Африкански скулптор използва оръжия в изкуството си | webcafe.bg
Webcafe

Мебели от "Калашников"

Lifecafe , По L'espresso
26.05.2010, 16:49 (обновена 26.05.2010, 19:04)

1 от 2 снимки Назад Напред

арт, война

Гонзало Мабунда по време на работа. На следващата снимка - част от негова изложба в Йоханесбург

За човек, роден в страна, на чието национално знаме е изобразен AК-47, Гонзало Мабунда е на изключителна почит в арт средите.

Африканският скулптор, който използва части от оръжия в изкуството си, е роден през 1975 г. в Мапуто, Мозамбик. Започва да се изявява като художник през 1997 г. след като завършва образованието си първо в родната си страна и в Южна Африка и днес негови произведения се излагат не само в Музея за национално изкуство в Мапуто, а и в галерии по цял свят.

След края на гражданската война в Мозамбик, Гонзало Мабунда се вдъхновява от пушките, бомбите и гранатите и започва да прави от тях впечатляващи мебели, фигури и инсталации.  

Повечето от неговите мебели-скулптури са изработени от деактивирани оръжия, които са били складирани по време на дългата гражданска война в Мозамбик, приключила в началото на 90-те години на миналия век.

В арт инсталациите му дървените приклади на AК-47, конфискувани в страната след 1992 г., се трансформират в облегалки на кресла или опашки на огромни птици, а гилзите се превръщат в косата на разпънатия на кръст Исус.

Заради нетрадиционния начин, по който трансформира войната в изкуство, на 29 май 35-годишният скулптор ще получи наградата "Албатрос" във Виетри Сул Маре, Италия.

Това престижно признание идва след редица самостоятелни и групови изложби на Гонзало Мабунда в Германия, Швейцария Испания, Швеция, Холандия, Франция, Южна Авфрика и САЩ.

Но на тези, които го срещат сред неговите създадени от оръжия и амуниции чудовища, докато пият бира във Френско-мозамбикския културен център в Мапуто, Гонзало казва, че радостта и удовлетворението не идват от международните признания.

"Интересно ми е просто да творя", споделя африканският скулптор. „Доволен съм, когато нещо се ражда в ръцете ми след дългия ден, прекаран в ателието. Чрез моите скулптури искам да приближа хората към изкуството, да ги накарам да преоткрият себе си", казва Гонзало.  

Според него мебелите и фигурите, които прави, не са просто атракция, а отразяват наболели проблеми като глада и изолацията на африканците от света.

Oще: арт  африка  война  изложба 


Още от Животът

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани