Един чалгар при хипстърите | webcafe.bg
Webcafe

Един чалгар при хипстърите

Иван Куцаров
25.12.2014, 21:23 (обновена 05.02.2015, 19:58)

1 от 3 снимки Назад Напред

Хипстърско парти

Живеем в държава, в която най-кресливи и доминиращи са хората с чалга манталитет

Лесно е да си чалгар в Студентски град. Трудно е да си такъв в хипстърските заведения. Няма салфетки по земята, няма барабанчета. Няма пияни и разгонени колежки, качени по масите. Няма нищо от културата, която познаваш. Има хора, които разговорят за последния филм в Г-8. Или новата изложба в +Това. Сблъсък между Ориента и Запада. Среща между кича и красотата.

А какво прави един чалгар при хипстърите? Просто е чул, че това е модно. Такава е природата му - той отива някъде винаги с нагласата, че ще е като звездата на нощта. За какъвто се смята всеки първи петък на месеца с половината си заплата в Плаза.

Това не е разказ за пошлостта. Това е разрез на грозната реалност, в която живеем и в която чалгарите доминират на улицата, а нормалните са принудени да търсят алтернативи в мистични за външния свят общества.

Нека да уточним, че чалгар е състояние на духа.

Това е разбирането, че светът свършва с края на микрораойна ти в Люлин. Или Обеля. Или който и да е друг град и село. Всичко извън тези физически граници е джунгла, където конспирацията срещу Велика България е факт, Светослава Рудолф е истински журналист, а „Съдби на кръстопът" е предаване за истинските проблеми на хората.

Радостта от това, че малък Тошко спечели Биг Брадър се отпразнува с поредната бутилка ракия и крещене на "Секс със животни", а хвърлянето на боклука от терасата на панелката е висша форма на патриотизъм. Да си чалгар в днешния глобализиран свят е чисто и просто избор или отказ от такъв. Това е разбирането, че обществото е създадено не за да дадеш своя принос, а за да консумираш.

Да си хипстър също е състояние на духа.

Оставете модата, тук се крие по-голяма идея. Хипстърът е контрапункт на ограничеността от самото си дефиниране през 40-те години на XX век. Да си хипстър е идеята да приемаш различното. Да твориш и да цениш чуждото творчество. За разлика от чалгаря, хипстърът не само че има каузи, за които да живее, но и ги защитава.

Той вярва в това, че промяната е възможна и е готов да защити правотата. Ако ще и да е за неправилно паркирана кола. Като изключим бармана в Жул Верн, дето онзи ден ме сащиса с изявлението "Аз съм менюто", след като го поисках. Но дори барманите в хипстърски заведения са си пак бармани.

За да бъдем обективни, трябва да споменем и основния проблем на хипстърите - толкова е модно да си такъв, че понякога се изпада в крайности

Наскоро бяхме с компания в бар, където от стените ни гледаше картина на череп с излизащи фалоси от него. Това не беше модерно изкуство, а извинение за профанско отношение към него. Не ми е понятна и идеята как място, което по всички инженерни закони е редно да бъде разрушено, се превръща в моден бар със само 7 дивана и сцена за 500 правостоящи. И не, прасето не трябва да е домашен любимец, а да ти достави вкусов оргазъм в комбинация с чаша вино.

Тази мода в хипстърската субкултура, която включва изключително странна музика и безумната идея да пазаруваш дрехи second hand, със сигурност са преходно.

В хипстарски бар чалгарите се виждат отдалече - дошли са с бялата разгърдена ризка, избръснатата глава и енърджи дънките. Момичета от този тип ще ги познаете по вид, приличащ повече за бална вечер, отколкото излизане за по питие с компания. Познават се още на входа на бара - с репликата "Ша им давам пет ле'а, то дори музика няма на живо". Позиционират се задължително в някой ъгъл, където има голям поток от хора.

Все пак са дошли до Центъра - трябва да ги видят, че са там. Ако те заговорят, ще ти поискат Facebook-а, за да те add-нат, така ще видите участието им в страници като „На всеки километър", пропити с неграмотен патриотизъм. Метафорично и буквално.

Чалгарите са като ранени животни - когато на подсъзнателно ниво усетят, че не се вписват, почват да са агресивни. Ще ги чуеш да разговарят на висок тон, да се бутат и да те гледат лошо. Такива типове са изключителна гротеска в бар, където английската неписана традиция повелява ти да се извиниш на човека, който те е бутнал.

За чалгаря куртоазията е равна на лицемерие

Той е алфа мъжкарят на блок 136, вх. Г. Тя е принцесата на районното училище. И те невъзмутимо си пазят територията, убедени че така печелят уважението на другите. Това е първичен инстинкт, диващина от най-висша форма. За мъжкарство в България още се смята това да се сбиеш с някого или да придърпаш някоя мацка с думите "Коте, ша те скъсам". Не трябва да забравяме, че тези хора някой ден ще имат деца и ще ги възпитат по същия начин.

Както всичко друго на този свят и тази история се върти около секса

Чалгарят е свикнал, че мацката е свалена само с поръчката на бутилка евтино уиски. Той не очаква момичето да му заговори за филмите на Кубрик, последната постановка в 199 или новата книга на Алек Попов. Чалгарят дори не е чувал за тях, неговите теми са Южен поток, циганизацията и колко добре се е живяло по време на социализма.

Когато сваля момиче, което се опитва да му говори за устойчиво развитие, той започва да нервничи. Мачовщината му стига до разбирането, че "тя е моя, щото съм ебати пича". Затова ще чуете и толкова хейт срещу хипстърите - трудно е един толкова комплексиран мъж да приеме отхвърлянето.

Чалгарката сред хипстъри е друга работа. Ако си мъж, дори не ти се налага да говориш с нея, защото е дошла с приятеля си и компанията му. Тя е сувенир, който трябва да бъде показан. В своята култура чалгарят си е изградил разбирането, че жената е обект, а не субект. И е създадена, за да Му служи. За жалост има момичета, възпитани от образцови соцсемейства, които наистина вярват в тези идеали за псевдопатриархално семейство.

Безумно е жена, съзнателно да бъде подлагана на унижения, защото идиотът със средно образование до нея е комплексар, а тя е възпитана да търпи. Е, признавам - има и такива, които съзнателно правят такъв избор. Но те са друга история.

Всъщност цялата субкултура на чалгарите е изградена от разбирането, че те са Началото и Краят . Алфата и Омегата. Десетки години наред се води политика на духовна грозота, която е прекрасно оправдание за несгодите ни. Лесно е да обвиняваш държавата, че блокът ти е мръсен или улицата не е оправена. Лесно е и да кажеш „така правят другите", като извинение за твоите грешки.

Много често не осъзнаваме как този манталитет ни е завлядал - от новини със заглавия „ШОК! УЖАС!" до държанието на хората в градския транспорт. Това вече са поколения, отгледани с разбирането, че важна новина е новата пластична операция на Азис. А не международна конференция за 25 години демократична България.

Когато разбирането ни за величие като нация надскочи поредното прецакване на държавата чрез някоя дребна далавера или патриотична пиянска наздравица "България на три морета", ще се извиня за всичко, което съм написал и казал.

Но дотогава няма да спра да ви повтарям, че ни трябват повече истински хипстъри, които предпочитат да чистят градинката пред Народния в събота. В контрапункт на същите тези човекоподобни, които онзи ден опушваха цялата улица и преминаващите пълни трамваи, защото бяха решили да си пекат кебапчета на тротоара, в центъра на София.

Oще: възпитание  заведения  иван куцаров  книги  култура  общество  поп фолк  противоречия  сблъсък  уважение  хипстъри  чалга  чалгари 


Още от Животът

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 30.03.2014, 02:41

20 Божидар Халембаков | 03.01.201502:01

Съжалявам, но нямах нерви да прочета цялата статия. Само разбрах че хипстърите са алтернатива на чалгата, и още "красота". Хора, тва е чалга в западна опаковка бе, чувате ли се. Тва са новите емо-та. Няква новоизлюпила се мода, по банална от статията. Мирише ми на криворазбрана цивилизация Много щастлив
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 05.11.2011, 22:29

19 Петър Николов | 29.12.201409:27

За мое съжаление web cafe от един смислен форум се е превърнало в средище на инфантилизирани идиоти със стремеж към лустрация. К`ви хипстъри, к`ви пет лева, к`ви индианци на гарата? Слагането на оценка, определение, граници и униформа направи от хипстърите поредните модни лайна. Т`ва са същите лайнари, които "опазват природата", без да са видяли що е то природа, които са много "каузални", от щъркела в бара и пред клавиатурката вкъщи, без да си задвижат фешън задника до въпроснната кауза. Съжалявам, но не сте истински.
   

оценка

+2 -0

Регистриран на: 27.12.2014, 18:16

18 Seraphim Plamen Veluvian.1327757076 | 27.12.201418:31

Дори не знаех кой е спечелил Биг Брадър, изглежда сте запознат, разяснете ни. Твърде некомпетентно е да твърдите, че всичко ориенталско е чалга, а в същото време, "тц, то било състояние на духа". Не е ваша работа и да давате оценки кой става за журналист, за певец и кой не. За съжаление, в България освен тази болест наречена "чалга", понякога се хвърля прекалено много енергия срещу нея, енергия, която може да се прилага за креативност във всички сфери на обществото. Някои артисти са велики, защото действително са повлияли с всеотдайност и постоянство, вместо да си губят времето да дават оценки и акъл. Така, че вместо всеки ден да се оплакваме от Крисковци, Малини, Глории и Капини, предлагам да се захващаме за работа и да правим нещо стойностно, а? Щото като всеки лениво съди и се излежава, тия лошите герои ще са масово слушани и харесвани. Какъв съм анти-чалгар, какъв съм културтрегер, перфе съм! Обичайте ме заради това! Пфу!
   

оценка

+1 -1

Регистриран на: 07.07.2011, 12:03

17 Дракон с кисело зеле | 27.12.201414:41

Бтв, Куцаров явно много обича чалга:
http://www.webcafe.bg/id_357397209_Natsiya_na_chalgata_vodkata_i_evtinite_mechti
http://www.webcafe.bg/id_731891274

Искам сега статия, написана в съавторство от него и Мария Касимова.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 27.12.2014, 14:21

16 OMG_ | 27.12.201414:25

Слаба статия. Смешно е да се говори толкова много за разни загнездени предразсъдъци. Според мен авторът може повече от това да сравнява две несравними неща.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 30.09.2013, 20:40

15 Vesko Pisarev | 27.12.201412:00

Тази статия ми казва само едно нещо, а то е предъфкано, изпитано и до болка познато - всяка суб-култура се идентифицира чрез дрешки, интереси и клубове с които се припонава. Ако си чалгар, метъл, емо, скейтър и прочее - на всеки в ума му излиза един стереотипен визаж. И какво ми каза тази статия - суб-културата ми, е по-добра от суб-културата тьйе? Искам си обратно времето за изчитането на това и за писането на този коментар, но мисля че беше заслужен.
   

оценка

+3 -1

Регистриран на: 19.07.2014, 13:15

14 Галина Стоева | 27.12.201403:37

Чета... изчетох тази статия (подвиг!) със свит корем - ахааа да повърна, но ме напуши на смях, ахааа да се изсмея... и исках да повърна... не е истина колко болни мозъци има, БРАТ (така ли си говорят, хипстърите? Хипстър, к'во? Направо се обърках). Но пък имам отговор откъде идва агресията - от писателя и такива като него. Без да слушам чалга или да съм от Люлин, изпитах желание да те набия, БРАТО. И макар хоризонтите ми да се простират отвъд салфетките, ако започнеш да ми говориш за Алек Попов и устойчиво развитие, няма да стигнем даже до първа база (като ще си говорим с чужди термини), не, даже сигурно не бих разбрала, че ме сваляш. Сега ме обзе страх, че може би дори си вярваш и си твърдо убеден в написаното. Като цяло много слабо есе - зачерквам и пиша две! И не е хубаво да плюеш така по хората и да ги делиш - не знаеш утре, някой ден, кой разгърден чалгар от Люлин може пък да ти спаси живота някъде... нищо не се знае в този живот, дет се вика може да ти присадят сърце от люлински хипстър... Хипстър... няма такъв смях Усмивка
   

оценка

+2 -1

Регистриран на: 26.12.2014, 22:16

13 Stefan Petrov | 26.12.201422:30

Чакай ся....Ако си хипстър , значи другите за теб са хора, като самия теб. Нали това е идеята? Ако ги делиш на чалгари и хипстъри и очевидно не си нито едно от двете, то какво си? Искам статия с разяснение! Може и по-кратка. На мен ми мирише на българска комплексарщина...Или се опитваш да избягаш от чалга-миналото си и държиш всеки да разбере колко зле е там, или вече си позаформил тесен кръг с мнооооого КОМПЛЕКСНА, но уви-СУБ култура, която ни пробутваш.
   

оценка

+2 -0

Регистриран на: 07.07.2011, 12:03

12 Дракон с кисело зеле | 26.12.201420:38

Мисля, че няма да е зле авторът да научи значението на думата "хипстър", преди да я развява като знаме. Ти, Куцаров, хипстър не си. Просто си чалгар с претенции. Не че хипстърите са много по-добре, де, ама първото правило на хипстъра е да не се самоопределя като хипстър, а авторът явно много иска да бъде такъв. Хипстър, тоест. Я да видим сега мога ли да напиша изречение, в което не се съдържа думата "хипстър". Явно мога. Даже две.

Както и да е. Обсъждай си Алек Попов, автор на разкази със заглавия като "Вагинаторът" - това е възвишена интелектуалност... Говори за Кубрик, че явно режисьори, които още са между живите, не са интересни, приказвай си за театъра, че, оказва се, киното след "Широко затворени очи" е за плебеи. Демонстрирай наляво-надясно, че нямаш дори повърхностна представа какво прави един писател, режисьор, музикант, актьор или квототам добър. Снобей колкото си желаеш. И сам осъзнаваш, че интелектуалното ти ниво е точно същото като на чалгаря идиот със средно образование. Само носиш други дрешки и ходиш в други кръчми.
   

оценка

+6 -1

Регистриран на: 28.12.2011, 06:36

11 joro353 | 26.12.201420:17

Да си хипстер е по-скоро фешън стейтмънт отколкото тренд който предполага интелектуално превъзходство. Интелекта не се определя от дължината на брадата или назубрянето на няколко гръмки фрази. Тази статия стереотипизира не само тъй наречените чалгари, но и всички останали които не са хипстери. Този тон на нетърпимост и превъзходство не предполагат интелектуално извисяване, а по-скоро натрапчив егоцентризъм който дразни дори и тези които по същество са съгласни с нея.
   

оценка

+5 -0

Най-коментирани