тях, ако имаме "достатъчно сериозна" причина. 

Крийпшотовете са част от това усещане за "собственост"

Което ни води до последната ни теза за личната информация на потребителите на Reddit. Ако хората, споделящи крийпшотове, вярваха, че правят нещо, което е по същината си нередно, не биха ли се постарали малко повече да прикрият истинската си самоличност? В крайна сметка става дума за технически грамотни хора.

Това по никакъв начин не оправдава призивите или насърчаването на тормоз или насилие; тук обсъждаме отговорността, не евентуалното отмъщение. Но нагласата на споделящи такива фотографии се разкрива категорично от склонността им да не крият кои са всъщност. Те съзнават, че в западната култура като цяло няма последици от публичната злоупотреба с женските тела - и ще продължават да го правят, поне докато тази култура не се промени.

Oще: жени  интернет  снимки  технологии  услуга  форуми 


Още от Животът

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 25.01.2012, 18:03

11 паяка | 22.10.201210:43

Много хубав цвят има тоя бански анцуг Усмивка
   

оценка

+0 -1

Регистриран на: 25.07.2011, 12:57

10 Мина | 21.10.201213:16

Абе и да не си тийнеиджърка е много гадно да ти разнасят снимките пред целия свят- представете ти само Тъжен
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 10.12.2010, 06:25

9 Bichkiiata | 20.10.201206:10

Хари

Това не е гривна , а ластичето за косата и...
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 08.09.2012, 03:19

8 Harry Krup | 20.10.201204:36

По цвета на гривната хотела е 5 звезден в които спи тая красавица.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 10.12.2010, 06:25

7 Bichkiiata | 19.10.201223:12

O-o-o-o Теа не е вярно, за мен гърча свършва след 51 мин. и почва фъна в дъждовният съботно неделен Монреал. Утре пак ще се давим с водка, днес ще пазаруваме консумативите.
Приятен уикенд чувам времето било страхотно при вас използувай го!
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 01.11.2010, 16:52

6 Thea Atanasova | 19.10.201222:31

Бички, няма фън в живота, само гърч! Объркан
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 18.08.2010, 20:27

5 Оня Дето Го Трият | 19.10.201220:50

Тая снимка ми оправи деня ДА!
Прекалено много политика стана в тоя сайт нещо....днес съм пас
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 10.12.2010, 06:25

4 Bichkiiata | 19.10.201220:18

Ето оригиналният запис преди да извърши самоубийството:
http://www.youtube.com/watch?v=KRxfTyNa24A&feature=related
Няма фън в таз работа
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 10.12.2010, 06:25

3 Bichkiiata | 19.10.201220:16

Kрив Макарон

Нещата са доста по сложни. Много нашумя не само в Канада , но и в Европа (гледах случайно го даваха и по френската Ти Ви Санк) случаят, когато едно момиче тинейджърка Аманда Тод от Британска Колумбия се самоуби поради разпространяването заснетите и голи гърди кога е била на 13 години от непознат чрез уебкамера. Минали са във всичките мрежи , почнал е някакъв страшен тормоз от анонимният дето я е заснел, в колежа и всичките виртуални места , почнала е да търси даже помощ, (даваха как се е снимала с написани слогани за помощ и ги е пускала в нета), но хората около нея, а и всички непознат са реагирали като хищници. Едно момиче от нейният клас каза, че тя също би се самоубила ако мине през същият тормоз.
Гледай :
http://www.youtube.com/watch?v=16A5Y8f8_ac&feature=related
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 24.07.2012, 15:02

2 Nikki Bor | 19.10.201211:52

и чие е това зелено дупе Въпрос Палав
   

оценка

+1 -1