5 типа токсични колеги и как да се справите с тях | webcafe.bg
Webcafe

5 типа токсични колеги и как да се справите с тях

Webcafe
05.01.2017, 16:13 (обновена 17.01.2017, 12:25)
жестове

Има ги във всеки офис...

Ежедневното ходене на работа е обвързано с общуване с всякакви хора. Някои от тях никога не биха били в обкръжението ти, ако не се бяха оказали твои колеги по стечение на обстоятелствата.

Други са откровено натоварващи и проблемно поведение. Дори да вършат добре работата си, не са най-ценните кадри в екипа. Това рано или късно си проличава и често те изчезват по естествен път.

Дотогава обаче си длъжен да ги търпиш. Ето кои са те и как да понесеш общуването с тях:

Дърдоркото

Независимо дали се засичаш с него в коридора, пред тоалетната, или в конферентната зала, ужасът от това, че ще заговори и няма да млъкне 20 минути винаги присъства дълбоко в теб.

Той просто не си затваря устата, може да говори за това как е правил кафе сутринта сякаш разказва за любовта на живота си. Това те натоварва и често ти пречи да работиш?

Просто пробвай любезно да му обясниш, че имаш работа в момента и наистина трябва да се концентрираш. Хората, които повече говорят, отколкото слушат, трудно разбират от намеци. Трябва да им се говори директно, без това да бъде обидно за тях, разбира се.

Мрънкачът

Всеки си има проблеми и не винаги успява да се справи перфектно с поетите задачи, но не всеки мрънка и бучи за щяло и нещяло.

Е, затова насреща е този колега. Той е познат във всеки офис. На него вечно нещо не му е наред, мрачен и навъсен е, като си отвори устата все ще каже нещо натоварващо и негативно.

Не бива да се поддаваш и да влизаш в капана на неговия негативизъм, нищо, че навярно именно това би го утешило в мъката му.

По-добре любезно му обясни, че разбираш, че си има проблеми, но ти си на съвсем друга вълна и се стараеш да се поддържаш в добър тонус на работа като се надяваш, че той разбира това.

Скатаващият се

Малко неща могат да са по-дразнещи от колега, който вечно отбива номера, докато ти се скъсваш от бачкане. Ако това не те засяга пряко, спокойно можеш изобщо да не се ангажираш мисловно с това какво върши той.

Ако неговият мързел се отразява на твоята работа обаче, чувствай се свободен да споделиш това с шефа, без да злепоставяш излишно своя колега. Никой не е длъжен да обира негативите от чужди грешки обаче.

Натегачът

Натегачът иска да е любимец на шефа и с това дразни адски много. Стига обаче той да не плете излишни интриги в офиса, просто ще трябва да свикнеш със съществуването му.

Откакто свят светува има такива хора - готови на всичко, за да получат признание и положителна оценка от по-висшестоящите от тях.

Имай предвид обаче, че натегачите рядко печелят уважението на добрите лидери, защото мотивите им са прозрачни. Върши си работата и не се занимавай с чуждите проблеми.

Пасивно-агресивният

Да ви накара да излезете от релси е всичко, което този токсичен човек желае да постигне. Със сигурност не е много приятно да трябва да работиш с някого, който е всичко друго, но не и отборен играч.

Постави ясни граници. Не му позволявай да те вижда слаб и отчаян. Как си се запотил от напрежение и поддал на провокации.

Да му дадеш ясен сигнал, че това, което се опитва да направи, действа, е като да му дадеш бутилка вода след 3 седмици жажда в пустинята. С този тип колеги трябва винаги да се работи с усмивка. Това е единственото адекватно оръжие за отбрана,

Oще: дърдорко  кариера  колеги  офис  професия  работа  работно време  шеф 


Още от Животът

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани