Втората Мона Лиза | webcafe.bg
Webcafe

Втората Мона Лиза

Lifecafe, по Ройтерс, Гласът на Русия
28.09.2012, 12:33 (обновена 28.09.2012, 13:24)
мона лиза

Загадъчната „Мона Лиза", която се съхранява в парижкия Лувър, има по-ранно копие, създадено също от гениалния Леонардо да Винчи. Смелото твърдение е на женевска фондация, която представи „първообраза" на „Джокондата". Това е картината „Айзелуортска Мона Лиза", приписвана до момента на неизвестен автор.

Фондация „Мона Лиза" обаче твърди, че това е по-ранната и приветлива версия на "веселата дама", увековечена от да Винчи през 1503 година. Тогава гениалният творец рисува първообраза, а 16 години по-късно завършва оригинала, който днес се съхранява в Париж.

Най-известната и популярна картина в света остава една от най-големите мистерии в изкуството - стотици копия, десетки предположения и много тайни вървят редом с бледото лице на Мона Лиза.

Повечето експерти са на мнение, че „Айзелуортската Мона Лиза" е нарисувана по времето на Леонардо да Винчи или известно време след смъртта му. Ренесансовият гений винаги е имал много помощници, които са участвали активно в творческия процес. Ето защо е много трудно да се каже кой точно е авторът, разяснява изкуствоведът Олга Назарова.

Още по-скептичен е Алексей Лидов, експерт от ЮНЕСКО, който не изобщо вярва в „по-младата Джоконда".

„Съвсем ясно е, че тази история не е за изкуството и не е за Леонардо да Винчи. Тя е за много сериозни пари. Разликата между копие и оригинал е около 100 милиона долара, ако не и повече. И е очевидно, че цялата тази шумотевица е създадена, за да бъде продадено това платно максимално изгодно.", твърди той.

Експертите от Цюрих подкрепят твърдението си с 35-годишен труд - научни експерименти, исторически документи, инфрачервени скенери и т.н. Преди да бъде изложено в Женева, спорното платно е съхранявано в продължение на четири десетилетия в сейф.

До 1914 г. „Айзелуортската Мона Лиза" е пазена в имение на английски аристократ. Сведения за нея се появяват през 19 век. По-късно картината е била купена от художника Хю Блейкър, който пък я продава на американския колекционер Хенри Пулицър. Последният обяви произведението за втори портрет на „Джокондата".

През февруари испанският музей „Прадо" показа най-ранното копие на „Мона Лиза", направено от ученик на флорентинеца.

 

Oще: джоконда  картина  леонардо да винчи  мона лиза 


Още от Животът

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 29.08.2012, 11:03

1 джачинта | 30.09.201213:26

Нормално е хората да се прехласват пред неща, пред които е прието да се прехласват. И все пак ми е трудно да разбера какво толкова харесват в тази картина.
Когато става дума за портрет на мене повече ми харесва „Момичето с перлената обица” на Вермеер.

http://www.wga.hu/support/viewer/z.html
   

оценка

+0 -0

Най-коментирани