Наречена Khan Shatyr и описана като "най-голямата шатра в света", сградата току-що бе завършена и превърната в марка на младата и амбициозна столицата на Казахстан. | webcafe.bg
Webcafe

Фостър вдигна шатра за президента на Казахстан

Lifecafe
07.07.2010, 12:33 (обновена 07.07.2010, 17:42)
астана

Астана е разположена далеч в северните казахстански степи, където през зимата температурата пада до минус 40 градуса, а откъм Сибир нахлуват ледени виелици.

Луксозна шатра, която побира 20 000 души, е новата архитектурна гордост на втората най-студена столица в света (след Улан Батор) Астана.

Високата сто метра Ханска шатра, описана като "най-голямата в света", има амбициите да стане марка на столицата на Казахстан.

Откриването й беше на 6 юли, в чест  на 70-ата годишнина на президента на азиатската страна Нурсултан Назaрбаев.

Като в тропиците

Шатрата представлява комплекс с плувни басейни, плажове, водопади, ботаническа градина, а жителите на града могат да се почувстват като на разходква в тропиците, дори когато навън температурите паднат до минус 40 градуса.

В най-горната зона на Ханската шатра има закрит "плаж", водни пързалки, машина за изкуствени вълни и тропически градини. В по-ниските зони на комплекса има монорелсов път, малък атракционен парк и търговски комплекс

Покривът от пластмаса пропуска светлината, но е изключително устойчив на атмосферните влияния, казва ръководителят на проекта Дейвид Нелсън.

Ръката зад футуристичната Ханска шатра е от висок клас -

на британския архитект Норман Фостър. Прозрачна шатра е закрепена върху структура от метални въжета, разработена от британската фирма "Бюро Хаполд". За да построи новата сграда, "Фостър и партньори" обучи над 400 турски алпинисти, които работиха на височина от 150 метра при силен вятър и студ.

Новоиздигнатата шатра е сред последните творения, които променят облика на Астана, откакто през 1997 г. Назърбаев направи града новата столица на централноазиатската страна. Започна и кампания за привличане на местния бизнес и населението на старата столица Алма Ати, която е на повече от 1000 км на юг и с много по-умерен климат.

Астана е разположена далеч в северните казахстански степи, където през зимата температурата пада до минус 40 градуса, а откъм Сибир нахлуват ледени виелици.

Назърбаев обаче реши да премести административния център на държавата в нейното географско сърце, за да съживи по-ефективно и бързо икономиката й. Така той отдалечи столицата и от  Китай и рисковите сеизмични райони.

До този момент в Астана са вложени над 10 милиарда евро.

От момента на обявяването му за столица населението на града се увеличава бързо - прогнозите са, че 750-те хиляди жители ще станат 1.2 милиона през 2030 г.

Средната възраст на населението е 30 години, което е добър показател за град, който се преобразява непрекъснато и е в състояние да осигури заетост и заплати от порядъка на 600-700 евро на месец.

Работниците са предимно от Узбекистан, където заплатите са само една четвърт от тези в Астана. Заради високите наеми обаче и за да могат да изпращат по-голяма част от заплатите си у дома, работниците са принудени да живеят в подобни на гета квартали.

В ход е кампания с фотографии за привличане на чуждестранни посетители, а някои от монументите в града вече носят провокативни прякори. Кулата Байтерек, заради своята особена форма - голям цилиндричен контейнер, на чийто връх има огромна сфера, е известна като "Chupa-Chupa", а две симетрични, събиращи се във върховете си кули, носят името на популярна марка руски цигари.

За изграждането на новата опера с 1200 места, Назарбаев ще привлече водещи италиански архитекти.  

Айтекин Гултекин, президент на турската строителна фирма "Сембол", построила много от сградите в казахстанската столица, казва, че Астана започва да прилича на Дубай, защото е бързоразвиващ се град. "Разликата е само в това, че в Астана е прекалено студено, а в Дубай е прекалено топло", казва Гултекин, чиято фирма е строила хотел на дубайския изкуствен полуостров с формата на палма.

Oще: архитектура  астана  казахстан 


Още от Животът

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани