От чистене се отслабва повече | webcafe.bg
Webcafe

От чистене се отслабва повече

Фиона Дъфи, Daily Mail
01.06.2012, 16:32 (обновена 03.06.2012, 09:45)
фитнес, мадама

Снимка: © Getty Images

Домакинските задължения включват много движения и ако ги съчетаете с определени упражнения, можете да постигнете невероятна фигура".

Като домакиня от 50-те години на миналия век вероятно бих била линчувана заради непометения праг на къщата, прашасалите мрежи на прозорците и неполираното чукче на вратата.

С домакинската работа никога не сме били на "ти". По някакъв странен късмет се омъжих за Бога на домакинството - мъж, който е най-щастлив, докато готви, чисти и празни съдомиялната.

Ала докато се радвах на свободата си, излежавайки се на дивана и щастливо предъвквайки пакети бисквити, докато съпругът ми се суетеше около мен с прахосмукачката, това блаженство очевидно е оставило отпечатъка си върху фигурата ми.

Макар да изглежда, че не съм единствена - ново проучване от миналата седмица разкрива, че средният размер на женската талия е нараснал с 12 см през последните 60 години, донякъде защото вършим по-малко домакинска работа - съм твърдо решена да се боря с това, което буквално определям като "тежък" проблем. 

Дали обаче заниманията с домакинска работа наистина биха преобразили силуета ми 

Библията на домакинството от 50-те години Newnes Household Management твърди, че е възможно да се отслабне почти изцяло чрез чистене на къщата. Между главите как да си отгледате домашна коза или сами да си произвеждате тютюн, се крие и личният ми пътеводител на име "Домакинска работа за стройна фигура" - написан от признатия експерт от BBC по фитнес за онези времена Айлийн Фаулър.

"Упражнявала съм се през целия си живот," пише Айлийн. "Не отделям определени часове за упражненията си - те са винаги част от моя ден. Домакинските задължения включват много движения и ако ги съчетаете с определени упражнения, можете да постигнете невероятна фигура".

Дали наистина мога да отслабна и да имам блестящ дом? Личният треньор и инструктор по изграждане на тялото Ким Ингълби заявява, че теорията на Айлийн е валидна и днес. "Домакинската работа е страхотна тренировка," казва Ким. "При нея се използват всички мускули и се изгарят много калории". 

С помощта на Ким съставих перфектната тренировка за всяка традиционна домакиня. За допълнителна автентичност, събрах и някои класически почистващи продукти, препоръчвани от експерта по екологичен живот Джейми Лий Грейс: лимони, сода бикарбонат, оцет и много пот.

С помощта на "вълшебния часовник" Garmin Forerunner, отброяващ калориите, които изгаряте по време на упражнения, се заех да проверя дали чистенето на къщата наистина е толкова резултатна тренировка, колкото и блъскането във фитнеса. 

Търкане на пода

Застанете на колене и глътнете корема, търкайки с ръка и старомодна четка за чистене. Използвайте и двете ръце, за да търкате, или ги редувайте, за да работите повече по по-слабата си страна. Търкането по диагонал е упражнение за външните коси коремни мускули (отстрани на талията). За избърсването след четкането, стегнете мускулите в долната част на тялото, за да избегнете болки ниско в кръста.

Задачата: Изненадана съм колко са натоварени гръдните ми мускули и скоро потъвам в пот. Поглеждайки часовника, съм потресена да открия, че съм изгорила повече от 200 калории. Гръдните мускули ме болят, ръцете ми стенат жално, а нежните ми ръце несъзнателно се свиват в юмруци от болка.

Резултатите: Не съм виждала толкова чист под, откакто сложиха новите плочки преди осем години. 
Време: 77.5 минути
Изгорени калории: 262

Прахосмучене

Застанете в изправена позиция и глътнете корема, за да не натоварвате гърба. Между минаванията на всяка стая, правете по 20 клякания (с краката на широчината на раменете, сгъвате колената и навеждате тялото, сякаш се готвите да седнете на стол, след което се изправяте отново) и 10 сгъвания в коленете (изнасяте напред единия крак, сгъвате напред в коляното, така че задният крак почти да докосне пода, изправяте и разменяте краката).

Задачата: Обикновено се съсредоточавам изцяло върху това да не засмуча с прахосмукачката някоя детска играчка от типа на блокче лего. Сега съм твърде заета да си гълтам стомаха и да си стягам задника, за да забележа нещо подобно. Една баня, четири спални, една площадка и едно стълбище по-късно, кляканията и свиванията в коленете карат краката ми да треперят като новородено козле. 

Резултатите: Килимите са лъснати, опънати и без следа от детски играчки. 
Време: 43 минути
Изгорени калории: 90

Бърсане на прах

Ким казва, че това много тонизирало ръцете. След като избършете всяка стая, правете по 15 лицеви опори (ако се налага използвайте колената за опора), 15 набирания на трицепса (седнете на стол, сложете ръцете си до бедрата на края на седалката, след което се преместете напред, така че дупето да е извън седалката и отпуснете тялото надолу, така че ръцете да поемат тежестта му). Когато бършете праха, свивайте диафрагмата, докато се пресягате към високите места.

Задачата: Бърсането на прах се оказва по-изморително, отколкото изглежда. Скоро вече съм задъхана - а след само една серия набирания мускулите ми пищят ужасени. 
Резултатите: Обрала съм толкова много прах, че на третата серия от лицеви опори сядам и кихам като полудяла.
Време: 38 минути
Изгорени калории: 92

Полиране на мебелите

Полирайте усилено в продължение на две минути (докато сменяте ръцете), след което спрете и направете серия от 20 подскоци с разтворени ръце и крака и една минута тичане (или бързо ходене) на място. След това се върнете към полирането! Това повишава сърдечния ви ритъм и ускорява метаболизма.

Задачата: въоръжена с домашно приготвен разтвор за полиране на мебели (три части дестилиран оцет и една част зехтин) плюс спортен сутиен и маратонки, атакувам масата за ядене и столовете, след което отупвам шкафовете и се отдавам на подскоците. В края на упражнението лицето ми е като домат, а аз дишам тежко и се къпя в пот.

Резултатите: Мебелите ми изглеждат страхотно, за разлика от мен.
Време: 51 минути
Изгорени калории: 105

Смяна на чаршафите

След толкова усилено лъскане е време за подмяна на чаршафите. Приберете корема, за да пазите кръста си от болки. На половината на подмяната на чаршафите, слезте и качете на бегом стълбите 5 пъти, за да си качите сърдечния ритъм, да изгорите малко мазнини и да повдигнете тонуса. Или просто марширувайте и тичайте на място в продължение на 2 минути.

Задачата: Ретро жените си имат предел на възможностите, така че никакви одеала или китеници. Стягането на коремните мускули все пак донякъде помага с тежките юргани.
Резултатите: Едно оправено легло, което изглежда изключително примамливо. За малко да легна в него и да не стана повече.
Време: 12 минути
Изгорени калории: 34

Чистене на прозорци

Между всеки прозорец/огледало, тренирайте коремните мускули с 20 коремни преси, 10 странични коремни преси (в които се опитвате да наклоните тялото към едното коляно) и 10 надигания назад (легнете по корем и повдигнете горната част на тялото, отпуснете главата и врата и гледайте надолу), за да тонизирате мускулите в предната част на торса.

Задачата: Кофа вода, една капачка оцет и намачкан вестник са единствените ми почистващи материали. Намествам една серия преси между две серии врати, един голям кухненски прозорец и четири огледала. За повече просто нямам сили.
Резултатите: Не съм виждала прозорците толкова чисти.
Време: 52 минути
Изгорени калории:125


Почистване на кухнята

Използвайте силни кръгообразни движения при търкането, редувайки ръцете. За да повдигнете сърдечния си тонус, пробягайте стълбището няколко пъти (справка: частта със смяната на чаршафите).

Задачата: Размазвам импровизираната почистваща паста, съставена от сода бикарбонат, вода и капка лимонов сок по зацапаните микровълнова печка и фурна и търкам бясно. Оказва се много по-трудно от бързото пръскане и изтриване с химически спрей. После ме чака същото, само че примесено с малко повече пот, за плотовете и вратите.

Резултатите: кухнята блести и ухае на свеж лимон.  
Време: 35 минути
Изгорени калории: 214

Банята

Правете глутеус мостове, след като свършите половината работа (легнете по гръб със свити колене и вдигнете дупето във въздуха, така че да се опирате на раменете и стъпалата; оберете стомаха и стегнете задника и се изтласквайте нагоре).

Задачата: Търкам керамичната мивка с половин лимон и сол и съм смаяна от резултатите. След това идват плочките под душа със сода бикарбонат и четка за фуги, плюс ваната и тоалетната - завършете с изтриване с масло от чаено дърво, за да бъдат наистина чисти. Когато клякам, за да се захвана със завесата на душа, едва се изправям.

Резултати: Главозамайващи
Време: 44 минути
Изгорени калории: 84

Окончателна равносметка

Цялото "упражнение" трае пет часа и 52 минути - и при него съм изгорила 1006 калории. В резултат на това къщата ми блести, но съм толкова скапана, че не мога да си задържа очите отворени. На следващата сутрин едва успявам да сляза по стълбите. Ким обаче също е впечатлена.

Този "домакински фитнес" по нейни изчисления (на база тегло, ръст, метаболитни нива и т.н.), е приблизителният еквивалент на едночасово тичане със скорост 15 км/ч, два часа бързо плуване или 2-3 часа баскетбол, футбол или тенис.

Нищо чудно, че бабите ни са били толкова стройни. Поддържащите форма домакини заслужават най-малкото паметник! :)

Oще: домакини  жени  калории  работа  резултат  фитнес  чистене 


Още от Животът

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 25.01.2012, 15:57

86 Диян Янков | 08.06.201210:24

отричането на утвърдилите се стандарти
е също толкова неправилно и вредно ,
колкото и силния стремеж към тях .

перфекционизма е хубаво нещо до един момент !
от там нататък и той става вреден , става като болест .
перфекционизма върши страхотна работа докато е естествен и непринуден .
после вече чувството те завладява напълно .
малко хора обаче го осъзнават .

важното е човек да е балансиран и да не залита в крайности ..
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 23.10.2010, 20:21

85 корейче | 08.06.201209:37

По принцип си права. Човек не бива да си гради самочувствието според чуждото мнение. Но аз някъде да съм казала, че самочувствието трябва да зависи от красотата? Не, казах, че даже и да си грозен, пак си човек и трябва да имаш самочувствие. Тук обсъждаме кое е красиво според нас Усмивка
Деовин така и не си каза мнението за мацките, интересно ми е дали според него те са дебели. Много щастлив
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 30.06.2011, 23:51

84 Eneya | 07.06.201223:28

корейче... не разбираш и продължаваш да плащаш данък чуждо мнение.
защо питаш тях какво харесват? в смисъл, като ти кажат списъка, ще изтичкаш да се сравниш и да работиш по точките? да не говорим, че колкото хора, толкова и предпочитания, а наред с нереалистичните стандарти, споко, все ще се намери някой да ти обяснява колко си грозна, дебела, плоска/цицеста, с огромен задник, без задник и прочие. угодия няма, пък и не може да има. въпросът е... защо изобщо ти пука? важното е да те харесва човекът, с който си, другите реално са без значение, защото твоята важност не е пропорционална на вниманието, подсвиркването и одобрителните коментари спрямо теб, нито пък наопаки.

това го пиша, защото градиш ли си самочувствието и самоуважението на тях, депресията при загубата е неминуема. да не говорим, че е супер лесно да се контролират и манипулират хора, за които е толкова важно, било то мъже или жени. а тъпото е, че като покриваш стандартите, пък те третират като публична собственост. коментират тялото ти, сякаш си стока, пипат, изграждат си мнение просто на база външния ти вид "курва/успяла е щото спи с шега/тъпа като гьон" и прочие.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 24.11.2010, 09:33

83 nakadetaka | 07.06.201217:59

хахахха, акто следим как ни ги пускат-време е за "красиви и бременни", лека Усмивка
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 13.01.2011, 14:17

82 lele male | 07.06.201217:28

и започнахте да си "го" мерите Смее се Шегувам се! Голяма скука ми е днес! А времето навън е тъй прекрасно... и ме кара на лигавщина... Отегчен Чуди се
Айде приятна вечер! Дано има нещо по-интересно за четене и коментиране утре... Усмивка
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 24.11.2010, 09:33

81 nakadetaka | 07.06.201217:17

lele male, това отдавна го казах, но към мерки премина темата Усмивка
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 13.01.2011, 14:17

80 lele male | 07.06.201215:20

Смее се Смее се Смее се Смее се Смее се
Този спор още продължавал...а най-смешното е, че жени говорят за вкусовете на мъже... Смее се
Аз пък знам, че мъжете харесват жени с излъчване. Може да е пухкавка, кьощава, дебела, слаба.. абе всякаква, но стои ли му насреща като руски танк или превзета Венера Миловска без ръце, ще я врътне като селска баница и ще я остави да си реве... като на турски сериал... Много щастлив
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 24.11.2010, 09:33

79 nakadetaka | 07.06.201214:49

Толкоз спор, а накрая ще се окаже,че всики са на едно мнение Усмивка
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 23.10.2010, 20:21

78 корейче | 07.06.201214:38

Не са с манекенски мерки, не са болезнено слаби, а са изваяни - имат всичко на точното място, с красиви извивки. Ето това имам предвид под женственост, ако някой не е разбрал Усмивка
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 24.11.2010, 09:33

77 nakadetaka | 07.06.201214:04

Харесват ми въпросните мадами и поне според мен нямат нищо общо с Бионсе и другите дебелогъзи. Тези са си баш с манекенски мерки Усмивка
   

оценка

+0 -0