Защо наричаме пълните "мързеливи", а слабите "кучки" | webcafe.bg
Webcafe

Защо наричаме пълните "мързеливи", а слабите "кучки"

Lifecafe
07.05.2012, 16:00 (обновена 11.05.2012, 11:13)
Клюки

По-стройните жени твърдят, че също страдат от предразъдъците за теглото

"Отпуснат", "мързелив" и "бавен". Това е посланието, което Франки Кинг изпраща на другите хора постоянно. "Наричали са ме всички тези неща, а да не забравяме и "смрадлив"," споделя 32-годишният студент по бизнес мениджмънт от Хънтингтън, Западна Вирджиния. "С моите 113 килограма и 160 сантиметра височина, хората постоянно ми напомнят за теглото ми - семейство, колеги, приятели, продавачите в магазините, кой ли не", оплаква се момчето, което ходи на лекции всеки ден и работи 20 часа седмично, за да покрива студентския си заем. "Мисля, че хората са забравили как да виждат човешкото същество под обвивката му".

Шокиращо? Може би

Но хорската оценка не изненадва 24-годишната Елиз Магионкалда, която работи в неврологична клиника в Чарлстън, Южна Каролина. Тя е изживявала същото нещо, макар че е с 20 сантиметра по-висока и 55 килограма по-лека. "Хората ме поставят в стереотип, според който съм контролираща кучка, в която няма нищо женствено", разкрива тя. "И това идва от всички страни - от сервитьорките, които коментират поръчката ми, до пазаруващите в супермаркета. Не ходя намръщена и не гледам лошо, но е напълно очевидно, че хората не ме харесват".

Има сериозни доказателства за проявата на дискриминация към по-пълните хора и за съжаление изглежда, че това явление става все по-разпространено: проучване от университета в Йейл показва, че подобен тип дискриминация настъпва при 66% от случаите.

Ала дали това предубеждение не се отнася за всички размери?

Дали хората, които виждат нашето тяло, наистина правят предположения за начина ни на живот и характера ни?

Между повече от 1800 жени на възраст от 18 до 40 години бе проведена ексклузивна анкета, подготвена под ръководството на Ребека Пул, експерт по теглото и застоялия начин на живот към центъра на Йейл за политики за здравословно хранене и борба със затлъстяването.

Изследователите са накарали участниците да си представят жена, която никога не са срещали и за която не знаят нищо, освен факта, че е "с наднормено тегло", или "слаба", след което трябвало да избират между двойки от думи като например "мързелива" и "амбициозна", за да я опишат. Макар че имали възможност да не посочат нито една от думите, по-малко от половината респонденти се възползвали от нея, което според Пул е много показателно. По думите й, "теглото е един от последните приемливи предразсъдъци".

При респондентите е съществувала шест пъти по-висока вероятност да заклеймят непозната жена с наднормено тегло като "бавна" в сравнение със "слаба" жена - и около 10 пъти по-висока вероятност да предположат, че тя е "мудна" или "мързелива". За сравнение, вероятността при слабите жени да бъдат счетени за "надути" е осем пъти по голяма, за "суетни" - 4 пъти по-голяма, а за "кучки" - 2 пъти по-голяма.

Най-шокиращото обаче е, че тези стереотипи се възпитават у жени с всякакъв размер и тегло. По-пълните респондентки оценявали анонимната пълна жена като "бавна", а слабите участнички в анкетата определяли слабата непозната жена като "злобна". С други думи, тези предположения не зависят от размера, към който принадлежим самите ние.

Кое е притеснителното заключение от всичко това? Сега всички жени биват заклеймявани според размера на дрехите, който носят. "Има сериозни доказателства за стереотипизирането на дебелите хора", коментира Пул, "но това е първото проучване, в което виждам и сериозни цифри в подкрепа на идеята, че слабите жени - и въобще жените с всякакви форми и размери - са характеризирани по несправедлив начин".

Освен че са удар по самочувствието, килограмите влияят и на заплащането

По-пълните жени наистина плащат висока цена за тези стереотипи. Изследователите в университета "Джордж Вашингтон" констатират, че колкото по-пълна е една жена, толкова по-ниска заплата получава тя. Жените с наднормено тегло печелят средно с 5826 долара по-малко в сравнение с по-слабите си колежки - и то ако въобще успеят да спечелят работното място.

"Изследванията показват, че работодателите предпочитат да наемат по-нискоквалифицирана слаба жена, в сравнение с по-висококвалифицирана, но по-пълна жена", разкрива Пул, "тъй като стереотипите ги карат да си мислят, че по-пищните дами ще бъдат мудни и мързеливи в работата си." О'Ханлън вярва, че същото се е случвало и на нея: "Когато бях по-слаба, си намирах работа много по-лесно. Сега ако стигна до интервю, хората никога не ми се обаждат повторно. Предполагат, че ще бъда мързелива и няма да им върша работа," обяснява тя. "Старая се изключително много да изглеждам във форма, но достатъчно пъти ми е било показвано, че всъщност не става въпрос за уменията ми, а за теглото ми".

Това не е проблем само на закръглените хора, слабите също са жертва на предразсъдъци

По-стройните жени твърдят, че също страдат от предразъдъците за теглото, макар и в по-слаба форма. Кристин Йънг, която на 29 години, вярва че малкият й размер - 165 см височина и 54 кг тегло - е една от причините, поради която тя има трудности да си намира приятели. "Жените автоматично ме отписват", казва учителката в детска градина от Северна Каролина. "Затова и аз се отдръпвам, тъй като усещам, че не ме харесват, което само засилва идеята им, че съм зла! Това е един порочен кръг," съгласява се 25-годишната Патриша Ричи от Силвър Спринг, Мериленд. "Чувала съм много пъти: "Когато те срещнах, си помислих, че си някаква студена снобарка", споделя високата 152 см и тежаща 49 кг адвокатка. "Но това въобще не съм аз! Те си изграждат това лошо впечатление, което е трудно да преодолея".

Как се заражда гнездото на оси

Кой все пак лепи етикетите? Почти всеки. "Знам, че аз съм го правила", признава 25-годишната Ашли Голд, висока 163 см и тежаща 56 кг висшистка от Сейнт Луис. "Приятел коментира нечие 'невероятно тяло,' и аз се включих с 'Егати кучката!' Тъжно е, не е редно, но е почти автоматична реакция: като гледаш жена, я съдиш по тялото. Това е навик, дълбоко вкоренен в нас."

И тя е права. Стереотипите за слабите жени като злобни се връщат с векове назад до вещиците в приказките. Абсолютен пример: представете си мършавата, с костеливи пръсти вещица от "Спящата красавица" до закръглената и мила фея-кръстница в "Пепеляшка". Добре де, това са образи на Disney. Но дори в Ренесанса и бароковите произведения на изкуството "творци като Агноло Бронзино и Жак Кало представят Завистта като слаба старица, често с рошави, змиеподобни кичури", отбеляза Елън Прокоп, фотоексперт в библиотеката "Frick Art Reference" в Ню Йорк.

Слабата жена е изключена от кръга на "нормалните"

А сегашната епоха на движението за приемане на теглото неволно са добавили още един негативен оттенък. Помислете: ако "истинските жени имат извивки", както гласи една популярна мантра, то жената без пищни форми е по тази логика неистинска - и недостойна за доверие. "Не само че за слабата жена се приема, че е пестелива в приема храна и поради това има и пестеливи емоции", казва Ейми Фаръл, професор по джендър изследвания в колежа "Дикинсън" в Карлайл, Пенсилвания и автор на книгата "Срам от мазнините". "Слабите момичета също така биват отхвърляни като човек, който не изпитва същите мъки като всички останали. Хората ги гледат и заявяват: 'Ти не ставаш за приятелка; ти си някакво извънземно'."

В исторически план културата е била по-щадяща към закръглените жени. В по-голямата част от последните 700 години, "мощната" женска фигура "е изразявала изобилие, здраве, чувственост и плодовитост," обяснява Прокоп. Но преди около 100 години, когато храната е станала по-изобилна и хората са започнали да се стремят към слаба фигура като признак на богатство, допълнителното тегло е започнало да се свързва с по-низша социална позиция. Така че въпреки че закръглените жени може все още да се смятат за "топли" (и оттам честият им избор като весели, поддържащи второстепенни герои в романтични комедии), те също така се приемат за неефективни. "Сега идеите, че жените с наднормено тегло са мързеливи, мръсни, зле поддържани и непрофесионални, са по-силни отвсякога," казва Фаръл. "Тъй наречената война срещу затлъстяването само ги е засилила."

Време е да променим правилата

Как да спрем всички тези стереотипи? Като първо оспорваме начина, по който хората ни лепят етикети. Ако някой се държи сякаш познава характера ви на база външния ви вид, имайте готова реакция. (Според Реслър добър отговор е: "Чудя се защо ме възприемаш като такава. Дори не ме познаваш.") И подлагайте на съмнение и начина, по който приемате другите. "Ако виждате слаба жена и автоматично си мислите 'надута овца'," съветва Реслър, "преувеличете първоначалната си мисъл колкото може повече: 'Обзалагам се, че тя яде само 3 листа спанак на ден и прекарва цялото си време на бягащата пътечка, гледайки се в огледалото, и се отнася лошо с малки котета....' Виждате ли колко е глупаво това? Най-крайните представи са също толкова неправилни, колкото и първоначалната мисъл."

И накрая, натискайте паузата следващия път, когато оценявате някой според килограмите. Всеки път, когато спирате тези предразсъдъци от самото начало, помагате на света да вижда жените такива, каквито наистина са. Кинг, която е била наричана мързелива дори и в училище, напълно подкрепя това. "Никоя жена с каквито и да е размери не представлява вътрешно това, което изглежда отвън," заявява тя. "И дори ако едно момиче започне да приема нещата различно, аз ще съм щастлива."

Oще: злобна  килограми  мързелива  тегло 


Още от Животът

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 02.05.2011, 21:24

116 Deyan Savov | 11.05.201222:00

при даден тип травма* ( ...
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 02.05.2011, 21:24

115 Deyan Savov | 11.05.201221:59

Идеята е, че при травма на прешлените (която се нарича постириър бълдж ако някой го интересува) те бута навънка към кръста и при заякване на кора и коремните мускули само се влошава мускулният дисбаланса и тн ма то и без това е по-рядката травма...
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 04.08.2010, 10:24

114 strawsPulledAtRandom | 11.05.201220:43

Деяне поклон Много хубаво си ги изредил нещата. Мен, честно казано, ме мързи, щото толкова съм го повтарял и на толкова много хора, че ме писна. И като ти изтърсят нещо от сорта на "ми аз от сладкиши пълнея по-малко, отколкото от хляб" и ти идва да се гръмнеш. Не можеш да му обясниш, че между хляб (толкова опасното "тестено") и сладкиш в най-добрия случай разликата е, че е добавена и захар, а в най-лошия - едното брашно е пълнозърнесто, има фибри и т.н., а другото е винаги е бяло и максимално рафинирано. Ама не - "аз съм забелязала, че пълнея от хляб, а сладкишите не ми вредят толкова". Та така - хората имат неприятния навик да не мислят, а просто да приемат като истина първата прочетена или измислена от тях самите глупост.
Само за вдигането на краката не съм никак съгласен - теглото им като увиснеш е достатъчно голямо за да не се притискат прешлените, независимо от коя страна е прищипано. При всички случи е по-малко опасно от това да се наведеш да си вържеш обувките, но ако си толкова зле, така или иначе още не си за упражнения. Препоръчах го за раздвижване на пояса само в случай на преминала травма като компенсация на постоянното седнало положение пред компа.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 02.05.2011, 21:24

113 Deyan Savov | 11.05.201219:00

Това е станало като най-разпространените лъжи за фитнеса на едно място...
Първо сауна костюм + тренировки означава претоварване на сърцето и ако е съчетано с липса на движение преди това както и възраст над 30тина години почват проблемите...
Второ изграждането на мускули коства много повече калории отколкото аеробните упражнения... При сравнително нормално тегло свалянето на повече от кило на седмица означава, че сваляш (и) мускулна маса; Мускулите ги правят хормоните тъй че жените квото и да правят да не си ги представят така нещата, че ще станат като културисти или дори близко...
Малкото ядене няма да ти помогне, най-много да навреди, при стресови ситуации организмът трупа при всяка възможност запаси; Диетата на свалящите в никакъв случай не трябва да присъстват прости въглехидрати, най-много след тренировка ако има такава.
Трето макар и разликата да е пренебрежима в теглата на мускулите и сланината нещата не стоят точно така при качване на мускулна маса на външен вид ще изглеждаш по-голям поради различните места на натрупване и начинът по който седят. Но най-важното е, че хората не осъзнават, че ако си 75кг с 15% мазнини(11.25кг) ако качиш 15 кила мускули (което е много трудно и е почти максимумът без помощни средства) без да сваляш нито едно кило сланина ти си 12.25% мазнини и си по-релефен(нормално състояние което може да се поддържа ежедневно е 9-11% мазнини)... Друго подкожни мазнини под 6% за мъже и под 15-12 за жени са не само грозни, но и опасни за здравето тъй като компрометират имунната система...
Последно това за вдигането на краката има шанс 50% да е абсолютно противопоказно зависи какъв е видът на травмата на гръбначния стълб - един вид накъде е деформиран и къде е прещипването отпред, отзад или в някоя от страните...
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 23.10.2010, 20:21

112 корейче | 11.05.201216:44

Какви са тия глупости, че слабите ги мислели за кучки? Аз цял живот съм била слаба, а като напълнея, не ми личи, а даже като съм била 48 кг на ръст 165 никой никога не ме е мислел за кучка. Напротив, имам миловидно изражение и ме мислят за добричка.
Друг е въпросът, че като качих 3-4 кг и сега съм 55-56 изглеждам и се чувствам много по-добре - имам си и гърди, и дупе и съм много по-женствена. И пак изглеждам слаба. Затова не мога да разбера тия цитирани мерки в статията - това си е нормално тегло, а не прекалено кльощаво.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 04.08.2010, 10:24

111 strawsPulledAtRandom | 11.05.201216:04

Ееее, чe ти не си човек, ако не си закусил здраво... Заеби тези глупости за диетите, а вземи и намери начин да спортуваш или поне да се движиш когато можеш. Начини винаги има. Например аз днес съм ходил пеша до работа, прибрах се до къщи, че имах работа и качих стълбите до 11 етаж на бегом, хапнах и пак пеша до работа, като правих кофички, докато минавах пътьом през едно училище.
Какво точно ти е на кръста? Моят също беше прищипан (но не чак дискова херния) и се оправи точно с движение. И наистина, пробвай да висиш на лоста и да вдигаш краката - много помага, а и е по-добро упражнение от коремните.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 04.03.2011, 14:53

110 Bobby_gBG | 11.05.201215:07

Закуска? Какво е това? Отдавна карам с по 1 плод до обяд...
После вечеря към 7-8 и толкова...
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 13.01.2011, 14:17

109 lele male | 11.05.201215:06

Смее се Смее се Сламкееее, остави човека бре! Виж, че нИ ще да сЪ напряга. Смее се
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 04.08.2010, 10:24

108 strawsPulledAtRandom | 11.05.201214:47

Айде сега, на женски акъли ще се връзваш Mr. Green Хванал си бил жената и нямало сми да си стегнат... Такъв съвет само тъщата може да ти даде. Ти като си женен, да не си бракуван? Ами всички тези жени с тесни дънки и потничета по улиците, а уханието на люляк и песните на птичките в парка? А?
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 24.11.2010, 09:33

107 nakadetaka | 11.05.201214:18

Боби, да ти кажа - шкембето на един мъж му е реномето, не го мисли, ако е само там ;)....иначе - лека закуска, една-две седмица само на пилешко и без хляб и никога не забравяй старата максима - Sport ist Mort! Усмивка
   

оценка

+0 -0

Най-коментирани