До края на годината на чуждестранните туристи в Холандия ще бъде забранено да купуват канабис | webcafe.bg
Webcafe

Марихуана - само за холандци

Lifecafe
28.05.2011, 12:10 (обновена 29.05.2011, 10:19)
трева

Снимка: © Getty Images

Зад прозорците на касата, работниците все още режат хашиша с голям кухненски нож, но продажбите се отчитат на компютризирани касови апарати

До края на годината на чуждестранните туристи в Холандия ще бъде забранено да купуват канабис, обяви правителството на страната вчера. На холандците също ще бъдат наложени ограничения при покупка на дрогата.

Страната е известна с най-либералното си законодателство в Европа, което позволява на чужденци и местни граждани да купуват "мека дрога" от т. нар. кофи-шопове - сега обаче те намаляват, а

правилата се увеличават

Социологическите изследвания от м.г. показват, че повечето холандци смятат, че кофи-шоповете би трябвало да съществуват, но ако в Холандия някога е имало над 1500 такива магазина, миналото лято те бяха около 700 - и с всяка година броят им спада.

Според Никол Малсте, професор в университета в Тилбург, автор на книга по темата, "Бавно и постепенно те са затваряни чрез въвеждането на нови и нови правила".

С подкрепата на крайнодясната антиимигрантска Партия на свободата на Геерт Вилдерс коалиционното правителство възнамерява да ограничи наркотуризма в рамките на национална програма за здравеопазване и борба с престъпността. Според бъдещите правила само постоянно пребиваващи в Холандия лица ще могат да се записват като клиенти на магазините за канабис.

Членството ще бъде най-малко за една година и всеки магазин трябва да има до 1500 клиенти в списъка, съобщиха от министерството на правосъдието.

Новата политика ще бъде приложена в южните холандски провинции Лимбург, Зелант и Северен Брабант до края на тази година, а през следващата - в цялата страна.

Властите в Амстердам, където има около 220 "магазина за кафе", вече са започнали да затварят някои от тях в квартала с червените фенери.

Още преди две години пък два малки холандски града - Розендал и Берген оп Зом, решиха да затворят всичките си кофи-шопове, след като проучванията показаха, че повечето от клиентите им са чужденци.

Маастрихт спечели една от първите битки

Гранични холандски градове като Маастрихт и Тернойзен, които са на малко разстояние с кола от Белгия, Франиця и Германия и са се превърнали в местни центрове за снабдяване с наркотици, вече ограничават продажбата на марихуана на чужденци.

Герд Леерс, кмет на Маастрихт от осем години, е смятал за не толкова вероятно да се забрани продажбата на наркотици на чужденци, но още миналата година Маастрихт спечели една от първите битки. Ив Бот от Съда на европейските общности издаде решение, според което "наркотиците, включително канабисът, не са стоки като останалите - и продажбата им не се ползва със свободите на движение, гарантирани от европейското законодателство."

Леерс определи решението като "насърчително".

Една от причините: Престъпността расте

Според статистика от миналото лято нивото на престъпност в Маастрихт е три пъти по-високо от други холандски градове с подобни размери, разположени по-далеч от границата.

"Хората пристигат с колите си и вдигат шум, но най-лошото е, че тази огромна група, е толкова привлекателна цел за престъпниците, които желаят да продават собствена, твърда дрога - и те вече също са тук", коментира Леерс.

В последните години престъпността в Маастрихт, град с павирани улички и средновековни сгради, включва престрелка на магистралата с участието на български наемен убиец, натоварен със задачата да убие конкурентен производител на дрога.

Проблем със задната вратичка

Около това се върти голяма част от престъпността, свързана с кофи-шоповете: правителството регулира това, което става в тях, но никога не е легализирало или регулирало начина, по който магазините се снабдяват с дрогата, която продават.

В последните години огромните количества продажби, които се дължат на чужденците, пораждат цяла индустрия на отглеждане на канабис и други наркотици в Холандия.

По оценката на някои източници това вече е бизнес с годишни доходи около $2 млрд., голяма част от който е свързан с организирана престъпност и пране на пари, твърдят експерти.

Дали това е дискриминация срещу другите граждани на ЕС

Според Джон Декерс, говорител на асоциацията на притежателите на кофи-шопове в Маастрихт, подобна мярка "е дискриминация срещу другите граждани на ЕС."

Защитниците на легализираните продажби и собствениците на кофи-шопове твърдят, че опитите за ограничаване на достъпа на чужденци само ще ги насърчават да купуват дрогата незаконно на улиците. Също така те казват, че кофи-шоповете имат други преимущества: те плащат 450 млн. евро годишно като данъци и осигуряват хиляди работни места.

Oще: забрана  марихуана  холандия  чужденци 


Още от Животът

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 12.10.2010, 11:52

9 Dimitar Stamboliyski | 30.05.201116:00

Най-накрая се усетиха. То не можеш нормално да се разходиш около Нюмаркт, от'секъде "Дрогз?", "Стъф?", "Миста Лона уийд?" и требе а си мноог нахален за да те оставят трайно намира...
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 31.01.2011, 11:28

8 TheSpider | 30.05.201111:47

Някой ден може и да има, но България сигурно ще е последна Тъжен
Но в никакъв случай не бива да се легализира напълно, все пак това си е наркотик, който не е шега работа. Най-добре е да бъде декриминализиран и да не се води криминално престъпление да имаш една цигарка.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 16.11.2010, 13:34

7 xtrm | 30.05.201111:05

Прости хора... Можеха толкова елегантно да ги извъртят нещата, че "хем вълка да е сит, хем агнето да е цяло". Можеха да регулират и процеса по отглеждане - да се издадат сертификати на няколко фирми, дори може да има и държавно участие в тях (под предтекст за правене на опити с марихуана за медицински цели).
Сега ако затворят кофи шоповете или ако забранят продажбата на чужденци, поне с 30-40% ще падне потока на турсити и ще ги питам тогава дали пак така мислят...
Иначе е време за легализация на ниво ЕС, а защо не и на глобално. Щом и самия чичко Сорос започна да говори на тази тема, значи има някакво движение и можем да очакваме промени в близките години. Той знаем, че празни приказки не обича да говори. Намига
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 01.11.2010, 16:52

6 Thea Atanasova | 29.05.201117:41

Е те ми убиха всякакво желание да ходя до Холандия на екскурзия... Смее се
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 04.11.2010, 13:42

5 Mile Manolov | 29.05.201116:14

Десните ще затрият накрая не само кофи-тата. Съвсем скоро май ще приключи и експеримента с "демокрацията". Да дадеш право на глас на милиони идиоти.. не е добра идея Усмивка
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 01.02.2011, 13:04

4 Misho1944 | 28.05.201121:11

Подкрепете българското България! България! България!
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 02.07.2010, 22:56

3 garo | 28.05.201120:21

тая европа става все по-лицемерна, за какво ми е... кофи шоповете просто май създават нова ниша в трафика и не е изгодно някому, аман от монополизъм
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 09.03.2011, 10:49

2 Rodrigo Diaz de Vivar | 28.05.201117:52

Направо ми се къса сърцето, че бедните туристи няма да могат да пушат канабис в Холандия.
Мъка, мъка ...
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 11.05.2011, 21:10

1 Ex Fenerium | 28.05.201114:04

Лоша работа...
   

оценка

+0 -0