Така се живее | webcafe.bg
Webcafe

Така се живее

Lifecafe, WSJ India
22.05.2013, 16:09 (обновена 22.05.2013, 16:46)

1 от 2 снимки Назад Напред

еверест

Снимка: © getty images

8 848 метра покорени от волята на млада жена с ампутиран крак

Почти две години, след като влак прегазва левия й крак точно под коляното, 26-годишната индийка Арунима Синха сътвори нещо невероятно - изкачи връх Еверест. Младата жена покори 8 848-те метра на острието на света след 17-часов преход и двумесечна предварителна аклиматизация към суровия климат на Хималаите.

„Тя определено бе бавна заради физическото й състояние, но силата на духа й бе невероятна", възхити се Дава Шерпа, директор на фирмата - организатор на експедицията. Арунима Синха е първата жена с ампутиран крайник, която изкачва Еверест. Истински триумф на волята.

През април 2011 г. група крадци я нападат във влак, докато пътува за Делхи. Младата жена оказва съпротива, когато й отнемат чантата. Бутат я извън вагона в движение.

Лекарите обясняват, че ампутацията е наложителна, за да бъде спасен животът й. По-късно е преместена в най-добрата държавна болница в Делхи, където се възстановява и й поставят протеза.
Още докато лежи в болничното отделение, тя си наумява, че ще изкачи 8-хилядника.

„Реши да не се оставя на света да я съжалява заради трагедията, която я сполетя", разказва неин близък приятел. Самата тя разкрива пред медиите същите причини. Получава подкрепа от брат си и от треньора си по волейбол, каквото е нейното професионално занимание.

Арунима се свързва с първата индийка, изкачила Еверест през 1984 г. - Бачендри Пал. Тогава сигурно не си е представяла, че трима инструктори ще й помогнат в похода от база "Еверест" към върха.
"Това е момент на гордост за цялата нация. Духът, силата на съзнанието и мощ на волята на Арунима са за пример. Тя опроверга всички очаквания и ще бъде вдъхновение за милиони хора по целия свят", заяви Пал.

През 1998 г. британският алпинист Тим Уитакър стана първият човек с физически недъг, който изкачва Еверест.

Oще: алпинизъм  арунима синха  еверест 


Още от Животът

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани