Оскар Писториус не издържа при показанията | webcafe.bg
Webcafe

Оскар Писториус не издържа при показанията

Lifecafe, по Guardian
11.03.2014, 11:26 (обновена 12.03.2014, 13:50)

1 от 7 снимки Назад Напред

оскар писториус

Студените, клинични, чисто научни показания бяха това, което накрая пречупи здравите нерви на Оскар Писториус

Докладът на патоанатома от свидетелската скамейка в съда в Претория, описващ разрушителните последици от изстреляните три куршума с кух връх в тялото на Рийва Стийнкамп, бе прекъсван на няколко пъти от звука на задавяне и повръщане от прочутия атлет.

Докато Писториус като цяло запазваше самообладание при вълната от съседи и показанията срещу него на бившата му приятелка, именно сухият, технически език на проф. Герт Сайман изглежда го засегна най-силно. Спортистът се беше привел на обвиняемата скамейка, с ръце върху ушите си, сякаш опитвайки се да спре думите, като тялото му демонстрираше видима изпитвана болка.

Сцената се развиваше на шестия ден от сензационния процес в Претория, където показанията на патоанатома бяха счетени за толкова подробни и нагледни, че съдията Токозиле Масипа забрани прякото им предаване по радиото, телевизията, Twitter и блоговете.

Куршумите, с които е убита Стийнкамп, са предназначени за максимални щети


Сайман е правил аутопсията на 29-годишния модел Стийнкамп, след като тя бе убита на 14 февруари миналата година при ситуация, която според Писториус е била случаен инцидент. На база парчета от куршумите, открити в черепа на Стийнкамп, съдебният патолог заяви, че Писториус е използва разширяващ се куршум, проектиран да причинява максимални щети в тъканите, когато е стрелял през заключената врата на тоалетната.

Сайман също така даде мнението си колко време е минало от последното хранене на Стийнкамп до смъртта й, съдейки по съдържанието на храна в стомаха й. Според него не са минали повече от 2 часа от него до фаталния инцидент. Това противоречи на версията на Писториус, че двамата са вечеряли заедно и са си легнали около 22 часа. Стийнкамп е била застреляна около 3 часа сутринта.

Т.нар. "Black Talon" или "рейнджърски" амуниции, произвеждани от американската фирма Winchester, са проектирани да "се отварят, сплесквайки се и издувайки се като гъба, когато удрят човешка плът", каза Сайман. "Обикновено резултатът от това е, че те се разгъват като венчелистчета на цвете. Те са специално конструирани от производителя с много остри назъбени краища. Куршумът е проектиран за максимални щети и е с черен метален корпус. Ако хирург оперира пациент, прострелян с такъв куршум, трябва да бъде особено внимателен, тъй като може да се пореже лесно на тези ръбове," казва патоанатомът.

Според Сайман, Стийнкамп е получила куршумни рани в главата, бедрото и лакътя и всяка от тях е могла да причини смъртта й заради силното кървене. Тя е получила травми и от парчета от куршума, от дървени трески от вратата и от части от собствените й кости.

Дори и да беше оцеляла, Стийнкамп вероятно щеше да изгуби ръката си и нямаше да може да ходи

Куршумът, който е уцелил дясната страна на главата на Стийнкамп, е пробил черепа й и е влязъл в мозъка. Тя най-вероятно е изгубила съзнание и "вероятно не е дишала повече от няколко пъти след получаването на тази рана", твърди Сайман. "Раната в главата е предизвикала моментално безсъзнание и почти гарантирано е била смъртоносна още в същия миг", казва патоанатомът.

Куршумът над десния лакът е счупил горната част на ръката й и тя вероятно не би могла да я използва повече, дори и да беше оцеляла. Раната в бедрото вероятно би повлияла и на способността й да запазва баланс при ходене. "Вероятността човек да оцелее след подобна травма... Ако преценявам на мига, бих казал 50 на 50 процента," заяви патологът пред съда.

Сайман също описа изходящите рани, предизвикани от куршумите, и други драскотини и обезцветяване на кожата, които съответстват на тезата за куршум, изстрелян през дървен обект от типа на врата. Стийнкамп е носила черна долна дреха и чифт спортни шорти с логото на Nike - бивш спонсор на Писториус, когато е била простреляна, обяви той.

Патоанатомът отстояваше тезата си, опирайки се на снимки, които не бяха показани на присъстващите в съдебната зала, и често назовавайки цифрови кодове. И все пак това очевидно дойде твърде много на олимпийския бегач Писториус. 27-годишният спортист наведе глава и я притисна към вътрешната дървена стена на скамейката на обвиняемите, хълцайки и стискайки ръце зад главата си, стискайки бяла носна кърпичка. Беше му донесена метална кофа, в която той повърна няколко пъти.

Показанията доведоха до силни емоционални реакции и сред публиката, и на обвиняемата скамейка

За кратко процесът бе отложен, когато единият от защитниците оповести, че клиентът му не се чувства добре. Сестрата на Писториус - Еме, отиде при него на скамейката на подсъдимите и го прегръщаше в продължение на доста време, но той изглеждаше безутешен и се беше свил на топка.

По-късно упоменаване на снимка, показваща "размазването и разпръсването на тъкани, включително частици от кости" накара Писториус да се люлее напред-назад и да повърне отново. Съдията запита дали защитата може да направи нещо, за да помогне на клиента си, и дали Писториус е в състояние да следи случващото се в съдебната зала. Адвокатът отговори: "Ваше превъзходителство, той не е добре, но и няма да се почувства по-добре. Трудно му е. Той е много разстроен в момента, но това няма да се промени."

Адвокатът все пак се обърна към самия Писториус, който показа недвусмислено, че показанията трябва да продължат, въпреки неговите болки. Съдебен служител отмести микрофона от Писториус, но продължаващият звук на повдигане и повръщане беше невъзможно да бъде игнориран.

Междувременно в галерията за публиката приятели на Стийнкамп също плачеха. След като съдът приключи работа за деня, Писториус седя още няколко минути с ръце върху ушите и наведено напред тяло, докато брат му го беше хванал през рамото.

По-рано прокурорът Гери Нел, със съгласието на защитата, обяви, че показанията на Сайман са изключително нагледни и не бива да бъдат показвани от медиите. Съдията забрани предаването на живо на звук и видео, и разшири забраната и до отразяването в социалните медии. "Twitter и блогването не са разрешени," обяви съдията, макар че последващо отразяване на случилото се все пак бе разрешено.

Процесът продължава и в момента с кръстосан разпит на патоанатома.

Oще: атлет  оскар писториус  рийва стийнкамп  убийство 


Още от Животът

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.