Децата са скъпи | webcafe.bg
Webcafe

Децата са скъпи

Миранда
26.03.2012, 14:46 (обновена 29.03.2012, 09:01)
Лекар, хирург

За или против избора на екип при раждане

Ама защо трябва да има избор на екип при раждане не ми е ясно, казва съседката ми, с която пием кафе, измъквайки сметаната от хладилника си за близо хилядарка. Имат още две вноски, за да го изплатят, макар и със зор, защото на мъжа й му резнаха заплатата с 200 лева. Почти колкото и вноската за чудото на бялата техника.

Защото децата са ни най-милото, казвам. Те двамата още се колебаят кога точно да станат родители и се питат дали му е дошло времето. Ами ако след хладилника решат да си купят втори телевизор за спалнята? Отиде избора на екип. Ако амбицираната здравна министърка не го отмени дотогава.

Точно в тоя момент ми звъни синът ми, за да пита може ли да остане още у Косьо да си поиграе. Преди десет години избор на екип нямаше, пъхнахме парите в кутия с бонбони и така ги връчихме на лекаря. Бях си го избрала - при него ходех на консултация, при него и родих.

Този вой срещу лекарите доникъде няма да доведе. Още повече в страна, където над половината от работещите българи се осигуряват на минимална заплата, армията от държавни служители не плаща за осигуровките си - би трябвало държавата да ги превежда на НЗОК (дали?), т.е. системата е тотално недофинансирана.

Нима искате най-скъпият човек в живота ви да се появи, без да сте взели най-добрите мерки, на които сте способни? Странно е, че слушам доводи срещу избора на екип от хора, които с лекота дават 600 или повече лева за нов мобилен телефон. Таванът за избор на екип е 900 лева.

Всеки втори, завършил медицина - т.е. 6 години следване, напуска България. Почти всеки, взел специалност, също заминава. Знаете ли как се взема специалност? Държавата е ограничила до минимум държавната поръчка - няма и двайсетина бройки годишно на специалност за всички медицински вузове у нас! Защо? Защото пуска платен прием за чужденци.

Докато един лекар учи за специалност, не му тече лекарски стаж. А става въпрос за период от 3 до 5 години. В случай че изтегли късметлийския билет - държавна поръчка, му се плащат две минимални работни заплати. Ако е влязъл платен прием, цялата инвестиция му излиза над 10 000 лева. Специализантите работят наравно с останалия екип, но не получават и стотинка повече за труда си, дежурствата, висенето по нощите.

Не смятам, че акушер-гинекологът, който изроди сина ми, е редно да получава, както беше тогава, под 20 стотинки на час за нощно дежурство (в момента няма 30 стотинки) и левчета, колкото за кутия цигари, за дежурство през почивните дни.

Какво искаме - да прогоним лекарите, особено кадърните, и да измрем бързо от грешките на останалите, бюрокрацията на системата, насъскването на обществото срещу "бялата мафия"(каквато несъсъмнено има, както и учителска, и митническа, и полицейска, да не продължавам) и неудачните управленски решения.

Европейската комисия е постановила, че раждането е спешна и неотложна медицинска помощ. Не би трябвало да се връща родилка с контракции на 3 минути и 2 см разкритие. Не трябва да има клинична пътека за раждане. Само че спешната ни помощ е най-недофинансирана.

Тогава? Нека се предложи удачен начин лекарите, които се грижат за най-скъпото ни - живота, да имат законно право да получават допълнителни пари, тъй като заплатите им са мизерни. Значи законът и законотворците са позволили допълнително материално стимулиране на чиновниците - до 25%, което за някои значи хиляди, но в канчето на един лекар ни се струва, че има прекалено много пари.

От таксата за избор на екип до 20% взема болницата - в различните лечебни заведения процентът е различен. Останалата сума е за лекаря - шеф на екипа, и част - за анестезиолога. Останалите, които участват - ако има, не вземат и лев. Медицинските сестри - нито стотинка. Ако операторът благоволи да даде 5 или 10 лева на операционната сестра, ще е щастлива.

Странно, но новата министърка Атанасова се е прицелила в отпадането на "избора на екип", наложен от предшественика й д-р Стефан Константинов, още като беше шеф на здравната комисия.

Сега очевидно е решила да изчака решението на ВАС, тъй като наредбата за това се оспорва. Както се изрази вчера Атанасова, при преговорите с Българския лекарски съюз, наредбата е  незаконосъобразна. След което не пропусна да лансира пак идеята си изборът на екип или лекар да се прави чрез частните доброволни здравноосигурителни фондове.

Виж ти.

Десислава Атанасова упорства от миналата година

"Тежката артилерия" на ГЕРБ разбира се не иска да настройва гилдията срещу себе си още в началото. Но и БЛС са дресирани, не бързат да обявят, че идеите й не струват. В крайна сметка тях ги интересува таксата за избор на екип да остане. Затова са изразили съгласие с предложението й това да става през частните здравноосигурителни фондове.

Но засега всички чакат решението на ВАС. Дали не погадаем, че ще отмени наредбата?

В края на 2011 г., когато имаше една черна поредица от смърт на родилки, Атанасова роди идеята плащанията за избор на екип да могат да се правят само през допълнителните здравни фондове, но не и в брой.

Каква е логиката, не е ясно. Какво значение има дали ще се плати в болницата, срещу което се получава фактура за сумата, или през фонд, освен че във втория случай се увеличават клиентите на фондовете, които не са в желания обем. Явно министърката не е наясно, че парите не се дават на ръка на лекаря. Освен ако не си е поискал допълнително кеш. Извън избора на екип и клиничната пътека.

Фондовете ще гарантират, че изборът е доброволен и че операцията е извършена точно от лекаря, когото пациентът е избрал, обясни тогава Атанасова. Фондовете няма как да гарантират за това. Наредбата си е съвсем на място. Съвсем друга работа е, че е необходим контрол за тези болници, които принуждават пациентите да го правят.

Но когато пациентът наистина е избрал лекаря си, това е от огромно значение за лечението/раждането. Имах сто процента доверие на човека, комуто поверих отговорността да ми покаже най-прекрасното ревящо бебе на света.

Все още карам с един евтин хладилник.

Oще: бебе  блс  десислава атанасова  екип  избор  лекари  родилка 


Още от Животът

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 09.03.2010, 12:34

82 Ицо | 06.04.201215:21

Како Маро - ясно е че си лекар и си заинтересован, така че недей да коментираш.
Избора на екип си е узаконен рекет. или по-точно е Мародерство.
изнудват те да направиш избор на екип, иначе те размотават и на практика се подиграват с теб.
И защо трябва да се избира екип ? Нали на всички екипи им плащат заплата.
Ако някой е некадърен, или не си гледа добре работата, трябва да го уволняват и да му отнемат лекарските права, а не да карат пациентите да избират доктора.
И как ти ще знаеш кой е по-добър ? Трябва да си зарежеш работата и да следиш лекарите ли ?
Просто в болниците трябва да има наблюдаващи и да махат некадърните. Това е решението. Иначе ще продължаваме да имаме умрели родилки както добре знаете за честите такива случаи.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 15.03.2011, 23:01

81 Кака Мара | 01.04.201217:05

Е, как пък не разбраха тез хора, че ако някоя булка иска не кой деа е доктор( койтео е дежурен), ами точно доктор Х да си зареже посред нощ кревата и спокойствието защото въпросната дама е решила да ражда и го е уведомила за това, за това удоволствие се плаща.Никой не длъжен в извънработно време да ходи на работа( защото за докторите акушер-гинеколози раждането , за което отговарят, е работа).Като нямате претенции кой точно доктор да подскача около вас, не си плащате и си раждате при който е дежурен както Господ дал(То всякак си раждате както Господ е рекъл, щото Пази боже да ти трябва намеса на доктора, де...)Та така...а стига с тая изтъркана тема
а, да вметна: това, че си си избрал доктор не означава за раждащите, че непременно ще им бъде направено секцио, надявам се...
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 01.09.2011, 12:52

80 Kalina Stamatini | 30.03.201216:07

промит мозък
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 04.08.2010, 10:24

79 strawsPulledAtRandom | 29.03.201223:08

Ами как - не плаща данъци. После се кефи на това, че е по-тарикат от останалите. После плюе по докторите, учителите, таксиметровите, ушевите. Най-накрая разправя колко било гадно в България Чуди се
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 09.03.2011, 10:49

78 Rodrigo Diaz de Vivar | 29.03.201222:36

Лошото е, че здравното осигуряване е задължително.
Не знам как законно можеш да избегнеш задължителното здравно осигуряване. При условие, че работиш разбира се.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 31.10.2010, 20:02

77 азът | 29.03.201220:15

Системата е скапана, ние решихме проблема със застраховка. Не плащам нищо на държавата и касата, и ми е спокойно, и сме далеч от тези драми ;)
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 09.03.2011, 10:49

76 Rodrigo Diaz de Vivar | 29.03.201220:11

Един плюс на бай Миле от мене за последния коментар.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 04.11.2010, 13:42

75 Mile Manolov | 29.03.201219:32

Държавата, що вика Ницше, 'е най-студеното от всички студени чудовища'
Лекарите си врещат от техната камбанария. Скотовете от техната.... един Икарус бастуни седат по средата у касата и зимат едни пари. Те това е.
   

оценка

+6 -0

Регистриран на: 31.08.2010, 12:32

74 No name | 29.03.201215:56

@, просто уби спора. ДА!
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 29.03.2012, 14:33

73 @ | 29.03.201215:12

Странно е, че авторката сравнява раждането с покупката на хладилник, но нека продължим с това сравнение.. Не знам за не знам си колко процента от населението, но аз си плащам пълни здравни осигуровки.. и ежемесечно от заплатата ми, в продължение на години, голям процент отива (за моя радост рядко боледувам) за това, че 1, 2 или 3 пъти в живота си ще родя! Вместо да се чудят как с парите на тези, които с работата си са успели някак да имат пари, да запълват дупките в системата на здравеопазването, нека да измислят как да се повиши събираемостта на реалните вноски и да спрат да си раздават бонуси наляво и надясно. Сметнали ли сте бонусите на НЗОК колко раждания са?
Та в този ред на мисли или хаотично връхлитащи такива - хладилника съм си го предплатила, ако следваме това сравнение, няколко пъти. Това значи ли, че като реша един ден да си го взема от магазина ще трябва отново да си го платя??
И най-тъжното е, че докато пиша това съм наясно, че най-вероятно също ще бъда от тези, които си плащат за екип, тъй като ако нямаш пари и ти се наложи престой в болница, ти предстоят много, много тежки дни...
   

оценка

+2 -0

Най-коментирани