Докога ще съм сама? Питате Google - ето отговорът | webcafe.bg
Webcafe

Докога ще съм сама? Питате Google - ето отговорът

webcafeLifecafe, Бела Маки, The Guardian
15.06.2016, 22:45 (обновена 28.06.2016, 09:40)
самота

Истината е, че отговорът на въпроса "Винаги ли ще съм сама?" е "Може би".

Докога ще съм сама? Още не съм написала цялото изречение, а искам веднага да потърся окуражаващи думи, вдъхновяващи фрази и уверения, че  "просто е въпрос на време". Ще намериш любовта, когато най-малко я очакваш. Хубаво, умно момиче. Толкова мъже се въртят около теб. Ще видиш.

Това е един от най-интересните въпроси, сред хилядите питания, които хората пишат в търсачката на Google. Едни от най-разпространените са "Какво е любов", "Защо кучето си хапе опашката", "Как да наредя кубчето на Рубик" или "Как да ъпдейтна Windows 10.

Обръщаме се към търсачката и ако имаме странен обрив ("алергия, хранително отравяне") и когато в два през нощта не можем да заспим ("Как да се справим с безсънието").

Но да питаме интернет дали ще намерим своята половинка, и ако да - дали това, че спя със слушалки в ушите ще е проблем или пречка ли е, че домашното ми животно е тигров питон?

Не звучи особено обещаващо.

Когато в полунощ мислим, че най-добрата идея е да потърсим отговор в интернет, ние по-скоро очакваме потвърждение.

Едва ли очакваме да получиме десет различни отговора. По същата причина избягваме спорове с хора, които знаем, че са на различно мнение. И без това си имаме проблеми, няма нужда да си създаваме нови и да подхранваме страховете си.

Истината е, че отговорът на въпроса "Винаги ли ще бъда сама" е "Може би".

Кой знае? Може би все не улучваш момента или не си подготвена да имаш дълга връзка. Или преди време си била истински влюбена, но той си е отишъл. А може би ще срещнеш своята половинка на 50 и ще живеете дълги години заедно. Може би, може би.

Отговорът зависи и от това какво разбираш под "Не съм сама".

За някои хора това е да знаеш, че винаги някой те очаква и можеш да разчиташ на него. Или човек, с когото да споделяш радостните и тъжните моменти. Но когато виждам въпроса, зададен по този начин, мисля, че всъщност питаш: докога ще съм самотна?

Може да се чувстваш сам по много причини.

Най-самотните хора в Европа живеят в Лондон, но самотата е навсякъде. Тя увеличава чувството за несигурност и болести.

Някои са самотни, дори и обградени от много хора, защото не получават достатъчно обич и нежност, а не искат да признаят как се чувстват.

Да се разкриеш, да кажеш на другия, че имаш нужда от повече внимание не е признак на слабост или провал. Често нашият партньор, който не може да чете мислите ни, не се досеща какво точно преживяваме.

Желанието да се гушнем в някого е част от нашата човешка природа. Никой човек не е самотен остров -хората не са вълци единаци. Но в днешно време все по-често вечеряме сами готовата храна, която сме грабнали набързо от близкия магазин.

Работим много, все нямаме време, а любовта е като цвете в саксия - ако не го поливаш, рискуваш да изсъхне.

Все повече домакинства се състоят от един човек, а повече от половината от хората над 75 години живеят сами.

Донякъде виновен е прогресът. Ти не очакваш да се ожениш за първия подходящ, с когото излезеш, нито да бъдеш завинаги свързана в нещастен брак само от благоприличие.

Независимостта е чудесно нещо, но понякога ти се иска да не си толкова самостоятелна, особено на осемнайсетата поредна Тиндър среща. А най-гадно е в събота вечер - ти си сама, защото всичките ти приятели са с гаджетата си или са ангажирани със семействата си.

Ако просто търсиш компания, а не интимност и романтика, подходът трябва да е по-специален.

По-принцип се знае, че след тийнейджърските години по-трудно се създават приятелства. Хората се доверяват по-трудно и се страхуват да допуснат нови лица в кръга на живота си. Близо 10% от хората нямат нито един приятел.

Може да си намерите хоби, да започнете някакъв курс по рисуване или изкуство или просто редовно да киснете в кварталната кръчма.

Или да се запишете на някакъв спорт, да се включите като доброволец в проект с други ентусиасти. В началото ще е трудно, но неусетно ще се окажете с много нови приятели, с които имате общи интереси.

Да срещнете вашия човек случайно е по-трудно.

Критериите не са точно определени, затова е трудно да се обясни. Дори и да успеете да опишете точно какъв човек търсите, няма гаранция, че ще попаднете именно на него. Мистериозната химия на любовта, която прави другия толкова сладък и те изпълва с желание да го докосваш, остава неразгадана.

Доста е обезкуражаващо, ако все не успяваш да срещнеш този страхотен мъж. Неслучайно хората все повече използват мобилни приложения за срещи. С тях може да търсиш и отхвърляш потенциалните кандидати, без да се въвличаш емоционално.

И въпреки че не съм питала Гугъл дали ще бъда винаги сама, съм питала себе си.

Разведена съм и живея сама. Затова разбирам добре страха, който те обхваща, когато мислиш за бъдещето и виждаш пред вратата само един чифт обувки.

Но вместо да се панирате, че ще живеете без сродна душа, по-добре бъдете реалисти. Вероятността да останете сама завинаги е 50 на 50, както и възможността да не прекарате с един човек целия си живот.

Въпреки че баба ти и дядо ти празнуват диамантената си сватба, може би ти ще имаш различни връзки, с периоди на самота между тях. Възможно е и статусът ти да бъде винаги "complicated" (сложно е), но това не значи че си се провалила.

Най-лошият вариант е да имаш връзка, но да не се чувстваш едно цяло с партньора си. Изпълнете живота си с хора, които ще ви обичат по хиляди начини.

И не разчитайте на търсачките, за да успокоите страховете си от самотата. Вие сами ще се справите много по-добре.

Oще: гугъл  докога ще съм сама  любов  независимост  самота  тиндър  търсене на партньор 


Още от Животът

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 31.01.2011, 17:20

2 ММ | 17.06.201620:22

А може би просто не трябва да бъдем толкова високо претенциозни и да поставяме всевъзможни бариери пре другит самотни хора?
И може би трябва малко да поподтиснем първоначалната реакция "оооо не, АЗ заслужавам нещо много, много по-добро", при всяко ново запознанство?
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 23.05.2014, 08:51

1 Ivan Bardarov | 16.06.201614:59

Хайде да не е като цвете в саксия любовта!
   

оценка

+0 -0

Най-коментирани