5 шокиращи причини защо американците дебелеят | webcafe.bg
Webcafe

5 шокиращи причини защо американците дебелеят

Lifecafe, по Salon.com
21.03.2014, 20:08 (обновена 26.03.2014, 21:11)

1 от 7 снимки Назад Напред

дебели

Причините за затлъстяване дебнат отвсякъде

Американците са станали огромни. Между 60-те години и настъпването на новия век американците са станали средно с 2.5 см по-високи и с 12 кг по-тежки. Средният жител на САЩ в наши дни тежи 87 кг, а средностатистическата жена - 75 кг.

Нарастващата тежест е довела до създаването на линейки със специални размери, специални операционни маси и ковчези, както и до по-големи седалки в самолетите и влаковете. Почти 1/3 от американските деца и тинейджъри са с наднормено тегло, но според актуално изследване 84% от родителите вярват, че децата им са с нормално тегло.

Защо? Защото и възрастните вероятно също са твърде дебели.

Има и научни причини защо американците надебеляват - и те не се свеждат само до консумацията на твърде много храна и твърде малкото упражнения. Ето някои подозрителни фактори.

Антибиотици в храната, наравно с употребата им като лекарства

Скорошна публикация в New York Times потвърждава подозренията, че антибиотиците, редовно давани на добитъка, за да се угоява, предизвикват същия ефект и при хората. Смята се, че антибиотиците предизвикват надебеляване, като променят стомашните бактерии, за да стане по-ефективна абсорбцията на хранителни вещества.

През 1974 г. е направен експеримент с няколкостотин новобранци от морската пехота на САЩ, при които се е установило наддаване след употреба на антибиотици след само 7-седмична употреба. Колкото и неетично да звучи, има и опит с "психически увредени и парализирани" деца в Гватемала през 50-те години, съобщава Times.

Децата са натежали с допълнителни 2.5 кг за година - в сравнение с деца, които не са приемали антибиотици. Учени от Дания са установили, че бебета, използвали антибиотици до 6 месеца след раждането, е по-вероятно да са с наднормено тегло към 7-годишна възраст.

Повечето учени смятат прекомерното предписване на антибиотици за основна причина за твърде голямото излагане на хора на този ефект; американските деца биват третирани с близо 20 различни антибиотици, докато порастват, казва Мартин Блейзър, водещ изследовател по антибиотиците в медицинския център "Лангон" към Нюйоркския университет.

Изследванията обаче показват, че има следи от антибиотици и в храната, особено в месото и млякото, а правителството извършва изследвания за тях. С други думи, дори да избегнете ненужните антибиотици от лекарите, може да се сдобиете с тях от хранителните стоки.

Други "угояващи агенти" при добитъка

Ако антибиотиците, използващи се за затлъстяване на добитъка, ни правят дебели, има ли причина да мислим, че други угояващи медицински препарати за добитъка не биха довели до същия ефект? Рактопаминът, маркетиран под бранда Paylean за свине, Optaflexx за едър рогат добитък, и Topmax за пуйки, масово се използва в САЩ, макар да е забранен в много други държави.

Той се дава на близо 60-80% от американските свине, 30% от угоявания със специална храна едър рогат добитък и неуточнен процент от пуйките. Няма период за спиране на рактопамина преди клането, големите играчи в селското стопанство твърдят, че препаратът не се прехвърля в месото, тъй като излиза от организма на животното като тор. Да, но какво се случва с този тор?

Забранени в европейските страни са хормони, използвани от американските животновъди - като естрадиол-17, тренболон ацетат, зеранол и меленгестрол. Зеранолът има и допълнителни ефекти, освен угояването на бозайници. „Той е мощен естроген, което се демонстрира от способността му да стимулира растежа и разпространението на туморни клетки (рак на гърдата) в ин витро условия със сила, сравнима с тази на естествения хормон естрадиол и известния канцероген диетилстилбестрол," съобщават от Breast Cancer Fund.

С прости думи - зеранолът може да е свързан и с високите нива на рак на гърдата в САЩ. Нищо чудно, че Европа не желае дори да помирисва американско телешко. Пестициди и други нарушаващи работата на ендокринните жлези вещества Някои антибиотици и изкуствени подсладители са сходни като молекули до ендокринните дисруптори - химикалите, използвани за получаване на антипирени и пластмаси, които все по-често се срещат в храната и околната среда.

Ендокринните дисруптори като BPA (бисфенол A), забранен за употреба в биберони, и триклозан (срещан в пасти за зъби и много препарати за миене на съдове) са свързани с куп шокиращи симптоми - деформации на половите органи и безплодие, ниска плодовитост и възможно подраняване на пубертета и диабет при хората. Но те също така може да са свързани и със затлъстяването.

Още през 2003 г. изданието "Toxicological Sciences" назовава ефекта на дисрупторите върху развитието на плода, които вероятно имат влияние и върху затлъстяването сред възрастните. "Затлъстяването се смята за още един негативен ефект от излагането на ендокринни дисрупторни химикали (EDC) в критичните етапи на развитие," повтаря същата теза и материал в изданието "International Journal of Andrology".

Бременните жени с високи нива на ендокринния дисруптор PFOA (перфлурооктанова киселина, използвана при производството на вещества като тефлон и гортекс) е било три пъти по-вероятно да имат дъщери, които да са с наднормено тегло, съобщава New York Times.

Заместители на захарта

Изкуствените подсладители винаги са изтъквани като начин да намалите калориите и да отслабнете. Скорошни изследвания обаче показват, че те може да водят до точно обратното. Когато учени от центъра по здравни науки към университета в Тексас са изследвали 474 души, консумирали две или повече изкуствено подсладени газирани напитки дневно, те са открили, че тези хора са надебелели пет пъти повече от тези, които не са консумирали диетичните напитки.

Има три причини, поради които изкуствените подсладители са вредни. Първата е, че някои от подсладителите - които са химикали от типа на ацесулфам К и аспартам - забавят метаболизма, поне според изследователите. Второ, изкуствените подсладители разделят "поведението на търсене на храна" от "удовлетворението" от реални хранителни вещества и може да предизвикат пристрастяване към сладки неща, тъй като удовлетворението така и не се постига.

Така че тези вещества буквално "дресират" хората да жадуват за сладко. Накрая, присъствието на изкуствени подсладители в продукта не означава автоматично, че в него липсват и естествени подсладители. Някои производители използват и двете. Четете етикетите.

Професорът по въпросите на храненето и общественото зраве в Нюйоркския университет Марион Нестле, която е и водещ експерт по храните, казва, че не са й известни никакви убедителни доказателства, че изкуствените подсладители помагат на хората да отслабнат. А поне един от изкуствените подсладители - Splenda, има сходства с ендокринните дисруптори и пестицидите...

Браншовият и правителствен маркетинг

Повечето хора знаят за агресивния маркетинг на нездравословната храна, особено сред децата, и всички - от "Дисниленд" до първата дама на САЩ Мишел Обама, говорят против него. В изследване, публикувано в изданието Pediatrics, деца, които са пробвали идентични крекери и гумени мечета, някои от тях с анимационни герои, а други без, "са предпочитали вкуса на храните, чийто опаковки са с популярни анимационни герои." Кой казва, че рекламата не работи?

Учените, изследвали 500 000 ученици в прогимназии и гимназии в Калифорния, са установили, че децата, посещаващи училища близо до заведения за бързо хранене - каква изненада! - са тежали повече. Все пак, не само хранителната индустрия е отговорна за нарастващите килограми на населението.

Министерството на земеделието на САЩ, макар да предупреждава потребителите за богатите на мазнини, свързвани със затлъстяването храни, играе и в другия отбор и има връзки с групи, които се стремят да убедят хората да консумират два пъти повече сирене, което би увеличило продажбите на млечни продукти.

Dairy Management, "маркетингов проект" на американското правителство със 162 служители, според New York Times е помагал на големи играчи като Pizza Hut, Taco Bell, Burger King, Wendy's и Domino's да обогатяват със сирене менютата си. "Ако всяка пица включва само още 30 грама допълнително сирене, бихме могли да продадем още 115 млн. килограма сирене годишно," превъзнася се изпълнителният директор на Dairy Management в браншово издание.

Въпреки че Dairy Management се финансира основно от фермери, организацията е получила $5.3 млн. от американското Министерство на земеделието за една година - за международна кампания в подкрепа на млечните продукти, което почти се равнява на общия бюджет от $6.5 млн. на Центъра за хранителна политика към същото министерство - организацията, която предупреждава населението за изобилстващите от мазнини продукти от типа на сиренето.

Да, правителството определено говори и едното, и другото, когато казва на населението какво да консумира.

Oще: американци  антибиотици  бърза храна  затлъстяване  захар  мазнини  сащ  храна  хранителна индустрия 


Още от Животът

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 01.11.2010, 16:52

5 Thea Atanasova | 24.03.201417:21

Американската храна е престъпление срещу човечеството!
   

оценка

+2 -0

Регистриран на: 11.05.2010, 18:26

4 Крив Макарон | 24.03.201408:54

Всичко това вече е добре известно на всеки, който обръща внимание на храненето си. Особено след филма "Суперсайз ми", където се обсъждат рисковете от джън фууд-а все повече хора отбягват тези продукти.
Но евреме вече да се обърне внимание не само на физиологичния ефект от стимулаторите на разтежа, а и на нервологичния. Може би, измененията в биохимията водят и до емоционални промени. Понякога дори се чудя, дали това не дава отражение върху очужденияето в обществото, спада в интереса към живота, и стремежа към нови знания?
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 15.12.2010, 11:11

3 Borracho | 22.03.201416:05

Ядат лайна и то много лайна. Тъпчат лайна в тройните си гуши денонощно, кво толкова има да се обяснява.

Джордж Карлин така красиво и увлекателно го обяснява защо:

http://www.youtube.com/watch?v=nLRQvK2-iqQ Пляскане
   

оценка

+2 -0

Регистриран на: 02.09.2010, 17:28

2 Rowan | 22.03.201415:45

Аз бих заложил на телевизията и интернета + по две леки коли на семейство ... минимум.
   

оценка

+2 -0

Регистриран на: 15.03.2014, 11:52

1 Ragnar | 22.03.201409:51

Какво толкова умуват. Причината за надебеляване е само и единствено една (освен ако нямате някакво МНОГО рядко генетично заболяване) - консумация на повече калории, отколкото се изразходват. Не са антибиотиците и не е социалният статус... просто се яде много и се тренира малко. Националната кухня на мексико го доказва - taco, burrito и т.н.; Те изпревариха Америка и в момента са най-дебелата нация.
   

оценка

+3 -1

Най-коментирани