Светите графити | webcafe.bg
Webcafe

Светите графити

Lifecafe, по BBC Magazine, Republica
27.02.2013, 17:40 (обновена 01.03.2013, 14:41)
графитарски стенопис

Така изглежда куполът на църквата "Санта Еулалия" в Оспиталет де Лобрегат, близо до Барселона

Графитите преобразиха градската култура, но това не е достатъчно - вече са пуснати на свобода и в места, където най-малко очакваме. Представете си библейски сцени с пъстри графити. В околностите на Барселона вече правят разликата.

Испанският майстор Raul Sanchez Araque, известен още като "House", има богато творчество. Рисувал е пред секс магазини и по безбройни училищни дворове и стени. Както за пари, така и за удоволствие. Сигурно е бил доста изненадан, когато го е наел... католически свещеник.

Могат ли той, "House", и приятелят му Руди да изрисуват стенописите на църква? С графити? Защо не. И опитът е повече от успешен.

В повечето каталунски църкви вътрешната декорация е повече от аскетична. Цветовете по стените са блудкави, изключвайки статуите на Исус Христос и Дева Мария. Но дори и те са семпли.

За да скъса със сухия облик на храма, в който служи, отец Рамон Бор решава да заложи на различен облик на купола. "Въпреки че пресата е скандализирана от графитите, за мен те са просто една артистична техника", казва Божият служител. Има и практическа страна, особено когато стане дума за заплащане.

За десет дни двамата разливат топли и ярки цветове в храма - точно преди планирана сватба. Свещеникът не искат прекалена пъстрота, но в последствие се разколебал и приел предизвикателството, решен да привлече повече вярващи в църквата. Куполът грейнал.

Тук не става дума за улично изкуство, а за страхотна комбинация между религия и авангардна техника на изпълнение. Графитаджиите били задължени от отеца да проучат внимателно стила на Романтизма, когато е създадена църквата и чийто почитател е отец Бор. Открил "House" по интернет - колко лесно и просто.

34-годишният House се занимава постоянно с рисуване срещу заплащане. „Личните" си графити излива по стените на Аликанте, където живее. За последните творби, макар че са му най-присърце, художникът е арестуван на няколко пъти.

Казва, че не е религиозен в традиционния смисъл на думата. „Дори да не вярваш в Бог, може да вярваш в доброто у хората", убеден е той.

Oще: house  арт  барселено  графити  християнство  църква 


Още от Животът

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани