Силата на пчелната отрова | webcafe.bg
Webcafe

Силата на пчелната отрова

Lifecafe
08.01.2013, 11:25 (обновена 08.01.2013, 12:43)
пчела

Пчелната отрова е изключително силна. Равнява се по сила само на змийската и тази на скорпиона

Лечението с пчелна отрова е известно още в Древен Египет, Индия, Китай и Гърция. В началото на ХХ в. този продукт е използван за лечение на редица заболявания от френски, австрийски, руски и американски лекари. Ужилването от пчели се е използвало в народната медицина и на много други европейски страни.

След 1930 г. започнали да се произвеждат препарати от пчелна отрова, при които са отстранени страничните ефекти от прякото ужилване.

Направените от учени проучвания показват, че пчелната отрова притежава много полезни свойства и лечебни ефекти.

Това дава основание днес тя да се смята за чудо на природата. Пчелната отвора притежава противовъзпалителни и обезболяващи свойства, понижава съдържанието на холестерол в кръвта, способства за лечението на атеросклерозата и много други.

Какво представлява пчелната отрова?

Пчелната отрова се секретира от две жлези, разположени в жилоносен апарат в края на коремчето на пчелите. Жилото е защитен орган на пчелите. Развито е само при пчелите работнички и при майката.

Биологичното предназначение на пчелната отрова е да защитава пчелното семейство от врагове, неприятели и вредители.

Освен за унищожаване или за прогонването им, отровата е предназначена и да предизвиква "алармена реакция", в резултат на която се повишава агресивността на пчелите. Тази реакция се предизвиква от т.нар. "алармени феромони", които се съдържат в отровата. Медоносните пчели започват да отделят отровата на 6-7 дневна възраст, но най-голямо количество се продуцира от 10-18-дневните пчели.

Пчелната отрова е изключително силна. Равнява се по сила само на змийската и тази на скорпиона.

Предназначена е за защитно средство срещу нападатели на хранителните запаси на пчелите и на самите пчели.

Отровни дози за човека са 200-300 еднократни ужилвания, а умъртвяващата доза е от 1000 нагоре. Получена в малки дози, пчелната отвора стимулира имунната система и помага за повишаване на защитните сили на организма.

За лечение с пчелна отрова се използват различни начини на приложение и лекарствени форми. Най-старият начин се състои в непосредствено вкарване на отровата в тялото на болния чрез пчелни ужилвания. Редица препарати с отрова са предназначени за вътрешно или подкожно приложение.

При лечение с методите на рефлексотерапията пчелите се поставят на същите точки, както и при иглотерапията. Разликата е, че ефективността на пчелните ужилвания е по-голяма. Освен това, жилото е абсолютно стерилно.

Отровата убива моментално всички микроби. Пчелата жили един път и не може да бъде преносител на заболявания. Спиртните напитки разлагат пчелната отрова, затова по време на лечението не трябва да се употребяват.

Въпреки неоспоримите лечебни ефекти на пчелната отрова, с ужилванията трябва да се внимава.

Те са особено опасни при алергични хора, но и при напълно здравите ужилване по езика, небцето, шията или глътката може да има фатални последици. Ето защо терапията с пчелна отрова трябва да се провежда под лекарски контрол.


Още от Животът

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 12.10.2010, 11:52

2 Dimitar Stamboliyski | 09.01.201307:56

То, май, за отвори повече идеше реч Смее се
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 14.09.2011, 21:56

1 deowin | 09.01.201300:23

Единствената полза от пчелната отрва за имунната система е изграждането на имунитет към.. пчелната отрова. Доста интуитивно.
Статията като цяло съдържа купчина проверяемо и доказуемо неверни и преувеличени твърдения, комбинирани с няколко верни, за да се създаде невярната представа за научна достоверност.
   

оценка

+2 -0

Най-коментирани