Когато мъжкарят стане психоаналитик | webcafe.bg
Webcafe

Когато мъжкарят стане психоаналитик

Lifecafe , по Daily Beast
29.11.2011, 12:22 (обновена 02.12.2011, 06:42)

1 от 3 снимки Назад Напред

виго

Снимка: © Getty Images

Мъжкарят Виго Мортенсен играя ролята на бащата на психоанализата д-р Зигмунд Фройд

Дори ако оставим настрани неговия звезден статус и вземем предвид само как звучи името му, за повечето фенове "Виго Мортенсен" неизбежно извиква определени представи, свързани с алфа-мъжкар, играещ ролята на екшън герой: Виго, размятащ масивен меч, превеждащ хобитите през опасностите на Средната земя в хитовата трилогия "Властелинът на пръстените".

Виго, облечен в затворнически дрехи, размахващ юмруци в ожесточен побой в руската драма "Източни обещания". Може би дори мръсният Виго, който бута разнебитена пазарска количка и се бие с канибали и зомбита в постапокалиптичния сърцераздирателен филм "Пътят". 

Но какво ще кажете за Виго в ролята на... Зигмунд Фройд?

В амплоато на основателя на лечението чрез разговори в психосексуалната драма "Опасен метод" (пусната наскоро по световните кина), датско-американският актьор не убива дори и муха. Вместо това, той участва в разгорещени академични дебати и пуши цигари в препълнени с книги кабинети, обикаляйки Швейцария по пътя си към основаването на модерната психоанализа.

Всичко това повдига въпроса: подходяща ли е тази роля за един от най-мъжествените и динамични актьори във филмовата индустрия?

"Дори аз самият си помислих, че това е странна идея," признава Мортенсен, "защото имах същата представа както всички останали за това как трябва да изглежда Фройд: слабоват, стар и съсухрен побелял мъж. Много скован и формален, с пронизващи кафяви очи".

Преди обаче да определите повърхностно това като "рисков кастинг", всъщност екшън-звездата се вписва перфектно в ролята, осигурявайки искряща вълна от хумор, харизматична помпозност и тежест на човек на средна възраст към "Опасен метод" - по-съответстващи на реалната възраст на Мортенсен (53 г.), отколкото на бурните му екранни екшън-изяви до момента.

И критиците също са съгласни. "Фройд оживява благодарение на Мортенсен посредством един неочакван кастинг, който се оказва изключително успешен," възхищава се Тод МакКарти от The Hollywood Reporter след премиерата на филма на фестивала във Венеция.

Всъщност участието на Мортенсен в проекта дълго е било под съмнение

Обстоятелствата, при които Мортенсен се превръща в ключова фигура в "Опасен метод", са от онези подобни на приказка истории, в които лошият късмет, подходящото време и щипка магия водят до благополучни резултати на екрана - като едва ли има някой по-щастлив от режисьора на филма Дейвид Кроненберг.

"Виго в ролята на Зигмунд Фройд не е особено очевиден избор," споделя 68-годишният режисьор, един от новаторите в киното, "но в един момент започнах да размишлявам: "В този филм Фройд не е старият, болнав Фройд, когото всички познаваме. Той е 50-годишен човек, който в литературата от този период е описван като привлекателен, мъжествен и с чувство за хумор. Когато си мислите за него по този начин и отчетете факта, че Виго е точно на тази възраст, нещата се напасват перфектно".

В самото начало обаче участието му далеч не е сигурно. Разбира се, Кроненберг е избирал Мортенсен за своите герои вече два пъти преди този филм - веднъж като собственик на крайпътен ресторант в малко градче, който изпада в сериозна конфронтация с гангстери в криминалния трилър от 2005 "История на насилие" и впоследствие като "чистач" от руската мафия в продукцията от 2007 "Източни обещания" (за която Мортенсен спечели номинация за Оскар за най-добър актьор).

Ала две години по-късно, когато режисьорът представя на Мортенсен роля в адаптацията си на утвърдената пиеса на Кристъфър Хемптън "The Talking Cure", актьорът първоначално отказва. По това време родителите на Мортенсен не са добре със здравето и той трябва си взема година и половина отпуск от кинопроектите, за да се грижи за тях.

Междувременно австрийският актьор Кристоф Валц (участвал в касовия "Гадни копелета") лобира усилено пред режисьора за ролята на Фройд с истории за това как дядо му е бил един от учениците на известния психолог. Обаче когато на Уолц е предложена водеща роля във високобюджетната адаптация на "Вода за слонове", той избира парите и се оттегля от участието си в по-скромния "Опасен метод".

С изтичащи крайни срокове за снимки през 2010 г., Кроненберг пак се връща към Мортенсен, който дотогава вече е размислил. "Състоянието на родителите ми се подобри," спомня си актьорът. "Така че можех да си позволя да замина за кратко. А и Дейвид успя да сбие графика ми, така че заснехме всичко само за три седмици". 

Историята: как двама гении на психоанализата променят живота и теориите си заради една жена

Базирани на биографичната книга на Джон Кер от 1994-а "Опасен метод: историята на Юнг, Фройд и Сабина Шпилрейн", филмът и пиесата разказват как д-р Карл Юнг и Зигмунд Фройд се сближават заради споделените си интереси и работа в областта на психоанализата по време на събитията, които по-късно ще доведат до Първата световна война.

В психиатрична клиника в Цюрих, начинаещият психиатър Юнг (игран от Майкъл Фасбиндер) започва да анализира неуравновесена пациентка - руска гаменка с издадена напред челюст и силен интерес към фекалните въпроси, носеща името Сабина Шпилрейн (Кийра Найтли).

След като лечението му чрез думи постига чудеса, двамата започват пламенна връзка, базирана на споделено удоволствие от садо-мазо, връзване и лека доминация. Силният интелект на Шпилрейн на свой ред спомага за пробив в научните работи на Юнг (който така и си остава непризнат), а впоследствие тя оказва влияние върху идеите на Фройд за "танатос", "инстинкта към смъртта," подробно разгледан в труда му "Отвъд принципа на удоволствието".

Но чрез прехвърлянето на енергията си като пациент/ученик от един психолог към друг, Шпилрейн също така разрушава приятелството на Юнг и Фройд, което така и не се възстановява. И така спомага за ориентирането на лечебните им методи в крайно различни насоки. (Юнг е известен като ученият, който не само доразвива, но и ревизира теориите и методите на учителя си Фройд - бел.р.)

Филмът бе показан на осигуряващите перспективи за "Оскар" фестивали във Венеция, Телърайд и Торонто, като получи като цяло положителни отзиви, като критиката не пестеше похвалите си за изпълненията на Фасбиндер и Мортенсен.

Дали  публиката ще успее да преглътне екшън-героя в кожата на психоаналитик?

Известен с усърдната си подготовка за роли (Мортенсен се е подлагал на тежка диета за "Пътят", и се е потапял изцяло в руската култура за "Източни обещания"), актьорът е посетил домовете на Фройд във Виена (сградата, в която е той, е показана в "A Dangerous Method") и Лондон, както и родното място на психиатъра в сегашна Чехия.

Освен това Мортенсен е гледал стари филмови записи, безброй фотографии, и е чел много от научните трудове и биографии на Фройд. "Харесва ми да го правя," споделя той. "Това е нещо, което винаги върши чудесна работа. Винаги можеш да разчиташ да прекараш добре времето си в подготовка за роля. Дори ако снимките не се окажат приятни, или пък филмът се окаже слаб, никой не може да ти отнеме това, което си научил в подготовката за снимките му."

Мортенсен може да изглежда като норвежки бог и да говори с дзен-спокойствието на сърфист по големи вълни - но все пак достатъчно много пасва на академичния дискурс, за да предвидим как последователите на Фройд и тези на Юнг почти гарантирано ще спорят, съвсем като футболни фенове, за представянето на родоначалниците на техните идеологии в "A Dangerous Method".

Актьорът отхвърля това като формален педантизъм. "Сигурен съм, че те могат да гледат филма и да заявят "Супер!", когато Юнг има право. Или могат да сметнат, че историята не е обективна. "Това просто не е Фройд. Абсурд!". Само че това е нещо повърхностно," пояснява той.

"Идеята за споделяне без критики и помощ чрез любов - като израз на тази любов е слушането - е по същината си нещо, за което и Юнг, и Фройд са говорили," продължава той. "И без значение дали става дума за психоаналитик, режисьор, родител или приятел, който слуша. Това е един от най-големите дарове, които можете да дадете някому. Просто да го изслушате."

Oще: актьор  виго мортенсен  виена  дейвид кроненберг  думи  зигмунд фройд  карл юнг  кийра найтли  книга  опасен метод  пиеса  психоанализа  сабина шпилрейн  филм  цюрих 


Още от Животът

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 25.07.2011, 12:57

5 Мина | 01.12.201113:19

След тази статия и аз ще го гледам Усмивка
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 03.10.2011, 13:59

4 Шакира | 01.12.201112:19

Така е, Виго има по-скоро чувствително, отколкото откровено мъжкарско излъчване. Даже последното не мисля и че го има. Притежава и онази харизма, която го направи толкова подходящ на ролята му във "Властелинът..."

Все пак ми е странен точно в тази роля от статията, но с удоволствие ще гледам филма.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 01.11.2010, 16:52

3 Thea Atanasova | 30.11.201121:24

Да определено ще се гледа филма... ДА!
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 16.05.2011, 10:01

2 trellian | 30.11.201119:49

Виго Мортенсен има сериозен, съсредоточен и деликатен вид, вероятно много повече би му подхождала роля на изискан интелектуалец, отколкото обичайните екшън герои, които играе. Даже се чудя как се справя с тях, липсва му подходящото арогантно излъчване.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 23.11.2010, 20:40

1 Miss Ivano | 30.11.201111:35

Виго Мортенсен – супер е! Ща схрускам Какви са тези главоблъсканици дали ще изиграе Фройд ок? Чуди се
Колкото до садо-мазо сцените - е, т’ва си е екшън, според мен Смее се

Приятен ден, ще гледам филма, разбира се, не само заради Виго, сюжетът е ми се вижда ок също Усмивка
   

оценка

+0 -0

Най-коментирани