13 полезни психологически трика, които трябва да знаете | webcafe.bg
Webcafe

13 полезни психологически трика, които трябва да знаете

webcafeLifecafe
23.11.2016, 17:01 (обновена 29.11.2016, 17:00)
5646586479

Вижте тези Изключително любопитни тактики за въздействие в общуването с другите.

Успешната комуникация между хората почива твърде малко на вербалното общуване и твърде много на невербалното - жестове, поглед, осанка, всичко, което индиректно и подсъзнателно оставя определени впечатления у събеседника за нас.

Ето 13 полезни трика, които могат да ви помогнат да се справите успешно в разнообразни ежедневни ситуации, в каквито всички изпадаме.

За да разберете дали някой ви харесва или не, изберете си една дума и всеки път, когато човекът употреби думата, кимайте, усмихвайте се или дайте положителна обратна връзка под някаква друга форма. Ако ви харесват, ще започнат да използват думата по-често и по-често.

Искате ли хората да ви вярват? Всеки път, когато споделите нещо с тях, кажете им, че баща ви ви е научил на това. Хората има склонност да вярват в мъдростта на родителите.

Станете шампион на "камък, ножица, хартия"! Ето как: точно преди да започнете играта, задайте на своя конкурент някакъв произволен въпрос. В повечето случаи хората се разсейват и вадят "ножица"от объркване.

Ако искате хората да се съгласяват с вас или да вярват, че вярвате в тях, просто кимайте, докато те говорят. Това е универсален знак за честност и искреност.

Случвало ли ви се е да сте на пренаселено място и да ви се ще да не е толкова тясно? Когато наоколо има много хора, просто погледнете право пред вас, независимо в коя посока сте поели. Ще се шокирате като забележите, че тълпата буквално ви прави път. Това има доста лесно обяснение: когато е пренаселено наоколо, се ориентираме кой накъде отива по погледа му.

Някаква песен ви се върти в съзнанието и просто не можете да се отървете от натрапчивата й мелодия? Опитайте се да се концентрирате в края на песента. Мозъкът има склонността да преповтаря незавършени неша. Така че ако завършите песента в съзнанието си и започнете друга песен, която всъщност харесвате, ще се освободите от досадната мелодия.

Искате децата ви да си изядат зеленчуците? Питайте ги дали искат да изядат две или пет парченца броколи, вместо да ги питате просто "искаш ли броколи?" По този начин им създавате илюзията, че имат избор, докато всъщност ще ядат броколи и в двата случая.

Aко имате усещането, че някой ви наблюдава, прозейте се убедително и след това се огледайте. Ако някой ви шпионира, твърде вероятно е той също да се прозее.

Имате нужда приятелят ви да ви помогне с багажа ви? Ангажирайте го в разговор и тогава просто му подайте нещо, докато оставате отдаден на разговора. Повечето хора дори няма да се усетят, че вече носят нещо. Просто ще го поемат без въпроси и възражения.

Ако знаете, че ви предстои да се здрависвате с някого, опитайте се да затоплите ръцете си, защото това събужда позитивни асоциации с приятелство, честност и т.н. Студените ръце, за жалост, създават точно обратните внушения.

Искате да се представите като много добър слушател? Повторете това, което казва събеседника, само че перафразирано. Просто повторете акцентите от неговите думи.

Ако се нуждаете от помощ, започнете изречението с думите "Нуждая се от твоята помощ". По природа хората мразят да се чувстват виновни, така че ще помогнат.

Ако мислите, че някой не ви харесва, но искате това да се поправи, помолете го за малка услуга. Например да ползвате химикалката му.

Повечето хора ще реагират любезно от куртоазия, което пък в голяма степен ще разбие ледовете помежду ви.

Ако след това му благодарите любезно, напрежението между вас ще изчезне.

Oще: комуникации  манипулация  невербална комуникация  общуване  поведенчески тактики  психологически трикове 


Още от Животът

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 08.07.2015, 15:05

1 e-mil | 24.11.201601:55

"Ако искате хората да се съгласяват с вас... просто кимайте, докато те говорят. Това е универсален знак за честност и искреност."

Глупости!
Наистина ли сте расли в саксия и не знаете, че в Индия, България, и още няколко балкански страни движенията на главата са обърнати? Кимането тук означава точно обратното.
Да, все повече хора кимат в знак на съгласие (и аз го правя), но още е много далеч от универсалното възприемане.

"Станете шампион на "камък, ножица, хартия"!"
А после хвърлете неимоверни усилия да намерите някой, който я играе. Щото в България почти никой не ползва този вид облог. Много щастлив

И един полезен писателски трик, който трябва да знаете. Не пишете толкова често пасажи от по едно изречение! Страшно е неудобно за четене.
   

оценка

+2 -1