Град Nokia търси ново име | webcafe.bg
Webcafe

Град Нокия осиротя

Lifecafe.bg, по The Daily Telegraph
16.11.2014, 19:01 (обновена 18.11.2014, 15:01)

1 от 3 снимки Назад Напред

Град Nokia

Снимка: © Getty Images

След като Microsoft ликвидираха най-известния бранд на Финландия, някога популярните им телефони сега са украса за барове

Много малко места в света са прераснали в наистина глобални брандове - Евиан и Кадилак във Франция са от малкото такива. Но вероятно най-прочут от всички е Нокия във Финландия.

Не че бихте разбрали това, ако посетите града. В центъра има поредица от относително безлични магазини, жилищен блок, който би изглеждал на място в съветска Естония, и "месарната" Bossburger.

Изглежда като град, от който тинейджърите мечтаят да избягат

Както обобщава 14-годишната Ирис Маямаки, с нахлузена качулка, предпазваща лицето й от суграшицата: "Малко градче насред пустошта. Няма много неща за правене тук".

Дори 59-годишната Меря Вайнио, пощальонка, доставяща писма с велосипед, казва: "Ако искате нещо да ви се случи, трябва да заминете и да посетите Тампере," говорейки за града, намиращ се на 15 минути път. "И трите ми големи деца вече отидоха там".

И те не са единствените

Компанията, която направи толкова прочут този град в югоизточна Финландия, си събра багажа и също се изнесе. Nokia някога беше бранд, толкова прочут и разпознаваем, че в някои части на Африка мобилният телефон биваше наричан "нокия".

Но Microsoft, които купиха поделението за устройства на Nokia за 5.44 милиарда евро миналата година, оповестиха, че следващият телефон, който ще пуснат на пазара, вече няма да има върху себе си логото на Nokia. Изглежда, че търговската марка, някога смятана за по-ценна от Apple, Google и McDonald's, отива в небитието.

Къде остава тогава градът, който е породил компанията?

"Nokia беше първият глобален потребителски бранд, произлязъл от Финландия", обяснява Кари Канкаала, директор по икономическото развитие за региона на Тампере. "Финландците много се гордееха с националния си символ, радваха се, че всички разпознаваха техните телефони Nokia. За обществените нагласи това означаваше толкова много. Така че когато всичко това изчезна, когато нашето национално бижу се срина, ние се почувствахме предадени."

Йохане Корхонен, шофьор на такси, коментира: "Много е тъжно да виждаме Нокия да залязва. Когато градът и фирмата процъфтяваха, бизнесът с таксиметрови услуги също вървеше много по-добре. Много хора идваха тук."

Жителите на Нокия имаха немалко години, за да свикнат с идеята, че фирмата, носеща името на града, не е това, което е била някога. Преди Microsoft да купят поделението за мобилни устройства, компанията вървеше стабилно надолу.

Не е преувеличение обаче да кажем, че Nokia и успехът на Финландия бяха тясно свързани. Всъщност Nokia като компания е по-стара от Финландия като държава. Компанията е основана през 1865, докато Финландия - след векове на шведско управление и 109 години руско управление - става независима едва през 1917.

С растежа на Nokia, държавата бележеше видим напредък

На върха на славата си през 2003 г., Nokia осигуряваха 23% от финландските данъчни постъпления и бяха отговорни за 21% от целия износ на държавата. Дялът на компанията в БВП на Финландия достигна 4% в рамките на една година и в нея работеше един на всеки 100 финландци. Nokia бяха най-големият производител на телефони в света с огромна преднина. През 2005 те бяха продали своя милиарден телефон - цели две години, преди Apple да пуснат първия си iPhone.

И тази гигантска компания задаваше стандартите за Финландия. Ненаситният й апетит за образовани и квалифицирани специалисти донякъде допринасяше за бързото развитие на образователната система в страната, която и сега остава сред най-добрите в света.

Канкаала, който все още използва телефон на Nokia, казва: "Това имаше много странични ползи за обществото. В чужбина финландците се гордееха с произхода си. Тези, които имаха акции на Nokia, станаха милионери - и за първи път в историята финландците не се срамуваха да бъдат богати."

Той допълва, че компанията е "променила идентичността на Финландия", страна, която някога се е гордяла със скромността си.

Това може и да е вярно, но сред жителите на градчето Нокия е трудно да намерим някаква оцеляла гордост

Може би заради безпощадно мрачната архитектура или заради факта, че "едноръките бандити" са повече от хората, но предимно защото когато питаме хората да назоват най-доброто в Нокия, те казват: "Близо е до Тампере."

Но ако излезете от сивия градски център, ще откриете лесно следи от ранните дни на компанията. Висок, тухлен комин бълва дим в небето. Той е от хартиената фабрика - бизнес, стартиран от Фредрик Идестам през 1865, до бистрата река Нокия - първоначалният бизнес на Nokia.

Фирмата за малко да фалира през 1919 г., но е спасена от финландските производители на гума, които са искали да си гарантират източник на енергия, за да продължават да произвеждат галоши, маркучи и гуми. Много преди мобилните телефони, или дори преди радиостанциите, разработени за финландската армия през 60-те години, Nokia са били прочути с производството си на гумени ботуши. Единственият чифт, който успяваме да открием, е детски, в магазин за благотворителни разпродажби.

Все още обаче има много голяма фабрика за автомобилни гуми в периферията на града: Nokian Tyres, което обяснява защо над града е надвиснал силен мирис на гума. Едва в началото на 90-те години Nokia Corporation продава поделенията си за производство на хартия, гума, телевизори и радиостанции, за да се концентрира върху мобилните телефони.

"Те видяха възможност и се възползваха от нея", казва технологичният анализатор и журналист Чарлз Артър

Компанията възприема и спомага за налагането на GSM мрежите, които се превръщат в стандарт из цяла Европа. Когато Михаил Горбачов е заснет да провежда разговор с Nokia Cityman 1320, един от първите телефони-"тухли", това утвърждава репутацията на компанията.

Въпреки че в средата на 90-те години компанията мести централния си офис от Нокия в Еспоо, близо до Хелзинки, тя все още дълго запазва повечето си изследователски и развойни центрове в региона на Нокия, и хиляди хора пристигат там, за да работят по разработката на телефони.

Много от тези специалисти са изгубили работата си в последните години, въпреки че Nokia като компания все още има около 50 000 щатни служители, работещи в мрежовия им бизнес и по цифровите карти, предлагани под бранда HERE Maps.

Не всички са обезверени

Мати Ескола, изпълнителен директор на медицинска технологична компания, живеещ в Нокия, признава: "Градът се превърна в символ на технологиите. Той обаче е и символ на драстичните промени. Nokia стартираха много бизнеси, продадоха ги и продължиха напред. В крайна сметка, мобилните телефони са станали част от компанията само преди около 20 години."

Той също носи в джоба си телефон на Nokia, но твърди, че капацитетът за промяна в региона е невероятен: "В Нокия сме силни хора."

Истина е, че в последните няколко години няколко малки технологични компании са произлезли от Финландия, включително разработчикът на Angry Birds - Rovio.

22-годишната Ида Лехтинен, барманка в "Pub Nokia", леко занемарен бар, предлагащ на клиентелата от строителни работници метъл музика и панирано пилешко, казва: "Ако трябваше да назова три неща, които Финландия е дала на света, бих казал Санта Клаус, Angry Birds и хокея."

Ами Nokia? "Може би. Добре, де, може и тя да попадне в списъка".

Тя има в джоба си смартфон Samsung Galaxy (с напукан екран). "Мисля, че повечето ми приятели имат Samsung или iPhone. Естествено, че е тъжно. Това беше нещо, което финландците бяха направили както трябва. Но сега вече не е толкова важно".

Oще: microsoft  nokia  windows phone  бизнес  град нокия  смартфони  телефон  телефони  търговска марка  финландия 


Още от Животът

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 10.12.2010, 06:25

2 Bichkiiata | 18.11.201402:32

"Ако трябваше да назова три неща, които Финландия е дала на света, бих казал Санта Клаус, Angry Birds и хокея."

Не много за чудене, че Нокия фалира с високообразовани кадри като Ида Лехтинен, аз бих казал, че Санта Клаус е даден на света от Кока-Кола, а хокея - Канада
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 25.01.2012, 18:03

1 паяка | 17.11.201413:19

"... страна, която някога се е гордяла със скромността си."- симпатичен оксиморон
   

оценка

+1 -1