Нови революционни находки променят теорията за произхода на човека | webcafe.bg
Webcafe

Нови революционни находки променят теорията за произхода на човека

webcafeLifecafe
23.05.2017, 11:14 (обновена 26.05.2017, 09:17)
Гръкопитек

Снимка: © UNIVERSITY OF TORONTO

Две находки, намерени в България и Гърция загатват, че е възможно първите хора да са се появили в Европа, не в Африка, както се смяташе досега

Възможно е историята на зараждането на човечеството да бъде пренаписана, след като международен екип учени, в това число българи, разработи нова теория за времето и мястото, откъдето древните човекоподобни са направили първите си стъпки в еволюцията към човека.

С новите открития е възможно да бъде оборена теорията, според която за "люлка на човечеството" е приемана Африка.

Според съвременните представи първите прa-дчовеци тръгват от Екваториална Африка преди около седем милиона години, но учените смятат, че е много възможно развитието на праисторията да е било друго.

Намерени останки от челюстите на маймуноподобни с човешки резци на територията на България и Гърция са датирани 7.2 млн. години назад.

Находките показват съществуването на прачовек, наречен "грекопитек"(Graecopithecus freybergi), който е с 200 000 години по-стар от най-ранните останки на хуманоиди, намерени в Африка.

Според международния екип находката може напълно да промени представата, която имаме за мястото и времето на зараждане на човека.

Според учените, по време на изследвания период, Източна Европа е наподобявала савана. Климатичните промени са принудили човекоподобните майнуми да потърсят нови източници на храна, което и е причинило тяхната еволюция.

Екипът е изследвал две останки от грекопитека - долна челюст, намерена в Гърция и част от горен кътник от България.

Българската находка е намерена в близост до село Азмака, край Чирпан. В Гърция останките са намерени край Пиргос Василисис, на юг от Атина.

Илюстрация: Plos One

Едно от най-авторитетните научни списания PLOS ONE публикува две статии, представящи новата гледна точка за времето и мястото, откъдето древните човекоподобни са направили първите си стъпки в еволюцията към човека.

Статиите са резултат от работата на международен научен колектив от Германия, България, Гърция, Канада, Франция и Австралия. Колективът е ръководен от проф. Мадлен Бьоме (Зенкенбергския център за човешка еволюция към университета в Тюбинген) и от проф. Николай Спасов, който е директор на Националния природонаучен музей при БАН.

На пресконференция в БАН на 23 май проф. Николай Спасов представи допълнителна информация за новите открития. Чрез онлайн-връзка се включи и проф. Мадлен Бьоме от университета в Тюбинген.

Първите реакции от научната общност на представената информация е, че данните са малко, каза в отговор на репортерски въпрос проф. Спасов, цитиран от БТА.

Спасов допълни, че данните, на които се основават, действително са малко, но палеонтологията никога не разполага с много данни.

"Вярвам, че постепенно хипотезата ни ще бъде възприета", заяви той.

Oще: азмака  бан  грекопитек  николай спасов  останки  праистория  прачовек  пра-човек  прачовеци  пра-човеци  фосили 


Още от Животът

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 18.05.2011, 03:14

4 Georgi Marinov | 25.05.201715:24

Дезинформационни заглавия (а и репортажите като цяло) както обикновено.

Homo sapiens в съвременната си форма се появява в Африка преди около 200,000 години, откъдето после се разпространява в останалия свят в рамките на последните около 100,000 години.

Това се има предвид когато се говори, че човекът е тръгнал от Африка.

Но преди това е имало много други видове, подвидове и пр. разклонения и на рода Homo, и на по-голямата група човекоподони маймуни преди неговото появяване, които са като цяло с център на видообразуване в Африка, но много от тях излизат от Африка и се заселват на най-разни места из Евразия, като видообразуване има и извън Африка (както и трябва да е било, като се има предвид разпростанението на гибоните и органгутаните в днешно време).

А въпросният Graecopithecus дори не е чак такова ново откритие, описан e за първи път преди 70 години, и като чета статиите, изглежда даже не става дума за нови находки а за нов нализ на съществуващите кости.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 25.08.2010, 11:18

3 boris | 25.05.201700:44

В една от последните лекции, във връзка с откритието, бяха представени и данни за поведенческите стереотипи на този първи хоменид. Смята се, че не само е ходел на два крака, но и с ръцете си се е удрял с умруци в гърдите - така както го правят и до днес горилите- и е викал - "Булгар, булгар"!
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 12.09.2012, 22:25

2 Уточнител | 23.05.201719:45

Кафе, не пишете симплизми. НИКОЙ НИКОГА не е твърдял, че човекът е дошъл от ЕКВАТОРИАЛНА Африка! Става дума за Южна Африка. Е, ако не правите разлика... А колкото до новата теория, такива неща не са новост... От десетилетия се пръкват такива теории, не ти Азия, не ти Китай и т.н.. Само дето са еднодневки. Думба-лумба два дни, а на третия - изтрезвяване. Африканската теория засега е непоклатима, както Хеопсовата пирамида и също толкова лесно е разрушима (точка)
   

оценка

+2 -0

Регистриран на: 08.07.2015, 15:05

1 e-mil | 23.05.201719:32

Звучи логично. Човекът се е появил на Балканите, видял, че това тук не е живот и се е преместил в Африка. Много щастлив
   

оценка

+3 -0

Най-коментирани