Кошмарът на Китай се сбъдва - младите не искат да се женят | webcafe.bg
Webcafe

Кошмарът на Китай се сбъдва - младите не искат да се женят

webcafeLifecafe
09.08.2017, 11:15 (обновена 10.08.2017, 12:31)
китай, сватба, младоженци, азиатци

Снимка: © Getty Images

Бракът вече не е сред приоритетите на младите китайци

Един от най-големите кошмари на родителите в Китай се сбъдва - децата им не искат да се женят. Тази тенденция притеснява и семействата им, и китайското правителството.

След цяло десетилетие на бум в сключването на бракове, в Китай вече втора година се наблюдава спад в броя на сватбите. Броят на регистрираните бракове през 2015 е с 6,3% по-малко от предходната година и 9,1% по-малко в сравнение с 2013-а.

Отлагането или директният отказ от женитба в Китай е част от световната тенденция. САЩ, Западна Европа и Япония преминават през същия процес в последните години. В Тайван например възрастта за сключване на първи брак става все по-висока с всяка изминала година.

В общество като китайското, в което семейството е на първо място сред приоритетите, родителите са обезпокоени дори и от най-малкия признак, че техните деца ще останат неомъжени и без деца. Те се притесняват от прекъсване на рода и от това, че няма да има кой да се грижи за техните неомъжени деца, когато родителите им си заминат.

Традиционната в миналото практика на уредените бракове в Китай официално е незаконна от 1950-а. Въпреки това родителите в страната остават силно ангажирани с решението на децата им за брак. Много китайски майки и бащи упорито се опитват да убедят своите деца да се омъжат и ги преследват с ужасяващи разпити за личния им живот по време на празничните семейни събирания.

Подобно нещо се случва и в нещо като сбирки за сватовничество, на които родителите се събират, за да обменят информация за техните неомъжени синове и дъщери. Там те уреждат срещи "на сляпо", често без момчето и момичето въобще да са се познават.

Китайското правителство също не седи безучастно. През 2007-а Министерството на образованието публично заклеймява неомъжените жени над 27-годишна възраст, обявявайки ги за "стари моми". Властите призовават жените да снижат стандартите си при избора на партньор. Определението на властите е остро критикувано от учените и отхвърлено от младите жени.

През 2016-а правителството отменя допълнителните седем дни меден месец, които се полагат на двойки, омъжили се "късно" - след 25-годишна възраст за мъжете и след 23 - за жените. Мерките са с надеждата да подтикнат младите да сключат брак възможно най-рано и евентуално да създадат поколение веднага след това.

Държавата е особено притеснена за семейното планиране на огромния брой мъже, родени след 1970-а година след предишен аборт в семейството, които е бил защото плодът се е оказал момиче.

Броят на тези неженени мъже варира според възрастовата им група, но според данни от държавните медии на Китай, става дума за 24-33 милиона души. Освен това заради социалния си статус на неженени те се считат за заплаха за финансовата и обществена стабилност.

Мъжете без брак в Китай представляват по-голяма заплаха от жените в същата ситуация, тъй като изследванията показват, че те по-често се въвличат в криминални дейности като хазарт, проституция и трафик на хора.

Младите хора обаче следват собствените си разбирания за живота. Те нямат нищо против романтиката и интимните връзки във възрастта си между 20 и 30, но бракът вече не е приоритет за тях.

Младите китайци растат с много повече възможности в сравнение с предишните поколения. Китайците, родени през 80-те и 90-те вече имат много приоритети, които поставят над връзките, брака и децата. Много от тях работят над 44 часа седмично, което им оставя твърде малко време и енергия, която да влагат във връзка с партньор.

Други просто опитват различен начин на живот - с или без партньор до тях. Неформалното съжителство също се увеличава, а благодарение на новите технологии неангажиращият секс е по-леснодостъпен от всякога.

Освен това има купища книги, филми и сериали, които показват различен начин на живот от семейния. За младите професионалисти в Китай, които живеят в големите градове, готиният и пълноценен живот може да бъде и без половинка.

Неомъжените жени в страната не се притесняват да изкажат мнението си на висок глас. Те се противопоставят на натиска от страна на родителите си и обществото и срещу определението, че са "стари моми".

Това не означава, че жените в Китай не са привлечени от идеята за любов и брак. Много от тях в действителност желаят да се омъжат, но за тях бракът е твърде голям залог. В страна, в която равенството между половете е ограничено и дори сринато, жените срещат силна дискриминация в образованието и работата си.

През 2015-а китайското правителство премахна закона, ограничаващ семействата да имат само едно дете, но не си даде сметка за социалните политики, засягащи семействата и работодателите. По тази причина огромна част от работещите жени отказват да се възползват поради страха, че ще бъдат още по-дискриминирани на пазара на труда.

За разлика от колегите си в много части на развития свят, жените в Китай не получават никаква ефективна защита от закона в случай, че бракът им се разпадне. Те знаят, че ги очакват трудности в кариерата и нямат никакви гаранции за сигурност в бъдещето си. Тези жени имат всички основания да заменят брака с кариерата и свободата си.

Китайските държавни медии са добре запознати с отказа от брак като потенциален социален проблем, въпреки че насочват по-голямата част от вниманието си към неженените мъже, които не могат да "упражнят правото си" да се сдобият със съпруга. Усилията, които мъжете все по-често срещат, се приписват и на повишаващите се искания на жените за повече пари, които семейството на мъжа плаща при сватбата.

Все по-голямото икономическо неравенство и съотношението между половете в Китай също поставят трудности пред младите китайци. Идеите за подобрение на ситуацията стигат дори до предложения за полиандрия - разрешение една жена да има повече от един съпруг.

Все още обаче липсва дискусия какво би спомогнало жените да не се сблъскват със "стъклен таван" на работното си място или с несигурността след потенциален развод. Има по-добър шанс младите да бъдат привлечени от идеята да сключат брак, ако бъдат оставени сами да решават съдбата си, ако се създаде по-благоприятна работна среда и, не на последно място, ако правата на жените бъдат обезпечени от китайското правителство.

Oще: брак  китай  китайци  късен брак  млади  млади жени  млади мъже  младоженец  младоженка  не искам да се женя  не искам да се омъжвам  ранен брак  сватба  сватовници  стара мома  стар ерген 


Още от Животът

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 04.05.2014, 00:32

2 МарКом | 12.08.201717:27

хахахахаха - яко , майка-следовател!
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 08.07.2015, 15:05

1 e-mil | 10.08.201710:14

"Много китайски майки и бащи... преследват с ужасяващи разпити за личния им живот по време на празничните семейни събирания."

Че това всички майки го правят. По цял свят. При това с изключително изкусни методи за разпит. Аз ако бях политик щях да уволня всички мъже следователи и на тяхно място щях да назнача само майки.
   

оценка

+0 -0

Най-коментирани