Сине, сине... | webcafe.bg
Webcafe

Сине, сине...

Миранда
13.12.2013, 13:50 (обновена 18.12.2013, 14:11)
Бебе момче

Фемицид - по света и у нас

"Какво е, булка...?" - "Момиче." "Е, нищо, айде втория път да се поправиш". Това ми беше разказала  приятелка преди време. В едно градче в провинцията близки на бившите й вече свекър и свекърва я попитали за пола на "онова" в количката.

Баща ми обичаше да казва, че когото Господ обича, му праща момичета. Сигурно затова си има две. Мъжете като баща ми са страхотни изключения - добре, че ги има. Негов колега навремето не отишъл да вземе жена си при изписването й от Майчин дом, тъй като и втория път не се "поправила". Пак момиче. Със сигурност не е знаел, че виновникът е той - полът на детето се определя от хромозомите на бащата.

Фемицид

Нито останалите мъже, "благодарение" на които в Китай и Индия за последните две десетилетия са убити повече от 120 милиона ембриона. Женски. Само в Китай за последните 40 г., в резултат и на политиката на "едно дете", са абортирани около 330 милиона деца. За Индия причините са неколкократно обяснени - ако искаш да омъжиш дъщеря си, трябва да й събереш висока зестра, което не е по силите на всички семейства. Ако не се ожени, остава вкъщи, налага се семейството й да я издържа и т.н. Вероятно затова столетия наред разводите не са били разрешени - къде да се върне жената, ако Господарят й я изгони, а семейството й не желае да се нагърбва с още една издръжка.

В Азия диспропорциите, родени от фемицида, достигат чудовищни размери - мъжете са със сто милиона повече от жените, само в Индия надвишават с 40 милиона. Излишните китайски момиченца пък ги предлагат за осиновяване по цял свят. (По добре, вместо заравяне живи, както преди столетия - унищожаването на "излишните женски" има предистория и в по-ранните епохи на човечеството.) Момченцата остават при мама и тате.

В Египет - най-лошата страна за правата на жените в арабския свят, също е установен ръст на абортите на женски ембриони.

Наскоро френският Институт за демографски изследвания (INED) публикува проучване, според което  съотношението между половете при раждане (sex ratio) е между 110 и 117 в Южен Кавказ (Азербайджан, Армения, Грузия) и страните от Западните Балкани - Албания, Косово, Черна гора. За небалансирано се приема съотношение, по-високо от 105 момчета на 100 момичета.

Ин витрото увеличава убийствата

С увеличаване на процедурите "ин витро", нараства този (не)естествен подбор - убий момичето, нека живее момчето (момчетата). Причината е обяснима за всички, които са поне малко наясно с тях - в матката се вкарват поне два ембриона, често 3, 5... Само че не всички могат да се износят до термина. В Съединените щати е разрешен изборът на пол при процедурите на изкуствено оплождане.

Така че от родителите често зависи кой да живее. Макар природата да е дарила с по-голяма жизнеспособност женските ембриони, мъжките са неимоверно повече ценени. Дори на черния пазар за деца момченцата винаги вървят по-скъпо от момичетата, поне 2-3 пъти.

Впрочем, и героинята на Мерил Стрийп в "Избора на Софи" избира малкото си момче, когато решава кое от двете й деца да живее и кое да изгори в газовите камери на немския концентрационен лагер.

Изборът на човечеството да увеличава тестостерона в света едва ли може да бъде определен като особено добър, тъй като най-добре човешкият вид си е живял в матриархата - заради "обичта... правилата на съвместния живот, етиката на великодушието". Въпреки това сексизмът е оставил следи дори в езика, където man (мъж, човек) обозначава човешко същество - и не само в английския.

Ако някой се нуждае от повече обяснения, да прочете Фром и "Забравеният език. Любов, сексуалност, матриархат". Ако не му се чете, да гледа филма "Матриархат" на режисьора Людмил Кирков по тази забравена прекрасна новела - и сценарий - на Георги Мишев - така бъхтеха българските жени при соца, така бъхтят и сега, пръснали се из Италия, Гърция и къде ли не, за да изхранват децата, а често - и мъжете си.

Като тях са хиляди филипинки, мексиканки, китайки...

Сине, сине, Бог ли те изпрати

В България, където се раждат все по-малко деца, предпочитанията за "мъжка рожба" все така доминират. Поне това показва непредставителната анкета, която направих сред познатите си. Защо, питам мъже и жени, достатъчно интелигентни (според моите разбирания).

Получавам странни отговори като: "Ти пък, като че ли не знаеш, че на мъжете е по-лесно в този свят!", "Я погледни Мишо как угажда на майка си - не го научих, че като негова жена, съм преди нея", "Абе друго си е да имаш син - Яна мъжът й на ръце я носи, като му роди наследник..." и т.н., и т.н.

Искат син, за да го възпитат така, че да не прилича по нищо на баща си; или да е досущ като баща си; или може би като собствения им баща? Все едно. Познавам жени, които крият пола на бъдещето си дете, ако са научили, че е женско, за да не разсърдят мъжете си, които чакат наследник и се хвалят наляво и надясно как ще ходят заедно със сина си... където си искат. Познавам нещастни втори момичета, от които се е очаквало да бъдат момчета - защото на първите някак е простено, но не и "провалът" на "поправителния".

И всичко това в днешни времена, когато момчетата и момичетата имат равни права при наследяване и не ни е нужна работна ръка за земеделска работа.

Как да не се сетя за тая къртеща майчината душа песен: "Сине, сине...", на семейство Спасови, които имат и дъщеря - при това тя е първородното им дете.

Oще: аборти  дете  деца  ембрион  пол  родители 


Още от Животът

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 10.12.2010, 06:25

43 Bichkiiata | 18.12.201321:29

Tеа

3-ят плюс е от мен
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 24.12.2010, 15:25

42 Илия Илиев | 18.12.201319:44

Женският баскетбол го няма в класациите,за женски фудбол да не говорим...
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 01.11.2010, 16:52

41 Thea Atanasova | 18.12.201313:37

Четете сега Леле Мале какъв чуден текст е написала за Кафеджиите. ДА!

Метеорчето замина
Лесичово не подмина
За да види таз магия
Чудната ракия
Зън, зън, зън, зън,
чудната ракия.

Бени в някакво казино
Садва тихо пред машина
Бързо чука той извади
Ех, че я поправи!
Зън, зън, зън, зън,
Ех, че я поправи!

Ели гръцкото си пусна
И душичката отпусна
Опааа... Яссоо, паликари
Узо тя удари
Зън, зън, зън, зън,
Узо тя удари

Щерю у мазето слиза
Запретнал е потна риза
че си мисли за „кьосето”
Готово е мезето!
Зън, зън, зън, зън,
готово е мезето

Вики мъкне пък прасета
Да ги прави на мезета
Откачила е с тавите -
Не влизат в колите
Зън, зън, зън, зън,
Не влизат в колите

С фотоволтаици Сашо
Нещо тихичко откача
Гледа Рени похотливо
Май му е еб...мъгливо
Зън, зън, зън, зън,
Май му е мъгливо

Жорето кола си купи
Но в сервиза се нацупи
Евтиното май не струва
Друга ще купува
Зън, зън, зън, зън,
Друга ще купува

Мето в Австрия седи си
И си слуша Ей Си Ди Си
Котето си нежно гушка
А пък тя го слушка
Зън, зън, зън, зън,
А пък тя го слушка

Митето мезе подбира
Подходящо с тъмна бира
Пийва тихичко юнака
Жена му пак го чака
Зън, зън, зън, зън,
Жена му пак го чака

Ману тихо смята в здрача
Май, че тръгва да откача
Търси тя апартаменче
С екстра - топ ергенче
Зън, зън, зън, зън,
с екстра – топ ергенче

Леле явно си избухва
Търси здрава, тежка тухла
Че работи с адвокати
Немож се разчепати
Зън, зън, зън, зън,
Немож се разчепати

Теа майстори играчки
И избягва тя закачки
Мръзне вънка зад сергия
Вдига олелия
Зън, зън, зън, зън,
Вдига олелия

Борето е нов юнака
и не знае кво го чака
Стои и чуди се горкия
да пийне ли ракия
Зън, зън, зън, зън,
да пийне ли ракия

Бойчето стои в Канада
И предколедно засяда
Ала пусто тук не влиза
Май му трябва виза!
Зън, зън, зън, зън,
май му трябва виза

Над смълчаните полета
Звънка звън от питиета
Ето нашата дружина
В чата, пак намина
Зън, зън, зън, зън,
в чата пак намина
   

оценка

+4 -1

Регистриран на: 24.12.2010, 15:25

40 Илия Илиев | 18.12.201310:58

фалшивият автор-Недялко Йорданов,който въведе в заблуда поколение българи.
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 10.12.2010, 06:25

39 Bichkiiata | 17.12.201320:42

паяк един е той! Наздраве!
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 25.01.2012, 18:03

38 паяка | 17.12.201313:16

ей ги и в комбинация двамата

http://www.youtube.com/watch?v=nUQd-43KoJg
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 25.01.2012, 18:03

37 паяка | 17.12.201313:10

Бичи! А мен ме подсети за това любимо!

http://www.youtube.com/watch?v=EmkQRnVGkL4
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 01.11.2010, 16:52

36 Thea Atanasova | 17.12.201300:44

Еми Бички какво да ти кажа, скучно ми стана в пустинята и реших малко да понапиша някой и друг коментар. :)
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 24.12.2010, 15:25

35 Илия Илиев | 16.12.201321:32

"L'union fait la force"
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 10.12.2010, 06:25

34 Bichkiiata | 16.12.201318:49

Теа пустинно цвете ти изби рибата с таз пасивна / активна майка, определяща полът на бебето. Аз па залагам на бабешките аксиоми от сорта, ако коремът и е право напред и вдигнат ще е мъжко, или пък ако ако яде повече сол отколкото шекер пак ще е мъжко, ако яде месо(салам) пак ще е мъжко. Аз обаче имам 2 женски и 1 мъжко. Първото женско е тотлен бяс , иска се бие вече и с мен, момчето е писанчо, 3-то женски е смескарашик , бяс/писанче...

Abigail
Като писа за семейството дето се заключило и решило да не отваря на никой се сетих за моят любимец и песента му "Сами":

http://www.youtube.com/watch?v=qLRtU0iUAQ4
   

оценка

+1 -0

Най-коментирани