Раз- Об- О- Градим | webcafe.bg
Webcafe

Раз- Об- О- Градим

Елица Николова
30.08.2011, 00:47 (обновена 01.09.2011, 09:34)
ГЕРБ

Снимка: © БГНЕС

Кого засяга лозунгът на ГЕРБ

Не е носталгично партийно пристрастие, а просто детски спомен как по време на един спортен лагер, около 9-10-годишни, родени в края на соца задръстени хлапета, пеехме до прегракване "Времето е наше". Готвехме се за някакво състезание и шлагерният лозунг на седесарите беше забавен вариант за самонадъхване (който не ни е бил пробутан нито от родители, нито от треньори).

Наложеният от френския рекламист Жак Сегела позитивен слоган - към посочения за противник бивш режим чрез фразата "45 години стигат" (превърнати в политически хит от композитора Борис Карадимчев) - и до днес е най-запомнящият се предизборен надслов. С който можеше да се идентифицира и партията, и твърдият й антикомунистически електорат, но и тези, които не се интересуват от политика - и дори не знаят какво е тя.

С "Времето е наше" Сегела (участвал в кампнаиите на политици като Франсоа Митеран и Ехуд Барак плюс доста африкански президенти) е бил достатъчно находчив, покривайки както все още валидното в първите години на прехода фабрикуване на пролетариатско съгласие, така и нуждата от обединяващ оптимистичен девиз на всяка неформална групичка по интереси - независимо от нейната възрастова характеристика.

Слоганът обаче най-вече съдържа нахалното послание за риск и свобода - и звучи достатъчно попкултурно и приятно като тези на големи западни компании, таргетирани към младите - например EA Games с нейното "Challenge everything".

20 години по-късно който и под 25 да попиташ как му се струва надсловът, под който ГЕРБ ще води предизборната си кампания - "Градим България" - ще срещнеш или безучастно повдигане на рамене, или изказването "Сигурно нарочно е толкова тъп", допълнено от шантави теории в стил Не!Новините - колкото да си почешат езика и да се похилят.

Да оставим това, че думата "градим" е остаряла. Лозунгите би трябвало да размърдват аполитичните. Гръмкото послание на ГЕРБ би могло да бъде адекватно в годините, когато всички са били обобщени в преизпълняване на петилетки, но не и във време, в което новите (не-чалга) млади имат право да не им е готино да играят ролята на прекланящ се обслужващ персонал - и уважават дързостта да изненадваш, вместо да се пъчиш. С този лозунг ГЕРБ показва, че се цели само в твърдите си фенове, неангажирана със случая на новото поколение - което макар и в периферията на агитираните, има потенциал и нужда да гласува.

Недомислен

С "Градим България" по-критичните около и над 30-те пък си правят труда за увъртяни художествени асоциации, като например случка от разказа "Власт" на Даниил Хармс: "един графолог препил с водка и такива ги свършил, че и самият полковник Дибич не би могъл да отличи доброто от злото." ГЕРБ изглеждат като да са препили, преяли и "изградили" нещо, но е трудно да различиш греха от полезността му... Тук вече го няма чисто емоционалното разчитане на лозунгите, рисуващи криво-ляво образа на политическата сила, а важното условие за партии в мандат - да са верни.

Не можем и съвсем да признаем на ГЕРБ, че въображението на рекламистите им е надминало посочването на враг и че партията води позитивна кампания с правдоподобно самочувствие, призовавайки да се гласува "за" тях, а не "против" други. Преди три месеца Бойко Борисов си хареса лозунга "Върху пепелта на тройната коалиция строим магистрали". И след като от БСП отговориха с още по-инфантилното "ГЕРБ ще ни дишат пепелта", премиерът отвърна със "Само пепел остава след тях".

Освен опита за алитерация със съгласните "Г", "Р" и "Б" (поздрави за което), ясно е, че "Градим България" на ГЕРБ е мислен през досегашния PR на партията, свързан с най-често споменаваната дума от Борисов (и аргумент за бездействието на предишните) - магистрала. Както и с "министъра на магистралите" Росен Плевнелиев, когото доста хора вече очакват за кандидат за президент.

Изфукването, че всички пътища започват и свършват с ГЕРБ обаче е неуместно, не само защото са почнати или от предишни правителства, или от памтивека. В образованието и здравеопазването продължава да се случва нищо, даже подходящата дума е деградация, а за справянето с престъпността се харчи прекалено и неефективно.   

Скука

Не че отдаваме голямо значение на предизборните слогани за реалния успех на партиите. Те са в раздела Политика за душата. Но ако не си честен, ако ще големееш, поне бъди оригинален. През 2009-а дори свръхсериозни кандидати като Ангела Меркел и Вера Ленгсфелд провокираха германските избиратели с "Можем да предложим много повече", изписано на фона на дълбоко изрязаните им деколтета.

Засега не се очаква никой от претендентите за местна и президентска власт да прояви завладяващо чувство за хумор. Не че ни е до смях. Но доста от вероятните лозунги са прекалено тромави, хаотични, дълги и незапомнящи се (виж вдясно някои).

Наопаки

ГЕРБ безспорно изпъква с конкретна фраза, но я изтърка по време на двегодишното си упраление. И тъй като политическите клишета дразнят, те инстиктивно стават обект на траш ирония, чиято най-елементарна форма е обръщането наопаки.

Паратията повтаря грешката на сините от 1994 г. "СДС - победа България", когато на враговете е нужно само да задраскат сричката "по", за да се получи антирекламно послание - "беда".

"Градим" дава достатъчно възможности за подобни вандалски прояви с поставянето на "раз", "об", "о" пред слогана. Дори едно от трите значения в Българския тълковен речник на тази ретроградна дума е "Правя ограда, заобикалям нещо с ограда; ограждам".

Асоциацията е и с килия. Нали имаме такава стара градска песен. Народно, ракиено и забавно отвсякъде...

Oще: бойко борисов  времето е наше  герб  градим българия  избори  ирония  лозунг  слоган 


Още от Животът

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 26.12.2010, 14:38

8 niemen | 30.08.201117:47

Тая тъпня ми напомня за слогана от кметската кампания на Софиянски "Заедно можем повече", на който най-прилягащата добавка беше "да крадем". От милиционери толкова, когато начело застанат по-интелгентни хора, може и слоганите да станат по-феноменални.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 31.07.2011, 19:22

7 cultov | 30.08.201114:41

Thea..днес ми казаха един друг виц от серията ББ,че се смях яко....Митьо Пищова е бил с 1000 жени, за Бойко това е най-обикновен вторник!!! Смее се
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 01.11.2010, 16:52

6 Thea Atanasova | 30.08.201114:10

Култов много весел виц... ДА! Сложих си го на стената във Фейсбук...
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 30.08.2011, 12:57

5 Крис Сто | 30.08.201113:00

ГРАБИМ БЪЛГАРИЯ
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 24.04.2011, 14:41

4 Чинчифон | 30.08.201112:35

СТРОИМ ПРЕКАЛЕНО МНОГО СТЕНИ И НЕДОСТАЪЧНО МОСТОВЕ!
Исак Нютон/1643-1727/
WE BUILD TOO MANY WALLS,AND NOT ENOUGH BRIDGES!
Isaak Newton/1643-1727/
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 04.11.2010, 13:42

3 Mile Manolov | 30.08.201111:16

копнато от новинар
"Битова свада в село Дядовско, община Черноочене, придоби партиен привкус. В неделя късно вечерта двама активисти на ДПС влезли в едно от заведенията в селото и си поискали ракия. Заведението обаче се ползвало от местната структура на ГЕРБ за партиен клуб. Симпатизантите на Ахмед Доган получили моментален отказ за почерпка от политическите си опоненти и това станало повод за мелето.

В боя били пукнати главите на двама души, имало едно откъснато ухо и един счупен нос. Потрошени били и четири автомобила."

Местните структури на герб... леле боже не вервам си ^^
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 31.07.2011, 19:22

2 cultov | 30.08.201110:42

Вижте г-жа/г-ца Елица Николова гледайте по позитивно на кампаниите, все пак 99.9% от хората на планетата не знаят и никога няма да научат за Митьо Пищова и Евгени Минчев фон Бул...което е далеч по добре за страната ни.А дали е лоша или не,и на кого, рекламната и PR стратегия сред участващите ще видим след изборния ден.Ето ти още един градивен слоган(понеже съм от Варна)..."Слънце, пясък, вода...търсим хора за работа в бетонов възел." Намига
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 30.08.2011, 10:24

1 Mavado | 30.08.201110:27

Хареса ми статията, градивната критика изложена в нея е защитена с разумни аргументи.
   

оценка

+0 -0

Най-коментирани