"Те са си родени такива"? Не, проблемът е в родителите | webcafe.bg
Webcafe

"Те са си родени такива"? Не, проблемът е в родителите

webcafeLifecafe
15.07.2017, 19:35 (обновена 19.07.2017, 20:11)
щастливо дете

Снимка: © Getty Images

Възпитайте децата си на отговорност и независимост. Не ги закриляйте като майки-орлици, ако вършат дребни бели. За тях определянето на ясни правила на поведение е от ключово значение, което ще им помогне да се справят и с по-сериозните предизвикателства, когато поотраснат.

Трагедия, на която никой не обръща внимание - така канадската психотерапевтка Виктория Пруди определя ситуацията с емоционалното здраве на децата и тийнейджърите през последните 15 години.

Фактите потвърждават притесненията на психолозите: Едно от всеки пет деца в САЩ страдат от проблем с психическото здраве, който оказва сериозно влияние върху начина му на живот. Случаите на деца, диагностицирани със синдром на дефицит на вниманието и хиперактивност, се увеличават с 43% за периода 2003-2011. Над 1/3 е ръстът на случаите на депресия сред тийнейджъри, а нивото на опитите за самоубийство сред подрастващи е увеличено два пъти.

Родителите, учителите и властите си прехвърлят вината, без да отчитат сериозността на проблема на фона на притеснителните доказателства. Практиката показва, че по-честата диагностика не е решение.

Клишето "Те са си родени такива" не работи. Нито пък "За всичко е виновна образователната система".

Колкото и да е болезнено да се признае: родителите стоят в основата на много от трудностите, с които се сблъскват децата, посочва Пруди.

Винаги е имало и ще има деца, които страдат от вродени заболявания, и които продължават да се измъчват от тях въпреки пълната отдаденост на родителите за създаване на подходяща и балансирана среда на живот.

Мнозинството от децата, страдащи от емоционални проблеми, са жертви на външни фактори, а до голяма степен те са провокирани от (без)действието и най-добрите намерения на своите майки и бащи.

Практиката показва, че в момента, в който родителите променят гледната си точка към възпитанието, самите деца се променят към по-добро, твърди психотерапевтката.

Кои са основните фактори, които създават фундаментите за изграждане на щастливо и здравословно детство? На първо място: родителска грижа, която да създава емоционална сигурност и спокойствие на детето. Наред с това обаче възпитанието трябва да се гради върху ясно очертани граници на допустимото поведение и съответния контрол. Това е времето, в което детето трябва да бъде научено да носи отговорност.

Балансираното хранене и адекватната почивка са не по-малко важни за емоционалното здраве на едно дете. Активността, движението, дори излетите сред природата са от ключово значение, наред с креативните игри, възможностите за общуване и социализация, и др.

Колкото и странно да изглежда: детето има нужда и от моменти, в които да изпитва скука.

Какво се случва вместо това? Голяма част от родителите не успяват да балансират вниманието си у дома между нуждите на детето и собствените си нужди от почивка - като разсейването пред екрана на смартфона след дълъг работен ден, например. Честото изолиране създава среда, в която родителят се оказва емоционално недостъпен за децата си.

За компенсация - съществува и другата крайност, в която твърде отстъпчивите майки и бащи оставят децата да се качат върху главите им. Не по-малко проблеми с възпитанието идват от внушаването на идеята, че всичко, което детето поиска, му се полага по право, както и че то не е длъжно да носи отговорност за постъпките си.

Уседналият начин на живот, нездравословното хранене, неадекватното време за почивка на децата се съчетават с непрекъснатото стимулиране на вниманието чрез дигиталните устройства, незабавното удовлетворяване на всяко желание и липсата на моменти, които да провокират въображението им.

Когато елементарните изисквания на човешката природа не бъдат спазвани, резултатите са предсказуеми. И все пак - не са необратими.

Напълно възможно е емоционалното състояние на детето да се промени, ако родителите се върнат към базовите принципи на възпитанието и отглеждането, посочва експертката.

Преди всичко: разберете, че сте родител на детето си, а не негов приятел.

То има нужда от помощта и грижата на възрастния човек, и няма нужда от това възрастният да се държи като дете. Създайте правилния баланс между желанията и необходимостите на детето ви.

Не се страхувайте да казвате "Не!"

Колкото до практическите приложения на тези препоръки: погрижете се в дома ви да има питателни и здравословни храни, и ограничете тъпченето със снаксове. Опитвайте се да прекарвате по един час на ден с детето си в парка или сред природата - например, пешеходна разходка, колоездене, и др.

Забравете за телефоните по време на вечеря - няма нищо по-лесно от това да отделите малко време за разговори със семейството си, вместо да преглеждате нотификациите си във Facebook.

Разпределяйте домашните задължения по такъв начин, че и детето ви да бъде ангажирано с някоя от тях - независимо дали ще е прибиране на прането, разчистване на играчките в детската стая, помощ при разпределяне на хранителните стоки след пазаруване, подреждане на масата за вечеря и др.

Сложете лимит за използването на електронни устройства преди заспиване - това ще помогне за свикването със здравословен и щадящ режим на почивка.

Възпитайте децата си на отговорност и независимост. Не ги закриляйте като майки-орлици, когато вършат дребни бели.

За тях определянето на ясни правила на поведение е от ключово значение, което ще им помогне да се справят и с по-сериозните предизвикателства, когато поотраснат.

Не носете раницата на детето по пътя до училище, не я подреждайте вместо него, не му поднасяйте всичко на готово - по-добре го научете как да се справя без вас, вместо да вършите всичко.

Запомнете нещо важно: отговорностите ви на родител не включват задължението да го занимавате и забавлявате по всяко време на денонощието. Научете го да има търпение, направете така, че да прекарва време в "скука", когато се развива най-добре креативността му.

Спрете да пъхате в ръцете на детето си смартфон или таблет, всеки път когато му доскучее.

Бъдете на разположение на детето, когато то има нужда от разбиране и помощ. Научете го да разпознава емоциите си и да се справя с тях. Сред задължителните базови принципи на емоционалното възпитание са навикът да поздравява, да не прекъсва, да споделя, да бъде съпричастно към чувствата на околните.

Не се колебайте да се усмихвате, прегръщате, целувате, гъделичкате, или танцувате заедно с детето си - това създава емоционалната връзка между вас, завършва препоръките си Виктория Пруди.

Oще: възпитание  как да си възпитаваме децата  образователната система  психотерапевт  родител а не приятел  родители деца  семейство  съвременни деца  те са си родени такива 


Още от Животът

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 26.11.2014, 05:32

4 ImaIma | 19.07.201700:33

Не ми се чете цялата статия, това което прочетох е това което знам.

"Провала на едно дете е провал на самия родител."
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 14.09.2011, 21:56

3 deowin | 17.07.201723:10

>детето има нужда и от моменти, в които да изпитва скука

Ключов момент.
Според мен е напълно очаквано, че понеже технологиите се развиха твърде бързо през последните 20-30 години и навлязоха твърде бързо в ежедневието ни, хората нямаха време да разберат и вземат под внимание всички възможни последствия. Определено скуката пострада, защото винаги е имала лош имидж, а се оказа, че всъщност е много нужна, особено на подрастващите деца. Едва когато чрез всепроникващите и вездесъщи технологии получихме реална възможност да не допускаме и миг скука в живота си, стига да го поискаме, имаше и шанс да оценим скуката и приноса й за човешкото развитие - преди това нямаше как, защото никога в човешката цивилизация не е било толкова просто и постижимо за всеки да се оттърве от скуката и да е зает, занимаван, увличан във всеки момент.
Добрата новина е, че вече знаем доста по въпроса.
Лошата е, че информацията се разпространява бавно, при което много родители все още мислят скуката за враг на техните деца.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 18.07.2010, 15:13

2 Harry | 16.07.201710:41

За духовната криза, за моралния разпад, отразили се най-видимо на децата са виновни либералите, всичко е резултат от техните умишлени и преднамерени "реформи", целящи деградация.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 27.02.2015, 15:00

1 Mako | 16.07.201709:38

Фактите потвърждават притесненията на психолозите: Едно от всеки пет деца в САЩ страдат от проблем с психическото здраве, който оказва сериозно влияние върху начина му на живот. Случаите на деца, диагностицирани със синдром на дефицит на вниманието и хиперактивност, се увеличават с 43% за периода 2003-2011. Над 1/3 е ръстът на случаите на депресия сред тийнейджъри, а нивото на опитите за самоубийство сред подрастващи е увеличено два пъти.
================================

И в този форум се намират достатъчно адепти на определени модерни практики във възпитанието на децата.
Е, запознайте се с резултатите от тях!
   

оценка

+2 -1

Най-коментирани