Кино "Космос“ 2.0 | webcafe.bg
Webcafe

Кино "Космос" 2.0

Цветана Георгиева
21.09.2013, 22:20 (обновена 25.09.2013, 11:49)

1 от 6 снимки Назад Напред

Кино Космос

Снимка: © Кино Космос

Все още не може да се влиза в големия салон, тъй като покривът му се руши

Прераждането обикновено не се асоциира със сгради, но думата най-точно пасва на пловдивското кино "Космос". След 14 години забвение, разруха и опити за събаряне, то неочаквано започна да пулсира - под формата на свободно културно пространство.

Няма как подобно събитие да не е емоционално - там са скътани спомените на няколко поколения пловдивчани. Нещо повече, местните спасяват киното с протести заради плановете върху терена му да се построи 10-етажна офис сграда с 4-етажен подземен паркинг.

Свръхестествена изглежда енергията на шепа архитекти и ентусиасти, които от април работят за официалното завръщане на "Космос" в културния афиш на Пловдив. Това стана факт в рамките на Нощта на музеите и галериите снощи, докато иначе призрачната на пръв поглед сграда се превръщаше за часове във врящ казан от събития и хора.

Тази трансформация настъпи по рядък за нашите стандарти начин, различен обичайното събаряне. След 36 архитектурни плана за преустройство и солидна доза инат от страна на творческите среди в Пловдив, общината се съгласява на минимални корекции - като запази концепцията за кино „Космос" и го предостави на доброволците за два месеца.

Два месеца живот

60 дни, изтичащи в средата на октомври, през които колективът „Кино Космос" трябва да докаже, че една съборетина може да е дом за култура и млади хора. Дебютът - с жива музика фотографски изложби, видео инсталации и филмови прожекции - бе повече от успешен, ако съдим по броя на посетителите.

Още по-радващо е, че вече има интерес за изложби и различни събития от неправителствени организации. Това е единственият начин, по който „Космос" може още да го има.

„Надяваме се киното да продължи да работи и след това. За мен това е социален експеримент. Запалваме клечката и се надяваме огънят да продължи да гори. Няма значение дали ние ще сме домакини, важното е животът тук да не угасва", казва Деница Кръпова, част от ударната бригада. Тя е архитект, интериорен дизайнер и най-вече - пловдивчанка.

Зад проекта стоят Камарата на архитектите в България, Съюзът на архитектите, няколко спонсора и много хъс. Все още не е ясно дали и как ще продължи функционирането на кино „Космос" - това внимателно се обмисля, но със сигурност Пловдив има нужда от забравения си киносалон. Освен седмото, там могат да виреят и други изкуства - танци, художествени занаяти, видео инсталации.

„Смея да твърдя, че подобно нещо не е правено в България в такъв мащаб - цялото пространство на сградата ще бъде отделено само за култура", изтъква доброволцът Тихомир Алексиев. Целта на групата е разрешителното от общината да бъде удължено до края на година, за да могат там да се видят още интересни неща.

Преобразяване

Кино „Космос" е типичен образец на социалистическата архитектура. Това обаче е обърнато в предимство, придавайки на новото му амплоа уникалност и особен чар. Няма общо със стерилната бяла среда, в която обикновено се излагат художествените произведения.

Парчета мазилка висят от тавана на големия салон, забравени прожектори и проядени филмови ленти запълват ъглите, дървени мебели и инвентар от едно загинало минало - така изглежда сградата в момента.

Историята й започва през 1964 г., когато в Пловдив е открит най-големият киносалон с 900 седящи места, амфитеатрална зала и уникална акустика. Плановете на арх. Любомир Шинков предвиждат и новаторски за онези времена подвижен покрив, но по неясна причина строителите просто изливат бетонна плоча отгоре. Въпреки несъвършенствата в зародиш, тогавашното кино „Комсомол" е истинско бижу.

След промените мястото бавно запада. Последната прожекция е през 1999 г., когато по големия екран текат „Междузвездни войни" и „Титаник". След това различни части от сградата са отдадени под наем и през години там се появяват дискотека, игрална зала, интернет клуб, бар ....

Всеки наемател преправя вътрешното пространство по свое усмотрение - фоайето се прегражда, до входа изниква тоалетна, строят се гишета, сменят се мебели. В последните години кепецните са хлоптани, а сградата потъва в прах и руини. Накрая мястото е надупчето като швейцарско сирене, а стените запечатват нечии послания за безкрайна любов или омраза.

През април започва разчистване и укрепване на сградата, която е публична държавна собственост. „Само първия ден извозихме три контейнера с боклук", казва арх. Мария Стоянова от КАБ. Тя помага на по-младите си колеги с разрешителни, достъп до ток и вода.

С дарение е направена хидроизолация на покрива над фоайето, поставя се осветление, а площадката пред киното се разчиства от храсти. Големият киносалон още не е отворен, защото покривът там се руши заради теч.

Културата ни е важна

„Емоцията от първите прожекции е огромна. Някога хората се редяха на опашки, за да гледат „Винету". Това е уникален салон за кино, който се съживява от спомените", споделя Мария Стоянова. Тя препраща смисъла от цялото начинание към по-младите си колеги, които заслужават повече от овации.

Арх. Стоянова изтъква, че предстои по-трудната част от работата - кино „Космос" да намери своя управленски екип, който да гарантира съществуването му като културно средище.

Въпреки всичко, направеното до момента почти без пари и с много труд си струва. Съживяването на една сграда понякога е толкова трудно и важно, колкото спасяване на човешки живот. Хипократовата клетва на Пловдив е дадена за кино „Космос". Нека видим и останалите градове.

Oще: арт  архитект  кино космос  култура  пловдив  ремонт 


Още от Животът

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 07.04.2013, 20:54

2 Doychin Tolev | 01.10.201322:45

Не съвсем уважаеми _George_ , ако ти е известно, кино "Космос" беше спасено от разрушаване благодарение на гражданския натиск на пловдивчани. По същия начин беше осуетено и изграждане на ресторант на Бунарджика. Сега група ентусиасти водим упорита и неравна борба с Община Пловдив против строежа на паркинг в Цар-Симеоновата градина. Така че и без твоето присъствие все нещо добро става и в Пловдив, че и в България.

Ти може би се чувстваш много горд, че навремето си се борил за някаква кауза, но щом сега демонстративно и гордо заявяваш, че не ти пука за държавата, значи сам зачеркваш предишните си дела. Щом не искаш да си българин, прав ти път. Лично аз няма да тъгувам много за загубата на сънародник като теб.

Само че, не съвсем уважаеми _George_ , ти явно не си в състояние да разбереш, че Британия е велика заради това, че нейните граждани никога и при никакви обстоятелства не се отказват от нея. Така че ти британец никога няма да бъдеш. Затова стой си там и се преструвай на преуспяваш. А поученията си, вместо към бившите си сънародници, адресирай към децата си, ако и те пожелаят да те слушат.
   

оценка

+2 -0

Регистриран на: 26.11.2010, 02:54

1 _George_ | 23.09.201321:30

Разрушаването на култовото кино е един от символите на упадъка на един от най-хубавите български градове. Пловдив се напълни със всякаква измет и пасмина и заприлиà на гето. Аз съм един от малцината, които преди няколко години яростно се борихме срещу тази наистина ужасяваща простотия, която сътвори корумпираното управление на Пловдив-Център! След като от един наистина уникален култов център, пловдивчани ПОЗВОЛИХА да се превърне в скапан битак, окочантелно се убедих, че българина не срува нищо като човек и общество. Сега си живея в Англия, уча детето си да уважава наследството и не ми пука за държавата в която вярвах, че може да се промени! Напротив! За разлика от България, където за някакви си боядисани паметници на руски окупатори е вдига врява, а в същото време булгаристанеца руши всичко свято, тука в Британия хората ценят всичко!
   

оценка

+0 -1

Най-коментирани