21 години по-късно: Берлин - място за удоволствия | webcafe.bg
Webcafe

21 години по-късно: Берлин - място за удоволствия

Lifecafe , По Telegraph
10.11.2010, 14:45 (обновена 11.11.2010, 12:09)
берлин, сохо хаус

Снимка: © Getty Images

Едно от новите попълнения в берлинската процъфтяваща хотелска Кунстверк сцена - "Сохо Хауз".

През последните 20 години германската столица се е превърнала в център на творческа енергия в света на изкуството, модата и дизайна. Сега и хотелите й излизат на преден план.

В прохладна зимна вечер тълпа красиви млади тевтонци са се събрали в клуб на покрива на едно от най-новите попълнения в берлинската процъфтяваща хотелска Кунстверк сцена - "Сохо Хауз".

Въпреки студа, някои от тях са се пренесли на откритата тераса, откъдето гледат към острите ръбове на Александерплац и примигващите светлини на Телевизионната кула - символизиращи заблудата за величие, към която комунистическата Източна Германия е била особено податлива.

Нощта е млада

Красивите млади немци чукат чаши за наздравица - толкова несъзнаващи историческия резонанс, колкото и нечувствителни към студа. Смях изпълва въздуха. Нощта е млада. Време е за парти - и не говорим за социалистическата партия на Германия (въпреки че тя някога е провеждала свои конгреси точно в тази Баухаус сграда). Две горещи точки от клубната сцена - Tausend и Dice, ги зоват.

Хедонистичният Берлин

Не е необходимо да се разхождате дълго в Берлин, за да се сблъскате с проблясъка на творчески характер и усещането за забавление, появили се отново след разрушаването на огромните слоеве бетон, които през времето на Желязната завеса са задушавали града.

По-рано този ден ги забелязах, докато се разхождах по бреговете на река Шпрее и се възхищавах на смелостта, симетрията и скромната елегантност на големия комплекс модерни сгради, който вече е дом на германското правителство (особено радваща окото е сградата "Мари-Елизабет Лудерс").

Берлин е град в постоянно състояние на движение и преокриване на себе си - има ли някое друго място в Европа, което да може да се сравнява с него в тази насока?

А откак е захвърлил робските окови от Студената война след падането на Берлинската стена в друга студена ноемврийска нощ през 1989 г., Берлин си е изградил здравословна репутация на хедонизъм, артистични иновации - и динамичен дизайн.

Може да сме бедни, но сме секси

Мнозина са смятали, че обединението ще разруши артистичния блясък на Берлин. И ще възвести завръщането към лошото централизирано пруско (или дори нацистко) минало. Нищо подобно.

Въпреки че цената на изграждането наново на задълго занемарения Изток почти е довела града до фалит ("може да сме бедни, но сме секси", както казва кметът Клаус Воверайт), Берлин изглежда е разцъфнал и е останал посветен на идеята за партита.

В наши дни е възможно да се говори за Берлин като място за удоволствия, без това да предизвиква присмех.

По-свежото ново лице на града

То е блестящо отразено от ослепителния стъклен купол на Норман Фостър над Райхстага - едно от най-посещаваните места от туристите в Берлин. Зигзагообразните форми на Еврейския музей на Даниел Либескинд допълнително демонстрират същата тенденция. Работата на Франк Гери по сградата на DZ Bank на Паризер Платц също показва как градът слива миналото (или пресъздаването на миналото) с футуристичното.

Блестящите сгради на Потсдамер Платц - нова част от Берлин, построени върху това, което някога е било една от най-големите гранични територии - сега доминират това, което е било напълно мъртва част от града. Но съседни на характерните сгради на Sony Centre и Daimler AG, като центъра "Ото Бок" за наука и медицински технологии - комбинация от клинична стерилност и елегантност - са по-фини примери за начина, по който се развива градът.

Затрудненото финансово състояние на Берлин, като ирония, е един от основните катализатори за промяна. Градът е привлякъл млади творци от цял свят, които имат желание да работят и да правят изложби в град, който има много място, относително достъпни цени - и който вече е достигнал критична маса от сроден творчески дух.

Артистичният център на Берлин

Обявен за Град на дизайна на ЮНЕСКО през 2006 г., артистичният център на Берлин е квартал Митте. Някога относително безцветна част на стария Изток, градът вече е дом на огромна маса творци, като прелива от галерии, нетипични модни студиа и шоурумове.

Хотелите също са уловили духа на времето. Тази година бяха открити доста нови сгради, особено в Митте, които - подобно на "Сохо Хауз", отразяват нарастващото търсене сред пътниците за избягване на конвенционалното (макар и комфортно) изживяване на хотелските вериги. И вместо това - нощуване в по-бохемската част на града.

Според Клаус Зендлингер, изпълнителен директор на берлинската фирма Design Hotels, идентифицираща и лансираща места, предлагащи уникални изживявания, немската столица има потенциала да се превърне в световен лидер в областта на ултрамодерните хотели.

"Това, с което Берлин не разполага като финансови възможности, се компенсира предостатъчно с артистична креативност", твърди той. "Това е много особен град: в него нормалните правила не важат."

Доказателството може да бъде видяно в лицето на най-новите дизайнерски хотели в Берлин: всички те предлагат уникален поглед към града, всички те са експериментални - и всички те демонстрират недвусмислено, че Берлин е излязъл от студа - и е поел към приятната прохлада.

Oще: берлин  дизайн  динамика  хотели 


Още от Животът

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани