Живот и смърт като "Вината в нашите звезди" | webcafe.bg
Webcafe

Живот и смърт като "Вината в нашите звезди"

webcafeLifecafe, по CNN
23.09.2016, 10:46 (обновена 30.09.2016, 13:27)
кейти и далтън прегър

Снимка: © https://www.facebook.com/dktransplant

Кейти Прегър почина 5 дни след смъртта на съпруга си

Те бяха известни като "двойката от "Вината в нашите звезди" - младо момче и момиче, страдащи от тежко заболяване, които въпреки трудностите остават влюбени до последния си дъх.

Историята на младото семейство започва през 2009 г., когато са само на 18 години. И двамата страдат от сравнително рядкото вродено заболяване Муковисцидоза. Харектерното за него е, че болните не трябва да се събират заедно поради риска да си предадат опасна бактерия, която атакува директно дробовете.

Така и става.

На 22 септември, само пет дни след смъртта на 25-годишния Далтън Прегър, неговата съпруга Кейти почина от усложнения след кистозна фиброза и трансплантация на бял дроб, съобщава CNN.

"Рано тази сутрин тя сбъдна желанието си да се върне у дома, в леглото си, заобиколена от своята майка, баща, брат и кучетата си, като почина в съня си, далеч от всички болници, хранопроводи и системи. Следващите дни няма да са лесни, но ще намеря утеха в това, че моето момиче живя, тя наистина живя", написа майката на Кейти Дебра Донован във Facebook.

Съпругът на Кейти - Далтън - си отиде на 17 септември, след дългогодишна борба със същото заболяване.

Любовта им започва случайно, а животът им е постоянна битка с болестта.

Кейти забелязва, че майката на Далтън публикува негова снимка от болницата в профила си във Facebook.

Тя решава да се запознае с него с думите: "Ако някога почувстваш, че имаш нужда от приятел, с когото да поговориш, винаги можеш да ми пишеш".

С течение на времето тя започва да му разказва за себе си и болестта си. Скоро двамата се влюбват "от дистанция", като лекарите на Кейти я съветват да не се среща с Далтън на живо, защото той вече има опасната бактерия в дробовете си (инфекциозното заболяване Burkholderia cepacia), която е смъртоносна за пациенти с кистозна фиброза.

Въпреки всичко Кейти решава да пренебрегне съветите на лекарите и на 28 август 2009 г. се среща за пръв път със своя приятел в родния си град.

За да се осъществи запознанството им, майката на Далтън го вози с колата си до Флемингсбърг, който се намира на 6 часа път от техния дом.

В едно от последните си интервюта Кейти разказва, че винаги ще си спомня първия момент, в който е разпознала Далтън.

"Сърцето ми щеше да изскочи, но веднага се приближих до него, прегърнах го и го целунах по устата, без дори да кажа "Здравей". По принцип не съм такова момиче, но тогава всичко беше прекрасно", разказва тя.

Кейти и Далтън сключват брак през 2011 г. и се установяват във Флемингсбърг. Тя се заразява с Burkholderia cepacia още в първите дни на запознанството им, но въпреки болестите двамата остават в относително добро състояние през първите няколко години заедно.

Приказката обаче приключва през 2014 г., когато последствията от болестта се усложняват толкова много, че се налага да им бъдат трансплантирани бели дробове.

И двамата постъпват в университетската болница на Питсбърг в очакване на донори. Далтън е опериран още на 17 ноември 2014 г., докато Кейти е принудена да прекара повече от половин година в борба с местната здравна каса, докато най-после получи трансплантацията.

В първите дни след операцията Далтън се възстановява сравнително добре, но впоследствие развива лимфома. Той успява да преодолее раковото заболяване, но организмът му се изтощава. Преди седмици е приет в болница в Мисури с пневмония и вирусна инфекция.

Трансплантацията на Кейти се оказва несполучлива. Момичето прекарва месеци между болницата и дома си, докато в крайна сметка лекарите я информират, че вече не могат да й помогнат. Родителите й решават да я приберат у дома в Кентъки, за да се грижат за нея в последните й дни.

Въпреки желанието й да се види с Далтън за последен път, той е твърде слаб, за да пътува от Мисури до Кентъки. Младият мъж умира на 17 септември.

Няколко дни преди да почине, Кейти разказва пред CNN, че не съжалява за решението си да се запознае с бъдещия си съпруг.

"Той ми даде най-добрите години от живота ми. По-добре да ми остават 5 години, прекарани в любов и щастие, отколкото 20 години в самота", споделя тя.

Последната им среща е на 16 юли тази година, на петата годишнина от сватбата им.

Oще: болница  вирусна инфекция  далтън прегър  заболяване  история  кейти прегър  кистозна фиброза  лечение  муковисцидоза  пневмония  трансплантация  трансплантация на бял дроб  хоспис 


Още от Животът

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.