Мултиетническата съкровищница за манекенки в Южна Бразилия | webcafe.bg
Webcafe

Германец + италианка = топмодел в Бразилия

Lifecafe , По NY Times
09.06.2010, 12:11 (обновена 09.06.2010, 16:10)

1 от 3 снимки Назад Напред

алесандра амброзио

Една година преди да открие Жизел Бюндхен, Стейн открива 12-годишната тогава Алесандра Амброзио, която в момента е един от най-известните и сексапилни ангели на Victoria's Secret. Бразилката Адриана Лима (на третата снимка)е на четвърто място в класацията на "Форбс" за най-добре платените модели в света.

Преди да отпътува с лъскавия си розов SUV, за да надникне в училищните дворове и молове в Южна Бразилия, Алисън Чорнак преглежда някои книги, карти и уебсайтове, за да проучи етническия състав на различните градове и да добие представа конкретно за хората от европейски произход.

Целта, според Чорнак и според повечето "откриватели на модели", е да се определи правилната генетична комбинация, която гарантира международен успех на един бразилски модел.

Немска и италианска кръв, плюс „стръкче" славянски корен - именно тази комбинация, казват специалистите по женска красота, „произвежда" високи и слаби момичета, с прави коси, светли кожи и светли очи.

Точно такива момичета Бразилия изнася с голям успех по модните подиуми на Ню Йорк, Милано и Париж.

Но от 1994 г. насам, когато Жизел Бюндхен, най-високо платеният модел в света, е била открита в едно градче в идеалната зона за намиране на модели - Рио Гранде до Сул, ситуацията в Бразилия се е променила.

Днес, независимо от красотата на Жизел, която се котира еднакво добре и в Бразили, и в чужбина, бразилските жени са предимно с тъмна кожа.

Това предизвика дебат за генетичните особености на бразилското общество и за това как те трябва да бъдат представени на света.

В него се включи и прокоратурата, която трябваше да следи за дискриминация по време на "Седмицата на модата" в Сао Пауло - най-важното модно събитие в страната. Условието беше броят на моделите от африкански произход или туземките да не е под 10% от общия брой на дефилиращите момичета.

Въпреки тези промени обаче, днес модните скаути продължават да търсят най-добрите модели сред малките ферми в Рио Гранде до Сул - щат, колонизиран в миналото от германци и италианци, чието население се равнява на 1/20 от населението на цялата страна.

Черно и бяло

Според "модните разузнавачи" в повече от 70 на 100 от случаите бразилските модели са родом от трите най-южни щата на страната. Но това всъщност не отразява мултиетническото разнообразие на Бразилия, където повече от половината от населението не е бяло.

И докато страниците на големите модни списания показват пълната гама от местни красавици, редувайки бели модели с тъмнокожи момичета, на модния подиум - истинският тест за това дали един модел има потенциал да успее в чужбина, завесата пред различността пада рязко.

Проверките на прокуроратурата в Сао Пауло, които трябваше да установят дали по време на Седмица на модата е имало дискриминация, показват, че само 28 от 1128 модели участвали в модното събитие през последните две години са били тъмнокожи.

Този факт подчертава несъответствието между това, което мнозина бразилци считат за „хубаво" и типа красотата, която страната изнася за чужбина. И докато тъмнокожите актриси Жулиана Паес и Камила Питанга са смятани от сънародниците си за едни от най-сексапилните жени, в чужбина се толерира красотата на Бюндхен и на други модели с подобна визия от Южна Бразилия.

Затова някои "откриватели на модели" колебливо започват да проучват райони, в които живее по-малка част от "бялото" население на страната, а бразилският стилист Уолтър Родригес дори представи колекцията си по време на Седмицата на модата в Рио върху телата на 25 тъмнокожи манекенки...

И все пак скаутите продължават да посвещават по-голяма част от времето си в търсене на следващата Жизел. Техният отговор в защита на обвиненията в дискриминация е: „Тази тенденция се продава най-добре".

Дилсън Стейн, който открива Бюндхен, когато тя е само на 13, дефинира Рио Гранде до Сул като съкровищница, в която могат да се намерят най-красивите момичета с потенциал за модели.

Една година преди да открие Бюндхен, чиито родители са от немски произход, Стейн открива 12-годишната тогава Алесандра Амброзио, която в момента е един от най-известните и сексапилни ангели на Victoria's Secret.

Не всички красавици успяват да прекрачат прага от селото към града

Търсенето на нови таланти за модния подиум днес е поверен главно на по-млади "разузнавачи", като Чорнак. С пъргавината на котарак, той изскача от колата си, за да догони някое високо момиче, чиято красота напира под широките и дрехи. "Мислила ли сте някога да станете модел?", пита я той.

Чорнак се спира на една малка тютюнева плантация, за да посети Мишел Мюрер - 16-годишна бразилка със сини очи, която е забелязал, докато е отивала на учлище с велосипеда си.

Първия път, когато отива в Сао Пауло, момичето - прекалено срамежливо и резервирано за подобна професия, започва да плаче неутешимо. Издържа само шест дни преди Чорнак да я върне вкъщи.

Чорнак предупреждава момичето да използва слънцезащитни продукти, докато работи на полето, и да внимава какво яде.

Следва втори опит за износа на Мишел в Сао Пауло, при условие че Мишел може да вземе и майка си - жена от немски произход - която никога преди това не е напускала малкия град. Малко преди това, баща й, изпълнен с гордост, записва Мишел на курс по английски език, в случай, че й се наложи да пътува в чужбина.

"Искам да им осигуря по-добър живот", казва за родителите си Мишел през сълзи, но не издържа.

При третото й посещение в Сао Пауло Чорнак я настанява в тристаен апартамент заедно с 11 други момичета. 15 дни преди Седмица на модата в Сао Паоло, Мишел си събира багажа и си тръгва.

"Много съм разочарован, че Мишел заряза всичко. Инвестирах много в нея", заключва Чорнак и отново се качва на розовия си SUV.

Oще: бразилия  жизел бюндхен  седмица на модата  топмодели 


Още от Животът

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани