Обществен враг номер едно | webcafe.bg
Webcafe

Обществен враг номер едно

Стефан Червенков
31.12.2010, 09:57 (обновена 03.01.2011, 15:14)
Browse

Снимка: © Getty Images

Вместо да работи, този пристрастен към интернет човек системно затъпява, разцъквайки Farmville

Един от любимите обекти за оплюване в последните години са високите технологии и конкретно Интернет. Как хората били престанали да мислят, защото имат Google, как хората престанали да работят, защото има Facebook, как престанали да правят секс, защото има Youporn.com.

Много хубаво, личното мнение на всеки е ценно, всеки си има своя истина, ала няма как да не ми направи впечатление - всичките тези оплювания се разпространяват къде мислите? Правилно, в интернет.

Това да влезеш във Facebook и да направиш група "Аз мразя Facebook" е все едно да си платиш куверта за скъпарско чалга парти, за да можеш да се провикнеш в центъра на дансинга: "Аз мразя чалга!". Даже и по-тъпо.

На Запад имат един лаф: "Бомбардировките в името на мира са като секс в името на девствеността."

Защото примерно аз самият не обичам споменатата вече чалга, против твърдите наркотици съм и мразя супа топчета. И знаете ли какво? Не слушам чалга, не използвам твърди наркотици и не ям супа топчета.

Това да обясняваш колко е вредно, лошо, долно или в най-добрия случай да не генерализираш, а просто да кажеш колко не обичаш нещо и същевременно да се вреш в него, е плосък опит да се направиш на интересен.

Хайде да се опитаме да развенчаем някои от митовете за "вредата от интернета". Някои от тях дори са уж доказани от учени. Авторът не е учен, може би затова не хаби милиони долари и десетилетия човешки труд, доказвайки, че мъжете наистина обичат секса, а котките предпочитат мляко, а не текила.

Разбира се, това е лично мнение, обосновано предимно на здравия разум. Имате право да критикувате и да ме съдите, колкото душа ви иска.

1. Google/Wikipedia водят до прогресивно затъпяване.

Тук теорията е следната - лесният достъп до информация кара хората да използват по-малко мозъка си, което следователно води до затъпяване.

Добре де... върнете се в ученическите си години, тогава не е имало интернет. Спомнете си моментите, в които е трябвало да търсите информация за нещо, недостъпна в учебника. Как се постъпваше?

Бегом към най-близката библиотека, стискане на палци нужната ви информация да я има в някоя книга, самата книга да не е заета от някого, след което се налагаше понякога с часове да прелистваш страница след страница, надявайки се да намериш това, което ти трябва. Не мисля, че някой от нас е поумнял от това.

Да речем, че искате да направите нещо ново и непознато за вас - да си лакирате мебелите, да засадите нещо в градината, да си направите домашно суши. Независимо дали ще се мръщите зад вехто издание на "Домашен майстор" или ще намерите информация в интернет, пред вас все стои самият работен процес - сглобяване, оразмеряване, подготовка на продуктите, каквото и да е.

Интернет няма да ви го спести - нито ще ви спести възможноста да допуснете грешка. Просто ще съкрати времето, в което търсите информация. От това да се затъпява ? Не мисля.

Нека сега минем в атака.

Колко неща, които никога не бихте научили, сте научили покрай интернет? Неща, които иначе не биха ви заинтересували, неща, които иначе не биха ви били достъпни, неща, които може би иначе не бихте разбрали?

Разбира се, всеки може да ограничи интернет до четене на жълтата преса и ровичкане в сайтове за запознанства. Добре - лишете този човек от интернет достъп, накарайте го да живее както се е живяло преди 20 или 30 години.

Наистина ли смятате, че ще поумнее след това, или че ще започне да се занимава с по-полезни дейности?

2. Facebook/Youtube/flash games намаляват продуктивноста на работниците.

Ми... случва се, да.

Обаче нека ви разкрия безплатно една стара като света тайна - когато човек го мързи или просто не му се работи, той ще си намери с какво да се занимава. Дали ще е Farmville, дали ще решава кръстословици, ще разлафва с колегите или ще чопли семки, ефектът е един и същ - работата не е свършена.

Просто да плюеш по интернета е по-модерно, отколкото да плюеш по кръстословиците. И те прави "интересен".

Описаните по-горе сайтове са времегубки в големите офиси. Ок, но даже в офисите без интернет все пак си имат пасианс и добрите допотопни "минички" дори на най-старите машини - ето ви пак времегубки.

А защо е нужно да има изобщо компютър наоколо? Авторът е работил по строежите, работил е в заведения, работил е и в склад без какъвто и да е достъп до компютър. Мислите ли, че не си е намирал занимание, когато го е домързявало? :)

Респективно, ако даден служител е съвестен, каквото и да му предложите, той просто ще си свърши работата. Точка.

А работа на колко хиляди хора по света дават тези „времегубки"?

3. Интернет води до пристрастяване.

Да. Така е.

Както и кафето. И цигарите. И сексът. И шоколадът. Както печеленето на пари може да е наркотик за един, и религията за друг. Всичко е до дозировката.

Интернет, компютрите и мобилните телефони могат да бъдат врагове. Могат да бъдат и най-полезните неща. Зависи за какво ги ползвате.

Написването на смс може да съсипе живота на някого. Или да го спаси. Зависи от случая. Не от самата технология по принцип.

Прочитането на материал в интернет може да ви засегне. Може и да ви обогати. Също като материал в книга или вестник. Само дето не тряба да се отсича дърво по случая.

Ако наистина искате да покажете колко против сте срещу някое от изброените неща, бъдете едни добри послушни нео-лудити.

Като начало - излезте от интернет, преди да започнете да го оплювате.

Иначе е смешно.

Oще: вреди  затъпяване  интернет  обществен враг  пристрастяване  работа 


Още от Животът

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 03.01.2011, 16:35

8 Lachezar Nikolov | 03.01.201116:36

Добър човек, добър интернет. Лош човек, лош интернет.
Перифраза на Далай Лама
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 01.11.2010, 16:52

7 Thea Atanasova | 03.01.201115:31

Много свежа статия Усмивка Браво, така си е. И май кухите лейки цял жовот ще чоплят семки.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 12.11.2010, 12:24

6 Гаро Маркарян | 03.01.201111:57

Поздравления! Да кажеш очевидните неща по интересен начин!
Но в крайна сметка в празната каца колкото и да наливаш полза никаква Усмивка
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 19.08.2010, 15:16

5 emo13 | 31.12.201016:44

Да де, но тези, за които е написана статията не са тукУсмивка Те са в градинката /лятото/, люпят семки и оплюват мъжете си с приятелкиУсмивка))
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 22.06.2010, 20:00

4 Улдин | 31.12.201016:16

Обществен враг номер едно е невежеството! Интернета е върхово постижение на човешката мисъл на умните хора, за чиито стремеж към познанието няма прегради и "бронебойни патрони". Умният цял живот се учи и все има стремеж да свърши нещо полезно за другите и за себе си, а глупаците, както казва Ботев, "са родени сичко знаещи". На глупакът не му трябва интернет, трябва му някой като него да му осигури някоя аванта и да му свърши работата без пари! За това той е вечна цел на политиците (от типа мошеници) на принципа: "дотрябват ли ти пари, бръкни в джоба на глупака". Глупостта е до гроб!
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 26.12.2010, 14:38

3 Animal | 31.12.201015:08

Остроумно и забавно Много щастлив Браво! Удивителна
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 03.11.2010, 12:45

2 stg | 31.12.201012:09

Браво на автора, напълно споделям мнението му и дори тук в коментарите неведнъж съм писал че интернет гугъл , фейсбук и прочие са инструменти както и брадвата е инструмент и с нея могат да се секат както дърва така и глави
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 19.10.2010, 20:58

1 Многознайковица | 31.12.201011:38

ДА! Поздравления, много добре казано, изкефи ме лафа за бомбардировките, ще го запомня. Абсолютно си прав , който е тъп и мързелив, с или без интернет си остава такъв.
   

оценка

+0 -0

Най-коментирани