Хипермаркети за секс | webcafe.bg
Webcafe

Хипермаркети за секс

Webcafe.bg, по Global Post
27.11.2013, 19:05 (обновена 29.11.2013, 07:56)
Проститутка

Снимка: © Getty Images

"За" и "против" най-древната професия в Германия

Върволица от коли преминава през натоварено берлинско кръстовище при площад „Нолендорф", докато млади проститутки с прилепнали шорти и високи токчета махат на шофьорите, пушат цигари или говорят по мобилните си телефони. Тръгнали от Румъния, Унгария и България, малко от тях говорят английски, но всички знаят защо са в Германия.

„Уличната проституция тук е легална. Правя това, защото трябва да изпращам пари на семейството ми", казва висока стройна унгарка.

Индустрия в подем

Десетилетие, след като Германия прие изключително либерално законодателство, с което легализира големите публични домове и даде на проститутките трудови права, бизнесът процъфтява. Според самите сексуални работници, работата им е по-безопасна и с по-малко преки рискове за здравето в сравнение с когато и да било.

Сега обаче една изненадваща кампания, водена от най-изявената немска феминистка дава нови сили на дългогодишните врагове на най-старата професия. Те смятат, че законовите промени са превърнали Берлин и ред други места в хипермаркети за секс с размерите на градове.

„Проституцията вече не се извършва само през нощта, това е целодневна дейност", смята Моника Там, общински съветник в район „Темпелхоф-Шьонеберг", където се намира и „Нолендорф". „Наблизо има детски градини и площадки за игра. През лятото проститутките водят там клиентите си, за да... ами... за да изпълнят задълженията си", допълва Там, която е член на Християндемократическия съюз на Ангела Меркел.

Тя се бори срещу проституцията отдавна, но до неотдавна медиите почти напълно я бяха забравили. Сега Моника Там с гордост заявява, че вестници я търсят за интервюта всеки ден. Това е с помощта на нова кампания, водена от Алис Шварцер - основател и редактор на женското списание „Ема" и може би най-бележитата феминистка в Германия.

„Преди 20 години, германските мъже трябваше да пътуват в чужбина, за да сбъдват тайните си фантазии. С помощта на реформата от 2002 г., Германия е секс рай за чужденци", обявява Шварцер. Броят на проститутките в Германия се е удвоил (ако не и повече) от началото на новия век, като вече жриците са над 400 000. Според феминистката, това е пряк резултат от трафика на хора и сексуалната експлоатация.

Свобода или експлоатация

Алис Шварцер предлага в Германия да се въведе скандинавският модел, в който да продаваш тялото си е законно, но полицията има право да арестува, глобява и т.н. всеки клиент. Според други обаче ефектът от проведената през 2002 г. реформа не е толкова ясен.

Макар проучвания и преки наблюдения да показват, че около две трети от проститутките в Германия са чужденки (основно от Източна Европа), случаите на трафик на плът са намалели с една трета между 2001 г. и 2011 г. Това - по полицейски данни. Представителите на организираната секс индустрия твърдят, че нямат нищо общо с насилствената проституция.

Според тях, връщането на старите правила ще накаже невинните и ще остави хиляди жени без достъп до медицинско обслужване и други социални придобивки. „Най-големият правен проблем в момента са заплахите за въвеждането на по-строги закони с повече контрол. Това означава повече нелегални хора и места и по-малка безопасност за всички", коментира Алекса Мюлер, проститутка и член на съществуващата вече 30 години група за взаимопомощ „Хидра".

Рязка промяна

Макар самата проституция да е разрешена в Германия от над век, нейното „промотиране" беше престъпление до 2002 г., а самото плащане на пари за секс се разглеждаше като неморален акт. Това означаваше, че проститутките не можеха да очакват помощ от полицията в случай, че клиент откаже да плати, нито закрила от съда, ако хазяинът реши да я изгони. Лицензите на барове и хотели биваха отнемани, ако се докаже, че на тяхна територия се практикува най-древната професия.

На всичко това беше сложен край с общите усилия на зелените и социалдемократите. Идеята им беше жените да бъдат предпазени от експлоатация, но също така и да бъдат принудени да плащат данъци.

Според политически ангажираните труженички, законът е успял и в двете, като борбата с трафика на хора трябва да става по друг начин - не чрез налагането на по-консервативния скандинавски модел.

От полицията обаче са на мнение, че законодателството за проституцията е прекалено зависимо от правата, които са дадени на сексуалните работници. Например, специалният режим за лицензиране на публични домове, който щеше да даде възможност на властите да се борят по-ефективно с експлоатацията, така и не беше въведен. В много федерални провинции полицията загуби и правото си да проверява обектите без съдебно разрешение.

„Не мога да кажа дали законът щеше да изпъди трафикантите, ако беше напълно въведен", коментира Хейке Рудат, ветеран в берлински отдел за борба с порока. Тя допълва, че от гледна точка на полицията, законът е по-скоро неуспешен.

Работа като всяка друга

Подобни гледни точки, очаквано, не се споделят от самите проститутки, които с новите правила могат да си позволят съвсем приличен живот на граждани от средната класа. Сред тях е 40-годишната образована Ундине де Ривиере от Хамбург. Тя е в „бранша" от 20 години, има дом и семейство, а също и пари в пенсионен фонд.

„Най-възрастната ми колежка, която още работи, е на около 75 г. Ние остаряваме с клиентите си - не всеки мъж иска да си легне с момиче, което може да му е внучка", казва тя.

На вървежната ул."Ораниенбургер", проститутките са със скъпи кожени бюстиета и ботуши. Изглеждат по-богати и по-здрави от имигрантките на пл. „Нолендорф". Една млада дама с хубав английски казва, че всички са на улицата по свой избор. „Работим без сутеньори и затова имаме по 3-4 клиенти на вечер. Всички тук сме германки, затова сме проститутки от висок клас".

Oще: германия  проститутки  проституция  секс  сексуална експлоатация  трафик на хора  феминизъм 


Още от Животът

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани