Кои са двете най-щастливи възрасти в живота? | webcafe.bg
Webcafe

Кои са двете най-щастливи възрасти в живота?

webcafeLifecafe
04.04.2017, 16:56 (обновена 11.04.2017, 09:44)
селфи със семейството

Снимка: © Getty Images

Има две възрасти, в които сме еднакво щастливи...

Кои са най-щастливите години в живота? Мнозина вероятно смятат, че това са младите години, когато човек все още не е натрупал достатъчно знание, а съответно и достатъчно тъга, както гласи поговорката.

Но според изследване от Лондонското училище за икономика и политически науки, хората са най-щастливи в две коренно различни момента от живота си.

Ще се изненадате кои са те.

Изследването проучва нагласите на 23 000 германци на възраст между 17 и 85 години за това колко доволни се чувстват те изобщо от живота си. Германците също така са помолени да предвидят колко щастлив ще бъде живота им след пет години.

Резултатите от изследването са много интересни. Според тях нивата на щастие и удовлетвореност от живота изглежда следват кривата на латинския знак U - като най-щастливите години за хората обикновено имат пик в две точки: на 23 годишна възраст и на 69 години.

Но кой би предположил, че щастието ще достигне своя връх точно в тези толкова различни възрасти?

Всъщност в това има логика: на 23 години повечето хора се сблъскват с първите си истински кариери на възрастни. А на 69 години обикновено човек вече се е оттеглил щастливо в пенсия и се отдава на занимания, несвързани с печеленето на пари.

Разбира се, е доста странно да осъзнаеш, че има толкова много години между двата пика на щастието. Но според изследването има причина за тази U-образна крива между двата пика на щастието.

Според изследването младите хора обикновено надценяват бъдещето си щастие, докато възрастните хора обикновено го подценяват, което именно води до изравняване на очакванията в тези точки.

Освен това много неща се случват между двете пикови години, като например големи служебни успехи, създаване на семейство или на бизнес - и всичко това може да се отрази на нивото на щастие и удовлетвотеност...

Така че, в крайна сметка нещата май са по-субективни, отколкото мислят учените.

 


Още от Животът

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани