Да правиш бизнес, като ласкаеш мъжкото его | webcafe.bg
Webcafe

Да правиш бизнес, като ласкаеш мъжкото его

Lifecafe, по материали от чуждестранния печат
30.07.2013, 16:11 (обновена 31.07.2013, 16:13)
Мацка

Бивши служителки водят дело за полова дискриминация

"Скрабъл" и бонбонки?
Три жени със солидна кариера съдят Merrill Lynch за полова дискриминация, твърдейки, че бивш мениджър се е опитал да ги "обучава", използвайки методите от книга, наречена "Изкушавайте момчетата от клуба: нецензурирани тактики от една жена на върха", и ги е съветвал да посетят лекция на авторката на книгата.

Публикуваната през 2008 г. книга на Нина Ди Сеса включва полезни съвети от рода на държане в бюрото на бонбонки, носене в офиса на игри "като скрабъл или дама," възползване от "можествената гордост и естествени инстинкти на силния пол да защитава слабия пол," както и постоянно, неуморно ласкателство.

("Също така е важно да заздравявате у него усещането, че признавате статуса му на мъжага, уверявайки го, че малката плешивина на главата му е почти незабележима, и че той не е "изгубил всичко", когато жена скъса с него или откаже да излизат," гласи един от "безценните" съвети, завършващ с "Той трябва да знае, че има безусловната ви любов; само така той би могъл да ви довери крехкото си его.")

Ако вече имате желанието да скочите на бой за женските права, разбираме ви напълно

Нина Ди Сеса пише книгата, докато е първата жена-председател на борда на световната рекламна фирма McCann Erickson. Обобщено, посланието й е, че мъжете се чувстват най-отпуснати, когато са сред себеподобни; поради това жените трябва да бъдат готови да жертват сериозно своето его и да ласкаят мъжкото такова, ако искат да се издигнат сред тях. Тя препоръчва жените-служителки и мениджърки да възприемат ролите на "малки сестрички" или "майки-кърмилници" в офиса.

(Както го нарича Кейти Бейкър в Jezebel, нещо като "Бъдете гъвкави - по супер-секси начин.")
В документите към делото, трите ищци твърдят, че в крайна сметка са били уволнени от клона в Манхатън на банката след седеммесечен престой през 2008 г., тъй като мястото е имало утвърдена "общност на стари момчета". И според тях основната част от книгата е била "силно оскърбителна", тъй като тя е "проповядвала придържане към полови стереотипи, за да се постигне кариерен ръст."

Да бъдеш насърчаван - при това от шефа си, не от някой колега - да бъдеш флиртаджйка и да носиш лакомства за хората наоколо безспорно е неприятно

Все пак една мениджърка коментира в New York Magazine, че определени аспекти на книгата "Изкушавайте момчетата от клуба" всъщност са относително смислени: "Аз също осъзнах, че трябва да се науча да подслаждам критиките и да се грижа да не засягам чуждото его и дори на моменти да го подкрепям. ... Това не е непременно нещо лошо - просто е нещо, което се научаваш наравно с работата като мениджър, точно както трябва да свикнеш, че ВСЕКИ служител си има собствени индивидуални характерови особености."

Самата авторка на книгата споделя в интервю, че всичко това са "временни мерки, докато жените могат да управляват света без мъжка съпротива". (Сякаш някой си представя, че това ще се случи някога!). А дотогава дамите трябва охотно да вдигат телефона, да бъдат "закачливи" и "весели", и да посещават събития на тема "как да се обличаме за успех в кариерата" и да "приготвят здравословна храна, докато работят на пълен работен ден."

Все пак дори и тя признава, че налагането на спорното четиво като "обучаващ" материал за стажантки е шокиращо лош мениджърски ход: "Изглежда, че елитът в Merrill Lynch все още има да учи много за тънкостите на работата с жени."

Малко цитати от първоизточника

За оценката на постиженията:
Това работи при всички мъже, когато искам да спрат да се държат зле. "Не знам защо толкова те харесвам, когато се държиш като такъв задник." Това, което казва тази фраза, е, че ги обичам въпреки недостатъците им, но виждам минусите и искам да ги преодолеят."

За разпределението на времето:
"Не мога да се оправя с това, уморена съм," съм казвала на някой от мъжете в офиса. "Ако не бъде готово до утре, съм труп."

"Аз ще го направя," неизбежно отговаря той. Но неговата спасителна мисия няма да бъде удовлетворителна за него, ако не му демонстрирам благодарност за жертвата, която той прави за мен. Това е толкова важно, колкото и да кажеш "благодаря". "Не, ти си затрупан," отвръщам.    "Ще отделя време за това, все пак ." "Благодаря ти. Обожавам те." "Знам. Няма проблем." Това е като отличния секс. Всички се разотиват удовлетворени.

За преговорите:
Ако знаеш, че ще имаш изпълнена с нерви делова среща с мъж, можеш да обезвредиш гнева му - дори още преди да е отворил уста. Освен ако е страховито затлъстял, има ли мъж на света, който не би омекнал при тази фраза: "Уау, изглеждаш страхотно. Блъскаш много във фитнеса, предполагам?"

Oще: бизнес  дело  дискриминация  жени  мерил линч  мъже 


Още от Животът

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 02.10.2012, 11:42

1 скучко | 31.07.201312:08

Седи си един каубой в бара и си порка. Към него се приближава млада дама и завързва разговор:
- С какво се занимаваш? - пита дамата
- Ами виж сега - аз съм каубой. Цял живот съм бил каубой, баща ми е бил каубой, дядо ми е бил каубой, и изобщо всички мъже в нашият род са били каубои. А ти каква си?
- А, ами аз съм лесбийка. Сутрин като стана, си мисля за жени. Докато се мия в банята, пак си мисля за жени, като ям - мисля си за жени, пазарувам - пак си мисля за жени. Абе, изобщо през цялото време си мисля за жени.
Каубоят кимнал разбиращо и дамата си заминала. След известно време до него сяда друга млада жена, и отново му задава въпроса какъв е и с какво се занимава.
- Ами, как да ти кажа - отвърнал каубоят - аз досега си мислех, че съм каубой, ама преди малко разбрах, че всъщност цял живот съм бил лесбийка.
   

оценка

+2 -0

Най-коментирани