Послепис: Не те обичам... | webcafe.bg
Webcafe

Послепис: Не те обичам...

webcafeLifecafe, по Psiloveyou
09.01.2018, 16:15 (обновена 12.01.2018, 11:12)
двойка

Кои са признаците, че връзката ви няма да сработи?

Не всяка връзка е продиктувана от истинска любов и не на всички отношения е писано да просъществуват. Понякоа просто човек изпада в самозаблуди, защото се чувства сравнително удобно с партньора си и нещата вървят без особени сътресения. Но това далеч не е любов.

Има ли начин да разберем със сигурност, че не обичаме някого, въпреки самозаблудите, че е точно обратното? Да, ако правилно разчетете знаците.

Ето няколко съвета как да откриете, че при вас всъщност послеписът е "НЕ те обичам..."

Спадовете във връзката ви

Не мислете за върховите моменти във вашите отношения. Дори не говорете с никого за тях - нито с партньора си, нито с най-добрите си приятели. Всички изпитват възторг от емоционалните пикове във връзката си и биха искали да ги нарекат "любов", особено когато всичко още е в началото си.

Но така лесно можете да се заблудите, дори и през това време да се кълнете, че този път ще е различно. Любовта никога не е във върховете, тя си проличава в спадовете. Как се чувствате вътрешно, когато усещате, че нещата се влошават? Какво ви казва мозъкът ви, ако нещо се обърка ужасно?

Не е задължително веднага да се вслушате в първите мисли, минали през ума ви, но със сигурност трябва да им обърнете внимание. Защото любовта не е "око за око, зъб за зъб", само защото сте се скарали. Тя е обединение на силите и търсене на начини връзката ви да сработи. Ако първата ви реакция е желание да забиете един шамар или направо да си тръгнете - това не е любов.

Чувства

Научете се да не говорите за любовта с термини, които изразяват изцяло емоции - пристрастеност, обсебване или "не мога да живея без...". Говорете за чувства колкото си искате, те са прекрасна част от човешкия живот и именно там е тръпката. Само че проумейте, че любовта е и избор, активно решение да сте с някого и серия от инвестиции и усилия за този някого. Проблемът с дефинирането на любовта само като "чувство" може да ви изиграе лоша шега, когато един ден се събудите с мисълта "вече не се чувствам така".

Усещането за самота

Не просто за кратко - това се случва на всеки. Не и като резултат от депресивно състояние, а като пасивното чувство, че не усещаш нищо. Това е различно от усещането, че двамата се отдалечавате един от друг. Може да ви е грижа за този човек, но въпреки това да ви е самотно всеки път, в който се съберете с него. А ако не можете да почувствате, че имате контакт, тази връзка никога няма да потръгне.

Понякога, особено когато сте по-млади, е лесно да се съберете с някого и да си мислите, че любовта трябва да изглежда точно така. Но в един момент изведнъж осъзнавате, че се чувствате самотни. Веднъж когато ви мине подобна мисъл, няма как да не й обръщате внимание повече.

Разбирането за "химия"

Щом става въпрос за човешки взаимоотношения, понятието "химия" е трудно за обяснение, само че няма как да не бъде включено в един списък заедно с приятелство, пълноценни разговори с отсрещната страна и силна духовна връзка. Но ако всеки път се връщате към партньора си, само защото има някакъв набор от качества, най-вероятно връзката ви е пред разпад.

Разговорите с партньора

Възможно е да ги причислите към "химията" или не, но както и да си ги обяснявате - те са изключително важни. Възможно е да се срещате с някого, който е интелигентен и умен, но при всеки опит за диалог мненията ви да се разминават диаметрално. Както и да прекарате години наред така - мислейки си, че няма проблем, че всеки прави жертви в името на любовта.

Само че има двойки, които викат за различни спортни отбори и въпреки това могат да проведат важните за тях разговори. От друга страна, ако споделите най-ценните си мисли или най-абстрактните въпроси, за които се сещате, и получите отговор като "Това е положението", трябва да имате повече от едно на ум.

Празнуването

Когато имате повод за личен празник - повишение, спечелена сделка, напуснали сте работа, която мразите - трябва да имате срещу себе си партньор, който няма да реагира на новината така, сякаш сте му казали, че сте купили мляко на път за вкъщи.

Смърт

Горните думи се отнасят и за случаите на смърт в семейството. Прегръдка, ако плачете, или предложение за разпределяне на задачите (и действителното им извършване) са достатъчни признаци, че партньорът ви държи на вас. Но ако той/ тя не се въздържа от неуместни шеги или иска похвала, само защото е поръчал цветя - това не е добър знак. Звучи странно, но е учудващо колко много хора се провалят по този параграф.

Ако ваш близък е починал, а половинката ви като че ли дори не забелязва, най-вредното нещо, което можете да си причините, е да си мислите "Може би просто трябваше да му кажа...". Далеч по-важно е да преоцените стандартите си за базово човешко благоприличие.

Удоволствие

Ако си мислите, че обичате някого, защото е красив или ви кара да се чувствате добре, или нещо друго, което ви доставя удоволствие, то трябва да осъзнаете - това не е любов. Това не означава, че не можете наистина да го/ я обичате, но удоволствието, което ви доставят (или обратното - вие доставяте), не може да бъде здрава основа на връзка.

Привързване

Просто препорочетете този текст. Зрялата любов се основава на здравословно не-привързване.

Претенции

Всъщност е странно как някой може да сметне за романтично думите "Ще се оженя за теб" или "Ще имам деца от теб" само дни, след като сте се запознали. Не е ли шантаво? Някой идва при вас и ви казва "Ще се оженя за теб", а вие дори нямате право на отговор. Това не е нито симпатично, нито романтично. Всъщност, ако намирате това за романтично, трябва сериозно да преосмислите емоционалните си граници.

Въпреки това не може да се постави напълно точна граница къде свършва любовта и започва притежанието. Но всеки усеща сам за себе си, когато нещата се подредят по правилния за него начин.

Страх

Страхът и любовта не могат да съществуват едновременно. Ако непрекъснато се чувствате тревожно от идеята да скъсате и/ или да останете сами, това не е любов.

Oще: взаимоотношения  връзка  връзки  любов  отношения  разбирателство  романтика  романтична връзка  човешки взаимоотношения 


Още от Животът

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.