Интервю с екохолик | webcafe.bg
Webcafe

Интервю с екохолик

Lifecafe
03.05.2012, 15:11 (обновена 12.05.2012, 09:36)
ягода, жена

Снимка: © Getty Images

Нашите прадеди са били загрижени за околната среда, преди дори думата "зелено" да придобие нов смисъл

Адрия Васил не се е качила на трибуна да проповядва каузата си. Тя удобно се е настанила в своя стол и си посръбва вегетарианска супа. Журналист в канадското списание NOW, 36-годишната Васил наскоро публикува своя пътеводител за природните ресурси, наречен "Екохолично тяло". Подразбира се, че тя постоянно носи органични дрехи, естествен блясък за устни, огърлица, направена от изрезки от паркет и фънки лилави ботуши с рециклирани гумени подметки, макар и да разбира, че личността й на еко-боец може да се стори отблъскваща за някои хора. Точно заради това тя е един оксиморон: фанатик, който може да се шегува със себе си.

В интервю с нея тя разговаря за фталатните естери, половинчатия веганизъм и това дали нейният екохолизъм се отразява на връзките й.

Родена ли си "зелена"?

"Имам напълно не-екохолично минало. Отгледана съм в Квебек - предимно в Монреал. Баща ми беше управител на магазин от веригата McDonald's. Любимото ми нещо беше да отида там и да си поръчам толкова шоколадови сладоледи, колкото можех да погълна. По това време се хранехме с много преработена храна и бях доста пълничка".

Какво те накара да се превърнеш в екохолик?

"Баща ми разбра, че може да умре до няколко години, освен ако не промени диетата си. Само за една вечер преминахме от бързата храна към риба и зеленчуци на пара. Всички деца в семейството станахме фанатици на тема здраве. Загрижеността ми за околната среда се разпали особено, когато бях на 13 години, заради петролния разлив от "Ексон Валдес" през 1989 г. Ала наскоро майка ми ми даде някои неща от детството, сред които имаше рисунка за това колко е вреден лакът за коса. Дори съм писала в дневника си за това, когато съм била на 11."

Отразява ли се екохолизмът на връзките ти?

"Приятелят ми не е такъв екохолик, какъвто съм аз. Спорим за много обикновени неща - за термостати, например. Въпреки това съм късметлийка, защото той е наистина чудесен мъж. Много ме подкрепя и наистина се интересува от околната среда. А аз се опитвам да не бъда прекалено придирчива. Старая се да му правя забележки само за нещата, които наистина имат значение за мен, като например това, че постоянно държи зарядното за телефона включено. Но все пак с него сме заедно от 15 години".

Защо не се омъжиш за него?

"Не съм от хората, които си падат по брака. Сгодени сме от около 10 години. Не ми харесва идеята на сватбите. За мен това просто е начин да похарчиш много пари за нищо."

Може да си направите голяма луда гръцка сватба?

"Би било органична версия на "Моята голяма луда гръцка сватба", но при все това отново би било адски скъпо".

Няма ли някакви вредни екохолични навици?

"Аз съм полицията на "зелените етикети". Ходя на лов за такива етикети и в известен смисъл това се превръща в целодневно занимание. Един ден гаджето ми си опаковаше нещата за работа и му се наложи да използва тиксо, затова предложих да отида до магазина и да му купя. Обещах му, че ще се бавя 10 минути, но когато стигнах до дрогерията, прекарах час и половина в отбелязването на различни продукти. Човек не може да ме прати в магазин за няколко минути просто така. Приятелите ми не искат да ме водят никъде, защото това им отнема излишно време. Затова се опитвам да пазарувам сама".

Всичките ти дрехи ли са еко?

"Да. Но сутиенът ми не е. Много трудно се намират. Има безброй еко-бикини и памучни неща, но нищо за бюста, което да е еко и да е с банели".

А храната?

"Аз съм половинчат веган. Не съм яла червено месо от пубертета си насам, предимно защото го храносмилам много трудно. След това видях едно клипче за това как отглеждат пилетата в заводите и вече отказвам да ям каквото и да е месо от животни, които са отгледани по този начин. "

Но ядеш риба?

"Трудно е да не го правя. Полу-гъркиня съм, и при това положение е много трудно да убедиш родителите си да не готвят риба".

Има явление, наречено еко-досада. Как се справяш с това?

"Опитвам се да не проповядвам наляво и надясно. Надявам се, че просто давам на хората подробностите, така че да им помогна сами да вземат решение. Аз лично се опитвам да се вписвам в шегите и да разговарям за тях".

Добре, кажи си честно - има ли крайности на екохолизма, към които никога не би могла да преминеш?

"Да. Винаги ще използвам тоалетна хартия."

А не те ли притеснява, че хората си мислят: "О, ама тя е някакво хипи, което се облича в конопени роби, не си бръсне краката и чете поезия постоянно"?

"Е, това за поезията вече не е вярно".

Oще: веган  екохолик  живот  зелена 


Още от Животът

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 10.12.2010, 06:25

34 Bichkiiata | 08.05.201217:59

Ето я статията:
http://www.theglobeandmail.com/life/relationships/news-and-views/sarah-hampson/where-does-this-ecoholic-draw-the-line-bras-and-toilet-paper/article2418082/

Междувпрочем влязох да видя и фотографът, ей му сайта :

http://www.vincenzodalto.com/
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 10.12.2010, 06:25

33 Bichkiiata | 08.05.201217:36

От мястото на събитията.
Четем и си мислим, абе трудно е да обасниш що е туй екология на един народ чиито прадеди днеска са опъвали шатрата и забучвали конската опашка, а утре дигали такъмите и в марш на скок минавали 100 километра на кон изнамирайки нова неосрана територия. То си ни е в гена, аз до с'я в Монреал не съм видел човек да си хвърли през балкона един фас, но в България се бомбардира зад борда от всеки етаж яко.
Естественно е въпрос и на пари. Имат тука едни знаци на тях хвърлена торба (предполагам с боклук) един чук и написана глоба от 100 до 1000$. Преди 10 години беше, седим пием бира с един руснак и размишляваме как се определя кога е 100 и кога 1000 долара. Той вика: 100 $ е когато слезеш и си оставиш боклука в торба отстрани до някое дървио в необозначеното за събиране на боклука време, 1000$ е ако седиш в къщи на 3-ят етаж пиеш бира отдолу минава в същият момент училищният автобус, ти грабваш торбата с ферментиралите сокове , хранителни отпадъци, лайняни памперси и с точен удар я набиваш в предното стъкло, тя експлоадира и така ..."
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 20.07.2011, 13:11

32 Fedar | 07.05.201216:32

Ако не беше Сапунова, чекиджиите и слугините щяха да си мрат в мрак и безпросветност. Смее се
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 04.08.2011, 10:23

31 Блуждаещ читател | 05.05.201219:18

Ако не беше Космополитън щяхме да си мрем в мрак и безпросветност поклон
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 06.09.2010, 15:20

30 Manuela Gerenova | 05.05.201209:31

В мен се пораждат няколко въпроса...
Да речем, че приемем съображенията за отказ от месото. Аз лично не мога да ги приема, но донякъде разбирам - хуманно отношение, горките животни и прочее. Какви са съображенията за рибата?! Рибата си е... ами... риба - тя няма как да се гледа по различен начин, освен във вода. И няма как да прецениш дали една риба е щастлива. Е, аз не знам и как преценяват дали пилетата и прасетата са щастливи...
Последният отговор ме оставя с впечатлението, че еко-хората са против обезкосмяването. А още в древен Египет са използвали различни смоли (от това по-еко накъде?) за изскубване на окосмяването. ОК, какво и е не-био на самобръсначката?
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 15.09.2011, 21:28

29 Лудколю Деликолев | 05.05.201208:26

тАпо прАче. Предците ни били загрижени за природата, живеели природосъобразно и прочия клишета с които се е налапала както екопате с топли екоговна. Веднага си личи, че е изучавала тази пущина екологията от списания и блогове. Фактите са малко по-други, ама не са удобни:
Животните и първобитните племена въобще не им дреме за "природата", както и на "природата" не и дреме за тях. Индианците в Амазонка и пигмеите се местят на друго място след като изплюскат, изтребят и изгорят всичко в радиус от един ден път. Просто те са толкова малко на брой, че на следващата година не остава и следа от тяхното "природосъобразно" живеене. Същото правят слонове, биволи, бизони, бобри, плъшоци, термити, корали и прочие гад - те активно променят биотопа в който живеят до момента в който стане непригоден за живеене и се местят. Ако не се преместят, околната среда (т.е. промененият вече биотоп, останалите видове с който го споделят и дарвиновите закони за естествен отбор) вземат мерки да регулират числеността им.
Госпожата следващия път като се посере от нещо вегетарианско - например маруля с калта по нея, со все цистите, яйцата и паразитите не трябва да взема антибиотици, щото не са "зелени". Нека рупа кора от върба, да прокарва с отвара от тетра, и да пише как е. Ако са и останали пръсти де.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 04.11.2010, 13:42

28 Mile Manolov | 05.05.201201:27

Manuela Gerenova | 04.05.201219:13
Признайте си - всички мечтаем за ден, в който най-големият ни проблем ще е, че не можем да си намерим еко сутиен, да го Ева
-------------------

то мъжката част от планетата вече мечтае за биоразградими цици да пипне... ти за сутиен... въпрос на вкус дет се вика Усмивка
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 06.09.2010, 15:20

27 Manuela Gerenova | 04.05.201219:13

Признайте си - всички мечтаем за ден, в който най-големият ни проблем ще е, че не можем да си намерим еко сутиен, да го Ева Смее се
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 02.09.2010, 23:02

26 fALLEN | 04.05.201218:33

да си призная - и тая статия не четох, т.е. съвсем малко, и мненията не четох, т.е. пак малко. еко ям и аз, доколкото може да се нарече еко нещо продавано в българия. тва си е общо взето смех на буци. Усмивка ям и умрели животни, тоя мускал и най-вече тумбак требе да се държи жив, иначе ще зависне.

да ни обясни тая бабка, откъде си купува чак па таквиз еко неща. аааа, ма тя не била от бг... ми да пасе и да не се обажда.. Усмивка
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 18.02.2011, 01:49

25 Very Bastard | 04.05.201218:01

Като прочета в заглавието на някоя статия " Еко ала-бала" и моментално получавам повик да отида в "изповедалнята" и да седна на "трона" Бесен
Това не яла , такива калеври носила , колко време пазарувала , дрън дрън , куру-муру .На еко-шизофрениците не трябва да им се дава трибуна ,че е заразно.
Иначе ми обяснява , че тя ,видиш ли , не досаждала на хората . Представям си каква омала е за всички околни , ама трябва да ходя на майната си да ги питам.
Не стига , че е откачена , ами иска всички да живеем с мъката и .
Какво да кажа аз ? Ям свине , крави , коне , магарета и всичко с пулс и без пулс (щото трябва и салата ) , нося кво да е , само да ми е по джоба . По нейната логика трябва да мра ама аз се стискам за да придавам смисъл на съществуването и .
   

оценка

+0 -0

Най-коментирани