Защо попадаме в "токсични" връзки? | webcafe.bg
Webcafe

Защо попадаме в "токсични" връзки?

webcafeLifecafe
16.03.2017, 14:48 (обновена 05.04.2017, 10:30)
токсични връзки

Какво означава да си в "токсична" връзка и какви точно са признаците, по които да разпознаем "отровните" хора? И най-вече: защо толкова често хората намират за атрактивни именно онези, които ще им отровят живота, ще ни го скапят и неминуемо ще изпият цялата им енергия?

Какво означава да си в "токсична" връзка и какви точно са признаците, по които да разпознаем "отровните" хора? И най-вече: защо толкова често хората намират за атрактивни именно онези, които ще им отровят живота, ще ни го скапят и неминуемо ще изпият цялата им енергия?

Знаeте си го и сами - "лошото" в някои хора често ни привлича неудържимо. Променливи настроения, депресивни състояния, непредсказуемо поведение - всичко това прави "токсичните" хора доста интересни.
Но ако сте от онези, които твърде често се оказват привлечени от "отровни" партньори, вероятно трудно ще разберете какво значи щастлива и здрава връзка.

"Токсичните" партньори са хората, на които не може да се разчита емоционално, те са манипулативни и не заслужават вашето доверие. Те могат да ви излъжат или ви лъжат патологично и постоянно. Те могат да откажат да се обвържат с вас при всичката демонстрация на обратното, а може просто да имат навика да хвърлят целия си емоционален багаж в живота ви, без чувство за отговорност и тревога.

Неслучайно този вид партньорства водят до силна тревожност у партньора, могат да причинят депресивни състояния, стрес - и сякаш като задължителен завършек - болезнена раздяла.

Но защо тогава толкова много хора се придържат към този начин на поведение и постоянно си избират "токсични" партньори?

Ето възможните причини

Не сте готови да се обвържете

Всеки знае, че "лошите" момичета и момчета са ужасни за връзка. Те имат навика да ви зарязват точно, когато най-много се нуждаете от тях, без да се обръщат назад. Наистина ли това искате? Ами според психолозите в възможно да ви привличат именно такива хора, защото вие сте онзи, който се бои да се обвърже. Възможно е, нали?

Имате навика да "оправяте" чуждите животи

Хората, които се нуждаят от помощ не са непременно от "отровния" тип, но "токсичните" хора почти задължително и постоянно имат вид, че се нуждаят от спасяване и помощ. Ако сте от типа хора, които си умират да оправят чуждите животи, ако се притичвате на помощ, без да ви мигне окото и винаги имате усещането, че без вас светът ще се срине - то вероятността да си намерите майстора с някой "токсичен" е доста голяма.

Обичате да намирате доброто в хората

Ако сте от онези хора, на които добрите качества са най-големият враг, вероятно често ви се случва да бъдете нападани от "отровни" хора. Вярвате, че във всеки човек, независимо какъв е, се крие по нещо добро и се чувате да казвате неща от сорта: "Да, той/тя е груб/а, да, той/те е използвач/ка, да, държи се неприятно с мен, но... все пак е сладък/ка или толкова талантлив/а"... За съжаление много добри хора пропускат тревожните сигнали и негативното поведение на околните в опит да намерят позитивните му черти. Наистина, похвална кауза, но не и здравословна.

Преминавате през трудна раздяла

Вашата връзка е приключила, самочувствието ви лежи строшено на дъното на океан, пълен с тъга, и изведнъж се появява някой, който се държи с вас точно толкова отвратително, колкото и вие самите се чувствате. Често "токсичните" хора се докопват именно до преживяващи раздели индивиди, които усещат, че са изключително добри и бившият/та не ги заслужава. С връзката си с някой наистина вреден тип, те се убеждават в своите големи морални достойнства.

Преживяли сте много в този живот

Ако, пораствайки, ви се е налагало да се справяте с много "токсични" типове, вероятно подсъзнателно продължавате да привличате подобна енергия в живота си на възрастен. Според психолозите, това важи в най-голяма степен за хора, които са били наранявани и все още не са отработили всичко в своята емоционална история.

Намирате "токсичните" връзки за вълнуващи

Естествено, с цялата драма, която е изпълнен животът им, "отровните" в никакъв случай не могат да бъдат наречени "скучни", така че не е странно, че много хора ги намират за привлекателни. Особено ако през целия си живот са ви възпитавали да се държите "добре" и възпитано, както и да правите, каквото "трябва", съответно е съвсем нормално да ви привличат "лошите" и "антисистемните" типове. Спонтанността на "токсичните" хора може да ви очарова и да ви мотивира да започнете нещо ново... До момента, в който чашата на търпението ви наистина прелее.

Имате ниско самочувствие

Ако отровното държание ви изглежда приемливо, това може да се дължи и на вашето ниско самочувствие. Логично е - ако не харесвате особено себе си, грубото поведение на някой към вашата личност едва ли може да ви засегне кой знае колко.

Не забелязвате недостатъците на "токсичните" партньори

Често най-големите гадове и хората със сериозни личностни недостатъци успяват да скрият истинската си същност, като я компенсират с нещо. Дали ще е с хубави дрехи, с прекрасно държание в обществото, с безупречен език или много пари, те ще бъдат привлекателни за вас, точно толкова, че да ви залъжат, че са готини. Докато ви използват и буквално ви задушават.

Харесва ви, когато партньорът ви е недостъпен

Има хора, които смятат, че връзка означава да гониш някой, който е недостъпен, и в крайна сметка да го спечелиш. Представяте ли си - има дори такива връзки, които продължават цял живот - всеки ден. Това са "токсични" отношения, които обаче определено допадат на единия партньор. Ако и вашата "токсична" половинка липсва всеки път, който би трябвало да е до вас и всеки път, когато я "хванете", самочувствието ви скача - няма нужда от повече обяснения.

Свикнали сте с "отровно" поведение

Ако цял живот се срещате с отровни хора, в един момент ви се струва нормално връзката да е точно такава. Динамиката на тези взривоопасни отношения за вас вече е позната, научавате как да се справяте с партньора си и в един момент всичко това се превръща в навик...

Пристрастени сте към драмата в живота

Драмата в живота може да е пристрастяваща - както в емоционален, така и във физически аспект. Затова не се учудвайте, ако в един момент започнете да се чувствате живи единствено, когато се виждате с "отровни" партньори. Веднъж, когато привикнете на драма, "нормалните" хора започват да ви изглеждат скучни. Тогава неминуемо идват "токсичните"...

Просто привличате "токсични" партньори

Някои хора привличат "откачалки", дори това да не им харесва. Емпатите, зависимите от отношенията си, добронамерените - всички те са като магнит за онези, които имат кофти качества, като например силно засилен нарцисизам. Затова без дори да разберете как, вашето сладко и симпатично "аз" се оказва в лапите на поредния психопат.

Но ако пропознавате себе си в някое от тези описания, не всичко е загубено. Според психолози, коментиращи за сайта Bustle, все пак има шанс да строшите порочния кръг. Като начало, намерете някой, който изобщо не е "вашия тип", дори да ви изглежда твърде стабилен или дори скучен... Може да се окаже полезен за вас.

Oще: лоши връзки  неподходящ партньор  токсични взаимоотношения  токсични връзки  токсични партньори 


Още от Животът

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 18.09.2013, 11:56

3 Citizen X | 17.03.201712:06

@#2 Което говори как за (вас) мнозинството?

П. П. Слава Богу живея като тотален експат в тая държава...

И нещо за токсичните връзки - нашенката селЕнка си сака некой ганьо да и пошлепва по некой задвратник, да и рече оти коко е гнъсна и шаврантия, да и покаже че е алфа потник отсекъде. Иначе е "мило-у", напук на товара от недъзи.
Подозирам че и ауторката на пасквила е с подобни залитания...
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 18.03.2011, 09:26

2 explorer | 17.03.201710:35

@#1, звучиш токсично ;) ...или не си се сблъсквал (не разбираш) за какво иде реч.
Ако направим аналогия с народа и управниците, то с единични изключения нашите управници като цяло са били токсични, защото избираме екзотични (или компромисни) фигури, напълно неспособни да решат който и да било проблем, да не говорим да ни изведат на по-високо ниво, като общество.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 23.05.2014, 08:51

1 Ivan Bardarov | 16.03.201719:42

Ммммммммммммммммм, скуката е важна част от ежедневието. Определено е добре да можеш да скучаеш заедно с човека до теб. Ама пък само скука. Трябва да имате и общи неща, които да ви вълнуват и двамата.

А и това накрая с извода, че скучният и стабилен може да е полезен ми звучи като написано от някой паразит-интересчия :)

Ще се повторя, но се налага. Къде по дяволите е приятелството?!
   

оценка

+1 -0

Най-коментирани