Стар баща, грозно дете | webcafe.bg
Webcafe

Стар баща, грозно дете

Lifecafe, по The Guardian
30.03.2014, 17:31 (обновена 04.04.2014, 17:34)
Бебе момче

Безброй жени сядат на вечеря с иначе добронамереното им семейство, което им заявяват редовно, че трябва да се "размножат", докато са млади

Дръжте се здраво и пазете си интимните части, дами и господа, защото има фундаментални вести. И те са, че по-възрастните бащи имат по-грозни деца. Не, не се шегуваме, четете правилно - учените го твърдят.

Ако изберете да имате потомство с мъж, който е двойно по-възрастен от вас, то има вероятност децата ви да са с лица, които трудно ще обикнете, дори да сте им майка.

Всъщност антропологът Мартин Филдер от Виенския университет заявява, че "дете, заченато от 22-годишен баща, вече е с между 5 и 10 на сто по-привлекателно от детето на 40-годишен баща". Разликата нараства с увеличаването на възрастта.

Нещо повече, учените също твърдят, че децата на по-стари мъже са изложени на по-голям риск от аутизъм, биполярно разстройство, нисък коефициент на интелигентност и шизофрения.

Ако сте имали някакви съмнения, че науката е брутална - вече можете да забравите за тях

Предполагаме, че е очевидно - нашето мнение за това изследване е на първо място дълбоко скептично. Няма как да не си представим следната ситуация или по-точно научна методология - конвейер от новородени бебета, съдии, вдигащи табелки с оценка за привлекателност, означена с цифри 1 до 10. А в съседна стая двойки, чакали по-дълго, за да изградят семействата, биват мъмрени от неуместно добре изглеждащи учени, свръх-загрижени за запазването на красотата на човешката раса.

Медийното отразяване на резултатите от изследването изглежда като антиутопия, въплътено от заглавия в стил: "Децата, родени от по-стари семейства, е по-вероятно да бъдат ГРОЗНИ... но пък може и да живеят по-дълго", което звучи като тотално двуличен полу-комплимент.

"Вие сте отвратителни, но пък дълголетни" - това определено достига абсурдни нива на ирония. В крайна сметка, не изглежда ли животът в пъти по-дълъг, когато приличате на крокодил?

Няма нужда да поясняваме, че експериментът реално не е проведен с конвейер от бебета

Вместо това шест мъже и шест жени са прегледали над 8000 снимки на възрастни и са ги оценили привлекателността им по зададена скала. Оказало се, че тези, които са заченати от по-възрастни бащи, преимуществено са определяни като не толкова атрактивни в сравнение с потомството на млади бащи. И това се приема, макар преценката на само 12 души да не изглежда като особено научно обоснован критерий.

Жените, които обикновено са във фокуса на негативното отразяване от пресата заради противната им тенденция да остаряват и заради тиктакащия биологичен часовник, няма как да не се почувстват донякъде самодоволно.

Безброй жени сядат на вечеря с иначе добронамереното им семейство, което им заявяват редовно, че трябва да се "размножат", докато са млади, защото "часовникът си тиктака". И че е "най-добре да измътят потомък, докато още машината им за производство на бебета функционира добре".

Дори в епоха на астрономически голямо професионално натоварване и премахване на стигмата върху ин-витрото, жените в репродуктивна възраст трудно могат да избягнат подобни коментари, особено ако са в трайна връзка. Ако сте женени, е дори още по-зле: бременността става на практика задължителна в очите на около 75% от хората.

Фертилността на жените остава напълно подлежаща на публично обсъждане, но тази на мъжете досега беше по-малко дискутирана

Но въпреки лекото злорадство, което изпитваме, тази новина не е особено добра за жените, които се опитват да си поемат дъх между периодичните облаци от смог от загрижени медии за продължението на човешкия род. В крайна сметка са нужни двама, нали?

И е въпрос само на време, преди някой да представи това последно изследване под заглавие: "Жените, които не си избират подходящ партньор, правят родината по-грозна и се провалят в изпълнението на патриотичните си задължения".

Междувременно причините, поради които би трябвало да се притесняваме от евентуалната грозота на нашите деца (според 12 души, които се приема, че са плод на сходна културна среда и поради това имат сходни възприятия и идеи за красота), подлежат на ожесточен дебат.

Красотата е в очите на наблюдателя, а когато 12 души наблюдават красотата по определен начин, изглежда крайно подозрително да се генерализира тази информация. Развяването на плашилото на намаляващата фертилност не е особено ново (или, както бихме могли да добавим, ефективно), но тази седмица наистина достигнахме ново дъно.

Oще: бащи  бебета  възраст  майки  остаряване  прираст  стареене 


Още от Животът

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 17.11.2010, 12:35

21 vanko | 01.04.201413:38

"Не, не се шегуваме, четете правилно - учените го твърдят."

Това са едни от любимите ми статии - учени откриха... Смее се

Германски учени откриха, че ... няма британски учени Смее се Смее се Смее се
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 25.08.2010, 11:18

20 boris | 01.04.201409:34

предполагам, че изводите са коректни, но обяснението е грешно. Колкото по грозен един мъж - толкова по-късно се жени, защото трябва да изчака жените вече да са се отчаяли от хубавците. Това е. Останалото е генотип.
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 10.12.2010, 06:25

19 Bichkiiata | 01.04.201403:53

статията е написана като е ползуван лек английски хумор, преводът обаче е кофти и частично се губи сарказмът

някъде до средата и аз непрекъсанто си мислех за сиганите къде средната възраст на родителите е м/у 15-17 години , к'ви убави ги правят.

а Ален Делон до преклонна възраст все ги правеше убави
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 14.09.2011, 21:56

18 deowin | 31.03.201421:32

Това изследване е абсолютно безполезно без подробности за методологията - как са отстранили всякакви възможни систематични грешки на избора, така че да гарантират, че корелацията е единствено хипотезираната?
Очевидни източници на систематични грешки - вероятно има силна корелация между възрастта на бащата и възрастта на майката, сигурно има и връзка с нивото на образование, успехите в кариерата, социални предразположения и прочие. Дори не се споменава дали грозотата на бащите, с която грозотата на децата изглежда твърде вероятно да е най-силно корелирана, също е била оценявана и отстранена от данните. А ако изборът на нулева хипотеза е толкова хилав, колкото изглежда, то от отхвърлянето й няма никаква практическа полза.
С две думи - силно мирише на bullshit science.
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 31.03.2014, 18:13

17 medeamona | 31.03.201418:19

така....Явно никой не обърна внимание, че авторът/ката на въпросната статия всъщност иронизира въпросните учени и изследвания. И казва точно, че красота/грозота са субективни понятия. Още повече ако някой дойде у вас и ви каже, че потомството ви е грозновато, няма да отреагирате добре - все пак "моето гардже си е най-хубаво"
Обаче е много лесно да видиш заглавието и да почнеш да се плюнчиш на личностна основа.....
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 20.07.2011, 13:11

16 Fedar | 31.03.201417:01

Тазу статия е уникална. Само в няколко реда е успяла да влезе в противоречие с повечето основни принципи и закони едновременно на генетиката, биологията, статистиката и на научно-изследователската методология.

Ако все пак тайната й цел е да стимулира англосаксите да правят повече деца, преди да са ги претопили рязаните им "братя", тогава - похвално, но някакси не ми се вярва да има много ефект.
   

оценка

+3 -0

Регистриран на: 13.01.2011, 14:17

15 lele male | 31.03.201416:32

На какво ли приличат тогаз последните 2 деца на Мърдок? Чуди се Все пак стана баща последно на 71 години...
   

оценка

+2 -0

Регистриран на: 20.05.2011, 17:21

14 peta_wawa | 31.03.201416:12

Eх, само осем хиляди снимки, това не е достатъчно представителна извадка ... Грозните мъже се размножават стари, като нарупат пари да примамят някоя патка, това ще да е истината Смее се ...
   

оценка

+4 -0

Регистриран на: 27.02.2012, 16:41

13 Dian Dorev | 31.03.201416:04

Да бе...Като гледам мангалите какви красавци са... Смее се Смее се Смее се
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 08.01.2013, 14:20

12 Илияна Т. | 31.03.201414:54

а, пикльовци са били, по на 20 години, затва съм чудна убавица Смее се Ма понеже съм и богата Смее се знам къв смешник е един дърт дедко от родата, кандидат-баща на "грозно" дете : )))))))))
   

оценка

+1 -1