Майчината любов пази и от болести | webcafe.bg
Webcafe

Майчината любов = здраве

Lifecafe
28.01.2012, 11:11 (обновена 28.01.2012, 11:28)
бременна

Снимка: © Getty Images

Колкото повече една майка обича детето си, толкова по-здрав човек е то в зряла възраст

Майчината любов, която получаваме като малки, е наистина безценна, защото ни предпазва от хронични заболявания в зряла възраст, установиха американски учени. Публикацията на британския "Дейли Мейл" е цитирана от БТА.

Нежните грижи на майките за техните бебета ги предпазват в по-късен етап от такива сериозни болести като диабет и инфаркт, констатираха учени от Бостънския университет, водени от проф. Марджи Лакман.

Нейният екип изследвал 1000 души от бедните квартали, които били с ниски доходи и се характеризирали с лошо здравословно състояние и кратка продължителност на живота. Но в тази група имало някои фрапиращи изключения.

Дори при тази неблагоприятна среда някои от изследваните показвали завидни здравни показатели и продължителност на живота, характерни за по-имотните слоеве.

Оказало се че тези щастливци, като деца са имали извънредно грижовни майки. Те били открити чрез специални въпроси в тестовете, от рода на "Получавахте ли разбиране от майка си ", "Колко време ви се посвещаваше в детството".

Участниците в експеримента били на възраст над 46 години и преминали през пълни медицински изследвания за установяване на сегашното им здравословно състояние.

Оказало се, че хората, които били извънредно стресирани като деца, страдали от затлъстяване, високо кръвно, висок холестерол.

"Събитията в детството оставят траен здравословен отпечатък в по-зрялата възраст, коментира проф. Лакман.

Но дори и когато хората израстват в трудна среда, по-големите майчини грижи могат да ги избавят от повечето стресиращи обстоятелства, които неминуемо ще навредят на здравето им в по-късен етап."

По-грижовните майки освен това бдят децата им да се хранят по-здравословно и да живеят природосъобразно.

Според проф. Лакман родителите са натоварени с голяма отговорност пред потомците си, тъй като предопределят бъдещото им здравословно състояние.

Oще: бебета  грижи  диабет  живот  здраве  изследване  инфаркт  любов  майка  обич  продължителност 


Още от Животът

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани