Религията на Пича | webcafe.bg
Webcafe

Религията на Пича

Lifecafe, по CNN
25.03.2013, 16:07 (обновена 27.03.2013, 12:32)
Големият Лебовски

Снимка: © dendelionblu.me

Лао Дзъ, Епикур и "Големият Лебовски" създадоха църква, дори без да знаят

Хората, които хем възприемат 2500-годишни китайски и гръцки концепции, хем одобряват калифорнийската хипарска философия, хем цитират забавни реплики от легендарния филм "Големият Лебовски", масово се присъединяват към една новооткрита религия. Тя е дошла като просветление на своя американски основател, докато бил на посещение в северен Тайланд.

Наречена "Църквата на съвременния пич", организацията приканва в своите редици и всички "улегнали и обикновени мацки, които обичат да се размотават в халатите си и да си взимат вана с много свещи и релаксиращи звуци". Разказвачът на историята е самият "религиозен водач" на църквата Оливър Бенджамин.

"Всички се чувстват потиснати от напрежението на обществото. Всички мечтаят за повече свобода, безгрижност, по-малко притеснения за пари и статус", коментира той за сложния ни съвременен живот.

Църквата на Пича

Църквата на Бенджамин е силно повлияна от даоизма на Лао Дзъ, Епикур и "Големият Лебовски" - филмът от 1998 година, написан и режисиран от братята Коен, който тази година навършва 15 години.

Филмът изобразява Джеф Бриджис като сюреалистичен, абсурден, ироничен, сатиристичен 40-годишен герой, който пуши марихуана и носи прякора "Пича". Във филма жена го пита какво обича да прави в свободното си време, а Пича отговаря: "Ами, обичайните неща. Да играя боулинг, да се размотавам с колата, чат-пат да се филмирам от дрогата".

Бенджамин, който понастоящем живее в Чанг Мей, твърди, че потенциално всеки се идентифицира с отделни аспекти на филма, дори и да не одобрява мързеливия начин на живот на Пича.

"Пича е краен случай, ала той предоставя един идеал, който може да ви помогне да внесете малко повече спокойствие в живота си, без тотално да се отказвате от надпреварата," обяснява той.

"Израснал съм в края на 80-те, което бе доста амбициозна и материалистична епоха - ерата на юпитата. Дори като по-малък, аз съм считал това за плашещо и изкуствено", казва Бенджамин. Пропътувал е 10 години от живота си из планетата. Скитничеството си обяснява така: „За да мога да избягам от промиването на мозъци на индустрията, да открия пространството и свободата да се отдам на въображението си".

Подобни думи идват и от Пича във филма, чието действие се развива в началото на 90-те: "Всичко е изкуствено. Както е казал Ленин - търсете човека с изгодата. И ще...ами... абе сещате се какво искам да кажа".

Източна философия и "Пичовизъм"

Сайтът на "Църквата на съвременния пич" е абсурден, но и много забавен. Освен всичко останало, той се бори с въпроси и отговори, които са тормозели много умове през вековете. "Твърдим, че "Големият Лебовски" е съвременна форма на даоизма," твърди Бенджамин. Обяснява за даоизма, че може би е най-философската религия в света.

Макар да има разновидности, които са силно суеверни, първоначалната традиция почти не разполага с догма или правила. Според нея съществува един естествен начин на живот, към който хората могат да се върнат, ако просто се научат да го усещат интуитивно, разяснява водачът.

"Големият Лебовски" е история за застаряващо бивше хипи от Лос Анджелис, което се опитва да разреши един случай на отвличане. Това е послание за начина, по който да изживееш живота си, да се справяш с конфликтите и да поддържаш вътрешен мир в един полудял свят. „На практика няма кой знае какви разлики между филма и източната философия - той е изпълнен с нея," твърди Бенджамин.

Хората, които не са готини и спокойни, накрая полудяват

"Следването на Пичовизма помага на хората да не забравят кое е важното в живота, какво действително ги прави щастливи и какво ги подлудява. Тази религия има много общо с философията на Епикур - оригиналната, неподправена нейна чернова, според която простите удоволствия са най-добри и по-малкото всъщност е повече", продължава с разсъжденията Бенджамин.

Той е роден през 1968 г. Израства в Шърман Оукс, Калифорния, завършва психология в Калифорнийския университет в Лос Анджелис. След това работи в областта на графичния дизайн няколко години, но решава да започне да пътува. По време на пътешествието си написва три "странни" непубликувани романа.

Понастоящем Бенджамин е журналист и фотограф на свободна практика, като по-голямата част от времето си прекарва в Чанг Мей. През 2011 година Бенджамин участва в написването на "Наръчник за оцеляване: как да живеем като Лебовски" съвместно с "архи-пича" Дуейн Ютси.

"Понастоящем в света има над 150 000 посветени Пичовски свещеника," разкрива Бенджамин. По-голямата част от тях са в САЩ, ала религията е изненадващо популярна и във Великобритания.

Няма как да конкурираш Христос

Църквата на съвременния пич се ражда недалеч от Чанг Мей - в модерното курортно градче Пай, където Бенджамин споделя, че е бил обсебен от видения. "През 2005 г. бях в едно малко кафене в Пай и гледах "Големият Лебовски" заедно с хора от целия свят. Преди това бях виждал филма само веднъж и ми беше харесал, ала този път изживяването бе напълно преобразяващо", спомня си той.

Преживяното описва така: "Сякаш видях история за всички трудности на съвременния живот в една подходяща перспектива. Вероятно това е най-забавният и проникновен филм, който съм гледал някога".

"Странното в случая е, че винаги съм искал да измисля религия. По време на пътуванията си задълбочено изучавах всякакви религии и философии", признава ексцентричният Пичовист.

Налагането на нова религия в свят, изпълнен с по-стари и далеч по-богати религиозни институции, не е невъзможно. Най-вероятно обаче е „Пичовизмът" да си остане нишов.

Целите са по-скромни: "Идеалният вариант за нас е да успеем да помогнем на хората да открият начини да печелят пари с по-малко работа. Това винаги е било голямо предизвикателство.

"Парите са власт. Пичовистите обикновено не са сред най-високите редици на обществото. Ето защо никога не бихме се конкурирали с богати религии като християнството," коментира идеологът на новата вяра.

Преди 50 години всички са си мислели, че роботите ще вършат цялата работа вместо хората. Фактът, че това все още не е реалност, може би е сред най-големите трагедии на човечеството, съжалява Бенджамин.

Пича е беден, но извисен

"Твърде много хора мислят, че Пича е изхабен и хедонистичен тревоман. Нищо не е по-грешно от това. Защото той е интелектуалец със силен морален характер и жизнен, творчески ум", изтъква водачът на „Пичовизма".

"Вярно е, че Пича е и тревоман, освен всичко останало, ала това не е нещо лошо. Твърде много хора бъркат „Пичовизма" с анархизма или егоистичния мързел. „Пичовизмът" признава необходимостта от организация и правила, а мързелът, който проповядваме, е дисциплиниран и целенасочен".

На въпрос има ли финансова изгода от църквата, Бенджамин отговаря: "Печеля скромен доход от продажба на някои от продуктите в сайта. Имаме планове да разширим дейността си. Когато това се случи, нарасналата печалба ще бъде използвана за популяризиране на „Пичовизма" чрез събития и реклами, а може би дори осигуряване на работни места на някои от Пичовете, които мразят настоящата си работа".

Вероятно не е изненадващо, че църквата се състои от около 75% мъже. „Активно се опитваме да привлечем повече жени. Мисля, че жените страдат още повече в сравнение с мъжете от законите на съвременното общество," коментира Бенджамин.

Заклетите фенове на "Големият Лебовски" може би ще са заинтригувани от провеждания в множество места Лебовски Фест - празник на всичко, свързано с култовата комедия на братята Коен. Събитието ще се състои този уикенд в Лос Анджелис, а на 19 и 20 април ще бъде отпразнувано и в Ню Йорк.

Oще: големият лебовски  даоизъм  пич  религия  тайланд  църква  църквата на съвременния пич 


Още от Животът

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 27.06.2012, 11:35

4 Сърце Червено | 27.03.201313:50

Мисля и аз да стана част от тази църква. Палав
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 12.03.2012, 13:00

3 Vladimir Handzhiev | 26.03.201322:58

Ха ха ха, измислиха ми и религията. Оказа се че, без да искам съм пророка, просто ей така.
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 02.10.2012, 11:42

2 скучко | 26.03.201311:36

Боже, колко много празнословие за простичкото: "Кефи се и си живей живота както намираш за добре!" Толкоз писаници противоречат на "пичовското" кредо за разумния мързел. От километър ми лъха на поредната статия за поредния хонорар! Бесен
   

оценка

+2 -0

Регистриран на: 24.09.2010, 22:14

1 George Stefanov | 26.03.201308:23

the dude abides, man
   

оценка

+4 -0

Най-коментирани