Принцеса Хиджаб - арт терористка или шегаджийка | webcafe.bg
Webcafe

Принцеса Хиджаб - арт терористка или шегаджийка

Lifecafe
02.02.2011, 13:50 (обновена 09.02.2011, 14:10)
хиджаб

Простите и почти детински прояви на саботаж на Princess Hijab се оказаха толкова смущаващи, че придобха широка публика и извън Франция

Европа може би смята, че историята със забраната на мюсюлманските забрадки няма какво повече да се дискутира, но тя виси със страшна сила на фасадата й. А в светска републиканска Франция, в която от март тази година влиза в сила пълната забрана за носенето на бурки на всички обществени места, едва ли има по-критичен хумор от този на неуловимата графити художничка Princess Hijab.

21-годишната стрийт артистка продължава да атакува парижките метро станции, поставяйки със спрей или черен маркер мюсюлмански воали върху полуголите жени (и мъже?) по рекламите в метрото.

"Хиджабизираните" реклами варират от похотливите кампании на Dolce & Gabbana за мъжко бельо до нецензурните реклами за книжарниците Virgin.

Заради старателността, с която парижкото метро пази рекламните си площи, изкуството й обикновено остава на показ около час, преди да бъде премахнато от властите. И докато за тези, които отговарят за модните кампании, атаките на Princess Hijab са реален проблем, за парижките галерии това партизанско никаб-изкуство е истинска находка.

Освен в галерии и дори музеи във Франция, фотографираните хиджабизирани реклами са показвани на изложби от Ню Йорк до Виена, предизвиквайки дебати за феминизма и фундаментализма.

Британският стрийт артист Banksy - популярен със суровата си трагико-комична откровеност в графити рисунките си - твърди, че е неин фен и се опитва да й уреди изложба в лондонска галерия.

Но самоличността на художничката остава загадка. Подобно на най-големия уличен художник на Париж - Blek le Rat, който е вдъхновител на британския Banksy, тя би могла да се окаже бял мъж на около петдесет, гласувал за Саркози...

"Джихад е моето изкуство. Аз си върша работата, защото ме забавлява", казва пред италианското издание Espresso Princess Hijab.

Тя не споделя какви са собствените й корени, но според почитателите й вероятно е дъщеря на имигранти.

Във Франация я наричат "визуален терорист"

Самата тя обаче се разграничава от определения като "лява феминистка, изразяваща позиция срещу експлоатацията на жените" или пък от предположенията, че е религиозна фундаменталистка, изразяваща позиции срещу разголването на женската плът. Все пак обича да оставя на показ части от дупето и корема на хиджабизираните си герои по рекламите...

"Ако забулените жени искат да изразят позиция, биха го направили сами", казва в e-mail интервю за Guardian мистериозната графити художничка и допълва, че същото се отнася за феминистките. "Воалът има много скрити значения - може да бъде както светски, така и свещен, както потребителски, така и лицемерно набожен. От арабския готицизъм до състоянието на човека - интерпретациите са безброй и естествено той има голяма символика на раса, сексуалност и реална или въображаема география..."

Сред доминирана от мъже графити сцена в Париж, Princess Hijab всъщност залага не толкова на особена техника, отколкото на провокация на фона на лицемерното обяснение на правителството относно забраната за носенето на бурки: това е начин за защита на правата на жените и предотвратяване на принудата от мъже да закриват лицата си.

Шест години след като всички видими религиозни символи бяха забранени със закон в държавните училища, правителството на Никола Саркози забрани носенето на никаб навсякъде, въпреки бурните скандали за правата на жените, ислямофобията и гражданските свободи.

Така простите и почти детински прояви на саботаж на Princess Hijab се оказаха толкова хапливи, че придобиха популярност и публика и извън Франция.

Метафоричните критики на артистично настроените французи всъщност стигнаха дотам две момичета, които наричат себе си "NiqaBitch", да се разходят в центъра на Париж по никаб, черни шорти, с голи крака и на високи токчета. Те пуснаха онлайн и филм, за да подчертаят "абсурдността" на забраната.

Но Princess Hijab е първа на този терен - още през 2006 г. рисува графити-воал на плакат за албума на най-известната френска рапърка Diam, която по странно съвпадение сега е приела исляма...

Изкуство срещу...

Освен срещу решението на френското правителство за забрана на бурката, изкуството на Princess Hijab е и срещу липсата на интеграция, желана от много мюсюлмани във Франция.

"Aз съм против пасивността и бездействието на много, твърде много жени, но и западните медии трябва да спрат да свеждат всичко до насилието и тероризма."

Франция има най-многобройното мюсюлманско население в Европа. Доминиращият антиемигрантски дискурс и това, което мнозина възприемат като безсмислена забрана на бурките, e засилило усещането за маргинализация, изпитвано от младите мюсюлмани и малцинствата.

"Ако бяха свързани само със забраната на бурките, моите творби не биха имали резонанс особено дълго. Но мисля, че забраната на бурките извади пред целия свят проблема с интеграцията във Франция", коментира Princess Hijab.

"Не можем да продължаваме да излоримае групи, свеждайки всичко до едни и същи стари въпроси за религията или градското насилие. Нивото на образование е по-добро и не можем вече да използваме стария манихейски дискурс."

И все пак в нейните графити има и нещо особено френско - антиконсуматорската позиция на рушене на рекламата.

Освен това идеята за мюсюлманската забрадка се отделя от религията. Навлизайки в масовата култура, тя е обсъждана от гледна точка на свободата на избор и артистичното изразяване...

Oще: бурка  графити  европа  интеграция  мюсюлмани  никаб  никола саркози  принцеса хиджаб  свобода  хиджаб 


Още от Животът

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 18.11.2010, 01:52

26 pueblo | 06.02.201106:41

до Паладин,
ами то е нормално преди да си имал среща на живо с тези хора,да си мислиш некви хубави работи за тях...... аз самият съм изненадан от себе си-никога не съм си представял,че мога така да си променя мнението,но уви...
а на който много му харесва,разбира се,свят широк Смее се да се мята на някой арабски джъмбо и да заминава Стрелка
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 23.12.2010, 21:00

25 Mariana Murtazova | 05.02.201120:22

Абе, разумни хора! Тук става въпрос за стрийт-арт! Ричард Банкси е родом от Бристол. Преди две лета представи страхотно изложение в Градската художествена галерия на Бристол. Графити, живопис, скулптура, инсталации... Опашките от опсетители бяха километрични. Лично аз чаках около три часа в работен ден, за да се доближа до изкуството му! Е, повярвайте ми приятели, определено си заслужаваше!!!

http://www.banksy.co.uk/

Наслаждавайте се! И забравете за бурката. В този случай това е чиста пробе провокация!
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 30.09.2010, 20:18

24 Паладин | 05.02.201114:34

Пуебло , много си прав ! Аз живях почти една година на Еdgware road и там се нагледах на такива чудесии , че и сега като видя жена с бурка и ми се обръщат вътрешностите . Най-са ужасни тия , дето си слагат и желязна маска освен покривалото . Мъжът и я смазва от бой на улицата и като дойде полиция да го арестува , тя скача да се бие с ченгетата . Това са наистина промити мозъци . Не искам да коментирам повече , гадно е .
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 05.02.2011, 12:23

23 AlahAkbar | 05.02.201112:32

Знаете ли кога трябва да се каем че не сме толерантни към мюслитата??

Когато споменатите недоклатени парижки путенца преминат в същия вид ( по високи токчета, шорти и хиджаби ) по някой площад в Техеран или Риад ...

Шансът им да бъдат пребити с камъни от тълпата или от нравствената полиция е 1000%

Айде пак ми говорете за толерантност, а тая с графитите е постигнала своето - 5 мин слава. Силно ме съмнява тя самата д аходи забулена...
Айди, ривете сига на воля Кул
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 18.11.2010, 01:52

22 pueblo | 05.02.201106:55

Смее се а да бъдат заградени с 5 метрова ограда от бодлива тел,по която тече поне 3квт ток? мисля,че всички ще са доволни Идея Идея Идея
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 13.08.2010, 08:18

21 Art Pepper | 03.02.201117:20

Защо никой, абсолютно никой не е обърнал внимание че става въпрос за стрийт арт? За едно толкова приятно юрбън явление, за новите течения в съвременното изкуство - което е и форма на манифест. Всички се вторачиха в бурките, Исляма в Париж....
Пък и има ли някой от пишещите тук който наистина да разбира Исляма? Да обича и разбира мюсюлманите без самият той да е един от тях?
Що се касае за погловното изместване на населението на Европа това е напълно естествен процес - вчера Траки Езичници, днес Българи Атеисти, утре Араби Мюсюлмани.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 01.11.2010, 16:52

20 Thea Atanasova | 03.02.201116:24

Пуебло и аз си мисля, че първо трябва да се опитаме да интегрираме нашите малцинства пък после да гледаме чуждите и да показваме лицемерна толерантност към тях. Защото ако бяха тук надали щеше да я има тази толерантност.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 18.11.2010, 01:52

19 pueblo | 03.02.201115:27

до многознайковица:
къде са тия дето ходят по цици,че да отида и да се възмутя малко Смее се
аз бях толерантен! наистина бях....до момента ,в който наистина не се сблъсках директно с тях,а не индиректно,но както и да е. тия пичове,повярвай ми,така са се интегрирали в западния свят,че едва ли има сила,която да ги отинтегрира Смее се даже се бях засилил към близкия изток,ама се отказах-сериозно! и още по-сериозно ти казвам,че според мен нещата хич не отиват на добре.....надявам се да бъркам.много се надявам.....пък и малко странно ми се струва,всички в хор да демонстрираме как едва ли не бг чаршафите са ни виновни за всичко,а пък за интернешънъл линен да сме така загрижени....не съм ли прав?
както и да е,за себе си вече съм взел правилното решение Намига
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 01.11.2010, 16:52

18 Thea Atanasova | 03.02.201111:13

между... чакай, че и аз се изнервих вече и почнах да пиша глупости...
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 01.11.2010, 16:52

17 Thea Atanasova | 03.02.201111:11

Незнайко като имаш желание, забий се ти... Смее се Аз имам момче междо другото, демек едно дете според фанатиците...
   

оценка

+0 -0

Най-коментирани